Mitä teen Facebookilla - politiikan toimittaja Sanna Ukkola vastaa

Mitä teen Facebookilla - politiikan toimittaja Sanna Ukkola vastaa. Kuva: Yle

Monet Facebook-ystävät tuntevat Ylen A-Studion politiikan toimittajan Sanna Ukkolan, 35, hänen FB-seinällään käytävistä kutkuttavan mielenkiintoisista keskusteluista. Aiheet liittyvät usein politiikkaan, yhteiskunnallisiin kysymyksiin sekä mediaan. Sannalla on lähes 850 Facebook-ystävää, joukossa esimerkiksi monia politiikan ja median tekijöitä, joten seinäkeskustelut ottavat helposti tuulta purjeisiinsa.

- Keskustelen FB:ssä aika paljon esimerkiksi mediaetiikasta, koska minulla on kavereina paljon toimittajia. Saan uusia näkökulmia asioihin, joita muuten tulisi pohdituksi paljon suppeamman kaveripiirin kanssa, Sanna Ukkola kertoo.

Ukkola kokee, että Facebookista on hänelle selkeää ammatillista hyötyä.

- Löytyy juttuaiheita ja haastateltavia. Sovin esimerkiksi Muhammad-pilapiirtäjistä tekemäni reportaasin haastateltavien tapaamiset Facebookissa. Seuraan myös poliitikko-FB-kavereideni päivityksiä. Facebookin uutisvirrasta näkee nopeasti, mitkä aiheet puhuttavat ja mistä nousee valtakunnallisia uutisaiheita – jo ennen kuin niistä on noussut. Esimerkiksi sopii vaikkapa (”Audi-mies”) Esko Kiesin tapaus.

Japanin katastrofin myötä virisi Suomessakin hieman keskustelua Facebookista viranomaistiedotuksen puutteita täydentävänä kanavana. Sanna Ukkolan mielestä tärkeintä on, että kriisitilanteessa tieto kulkee, mitä reittiä tahansa.

- Sosiaalisen median rooli viranomaistiedotuksen täydentäjänä toimi hyvin esimerkiksi Aasian tsunamikatastrofin aikaan, jolloin sukeltajien sivusto listasi kadonneita suomalaisia tehokkaammin kuin ulkoministeriö. Uusien medioiden rooli on sikälikin tärkeä, koska se voi osoittaa, ettei viranomaistiedottaminen ole aina ajan tasalla.

Tulevat vaalit ovat politiikan toimittajalle erittäin mielenkiintoiset myös sosiaalisen median osalta. Ukkolan mukaan sosiaalisella medialla on näissä vaaleissa enemmän vaikutusvaltaa kuin aikaisemmin.

- Negatiivinen kampanjointi lisääntyy Facebookin ja muiden uusien medioiden myötä. Leimaavat jutut leviävät nopeasti. Sosiaalisen median vaikutusvaltaa ei silti kannata yliarvioida – kyseessä on yksi kanava muiden joukossa. Tämän osoitti esimerkiksi Facebookissa järjestetty yleislakko kansanedustajien palkankorotuksia vastaan. Se keräsi paljon klikkauksia, mutta kuivui kasaan.

Sanna Ukkola myöntää, että Facebook voi olla addiktoiva ja että hän käyttää sitä välillä liikaa.

- En osaa arvioida Facebookissa käyttämääni aikaa tarkemmin; se on minulla tavallisesti auki kun olen koneella. Lisäksi yhteys on kännykässäni. Harkitsin taannoin hetken Facebookista luopumista kun ”kaveripiiri” kasvoi niin suureksi että alkoi hirvittää. Nykyään olen jaotellut kontaktini ryhmiin, ja jaan osan päivityksistäni vain kaveriryhmälleni.

Ukkola on rohkaissut useita ystäviään tulemaan Facebookiin sekä opettanut sen käyttöä muun muassa vanhemmilleen. Myös mediatalot rohkaisevat toimittajiaan käyttämään Facebookia, mutta ovat samalla halukkaita myös neuvomaan, kuinka siellä tulisi käyttäytyä.

- On ihan hyvä, että viestimet laativat yleisluontoisia ohjeita journalisteille, vaikka toki suurimmaksi osaksi nämä asiat pitäisi ymmärtää ilman kirjallisia ohjeitakin. Yleisradion ohjeet ovat nähdäkseni sallivammat kuin esimerkiksi Helsingin Sanomien ohjeet, joissa ihmetytti esimerkiksi kehotus miettiä, mihin ryhmiin Facebookissa liittyy. Itse kuulun esimerkiksi kaikkien puolueiden ryhmiin, koska haluan seurata niitä myös FB:ssä.

Olisiko parempi, että jokin muu taho kuin työnantaja laatisi toimittajille yhteisen eettisen Facebook-ohjeistuksen?

- Jos kirjallisia ohjeita pidetään tarpeellisena, olisi ehkä mahdollista laajentaa journalistin ohjeita koskemaan myös sosiaalista mediaa. Mielestäni ohjeet noin ylipäätään eivät ole välttämättömyys.

Lue lisää: Mitä me teemme Facebookilla?

kommentit

Jospa ne jotka eivät osaa asiallisesti tehdä työtään laitettaisiin vaikka sinne 7-päivää lehteen hommiin.

Tai jos oman pläsin näyttäminen on niin ihanaa niin kokeilee sitten vaikka uraa mallina.

Harmi että YLE vetää nykyään näillä linjoilla. Median kun pitäisi olla se viides demokratian pilari. Näistä tulee lähinnä mieleen lukiolaisten kännyköillä harrastamat pilarit.

>Kassu Ma, 2011-12-05 15:35

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä