Mitä me teemme Facebookilla?

Mitä me teemme Facebookilla? Kuva: stock.xchng

Facebookin ja Twitterin sanotaan mullistaneen mediaa. Se on vähättelyä – sosiaalinen media on kännykän, internetin ja ilmastonmuutoksen ohella vuosituhannenvaihteen tienoon toistaiseksi merkittävin ihmisen elämään vaikuttava yleismaailmallinen ilmiö. Yli puolet Yhdysvaltojen kansalaisista on jo Facebookissa, eikä ilman kännykkää, nettiä ja sosiaalista mediaa esimerkiksi arabimaissa nyt kuohuisi.

Ei ihme, että yliopistot ja tutkimuslaitokset planeetan ympäri yrittävät kuumeisesti vastata kysymykseen mitä naamakirja meille tekee.

Helsingin Sanomat veti tiedesivuillaan 8.3.2011 yhteen tutkimustuloksia mm. Yhdysvalloista, Kanadasta, Britanniasta ja Israelista ja totesi, että Facebook tekee meistä yksinäisempiä, ahdistuneempia ja kateellisempia, mutta voi toisaalta myös tarjota oikotien onneen. Lisäksi Facebook addiktoi, nykyään jopa seksiä ja tupakkaa enemmän.

Mitä ihmettä me sitten oikein teemme Facebookilla, jos se kerran voi tehdä meille näinkin kamalia?

Mitä pari-, kolme-, neli-, viisi- ja seitsen- kymppiset Facebookin aktiivikäyttäjät, mukaan lukien yksi siitä kokonaan luopunut, ajattelevat henkilökohtaisesta suhteestaan naamakirjaan?

Käsi sydämellä, mihin se aika siellä menee? Onko siitä oikeasti hyötyä, ja jos on niin mitä? Mikä Facebookissa on parasta? Mitä vaaroja siellä on? Onko addiktoivuuspuheissa perää, vai ovatko ne yksipuolista hölynpölyä? Voiko Facebookista päästä irti? 

Haastattelut tehtiin alusta loppuun Facebookissa, siitä tarpeekseen saanutta haastateltavaa lukuun ottamatta.

> Virolainen kirjailija Robert Randma, 27, haluaa sukelluksenopettajaksi. Randma säikäytti pahoin sukulaisensa, kun etsi Facebookista sydämen toiminnan hyvin tuntevaa erikoislääkäriä.

> Politiikan toimittaja Sanna Ukkola, 35, näkee Facebookin uutisvirrassa tulevia valtakunnallisia uutisia. Mistä hänen seinällään keskustellaan?

> Folkloristi Niina Lappalaisen, 41, mielestä Facebook on hyvä renki mutta huono isäntä. Miksi hän päätti luopua kokonaan naamakirjasta?

> Apulaiskaupunginjohtaja, Mielenterveyden Keskusliiton puheenjohtaja Pekka Sauri, 56, kuvailee Facebook-aktiviteettejään ”aivan sooloiluksi”. Mitä mieltä Sauri on viranomaisten Facebook-taidoista?

> Amerikanjuutalainen Linda Kneucker, 73 asettui rakkauden perässä 1960-luvulla Wieniin. Mitä hän tekee Facebookissa?

 

A2 Teema: Netti-ilta YLE TV2 tiistaina 29.3. klo 21.00 - 23.15 - osallistu ohjemaan

kommentit

Oon pärjänny hyvin ilman mitään naamakirjaa.

Taitaa olla aivan liian ylimainostettua.

>pärjää ilmankin Ti, 2011-03-29 14:26

Noloa, että Facebookin kaltainen hömppä otetaan meillä niin kuolemanvakavasti, että siitä järjestetään keskusteluohjelma televisiossa.

>Pletry Ti, 2011-03-29 21:13

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä