Stressioppaat ärsyttävät

Stressiopas aiheuttaa stressiä? Kuva: stock.xchng, Belovodchenko Anton

Tunnen, että minun on tehtävä jotain itselleni; kolmenkympin rajapyykki on ylitetty, enkä enää tästä nuorru. Elän keskellä ruuhkavuosia ja rappuset hengästyttävät. Hermostun helposti ja niskani huutaa särkylääkkeitä. Kahvi ja tupakka ovat keinoni taistella stressiä vastaan. Palkitsen itseni liikuntasuorituksen jälkeen hampurilaisella. Ja leveä takamushan on vain välttämättömyys toimistotyöläiselle? Täytän paremmin oman paikkani työpaikalla. 

Kyllä. Tiedän, että keksin verukkeita. Tiedän, että minä itse olen muutos jonka haluan maailmassa nähdä. 

Maailma on täynnä erilaisia self help -oppaita; on oppaita onnellisuudesta, hyvästä seksistä ja uralla menestymisestä. Tavoitteena vähäkalorinen ruokavalio, savuton elämä tai joogimaisen taipuva vartalo. Tuttua, vai mitä?

Miksi kaiken järjen mukaan hyödylliset, vain minun parastani ajattelevat oppaat ärsyttävät minua? 

Ostan oppaan toisen perään, uskon koko sydämestäni muutokseen ja uuteen tapaani elää. Lupaan tehdä harjoitteita tai noudattaa ruokavaliota säännöllisesti. Tätä flow-vaihetta kestää toisinaan jopa kaksi viikkoa.

Otin yhteyttä juuri ilmestyneen Hengähdyshetkiä – Opas stressittömään elämään -kirjan kirjoittaneeseen Mia Jokinivaan ja haastoin hänet neljällä vastaväitteellä.

1. Onko esittelemäsi elämäntyyli mahdollista tavalliselle Korsolaiselle perheenäidille? Kenelle tämä kirja on kirjoitettu?

- Terveisiä Korsoon Savion kasvatilta! Kirjan keskeisenä teemana on nimenomaan se, että kenenkään ei tarvitse järjestää elämäänsä uusiksi ja downshiftata voidakseen helpottaa arjen stressiä. Riittää, kun löydät päivästäsi 10 – 15 minuuttia lyhyille harjoituksille. Tuon ajan irrottaminen on varmasti jokaiselle sitä haluavalle mahdollista.

2. Tiedän että minun pitäisi elää kirjasi opettamalla tavalla, järkikin sen jo sanoo, mutta en halua. Nautin kiireen tunnusta, stressistä ja huonoistakin elämäntavoistani. Mitä kirjasi voi antaa minulle? 

- Pyrin kirjoittamaan kirjani jokaiselle suomalaiselle, joka etsii ahdistavaan kiireiseen arkeensa helpotusta, yksinkertaisin keinoin, ilman yliyritystä.  

 - Kirja ei opeta mitään yhtä oikeaa tapaa elää. Sen sijaan se antaa tekniikoita ja metodeja siihen, miten kiireisen arjen stressikuorman kanssa olisi helpompi selvitä. Moni muukin nauttii työn sykkeestä, sopivasta kiireestä ja pienistä paheistaan. Siitä vaan, se on enemmän kuin normaalia!

 - Sen kirja voi kuitenkin selittää selkein fysiologisin faktoin, miksi ei kannata kovin pitkäkestoisesti polttaa isolla liekillä kynttiläänsä. Kun malttaa rentoutua välillä, voi hyvinkin olla mahdollista elää kaikkine pienine paheineen pitkä ja onnellinen elämä.

3. Kehoni ei puhu tai lähetä minulle viestejä. Tämä ajatus kirjassasi tuntuu minusta olevan jostain toisesta ”joogaajien ja hippien ” maailmasta. Miten saan kehoni puhumaan minulle? 

- Kehosi aivan varmasti “puhuu” sinulle päivittäin. Välillä se pyytää sinua vaihtamaan asentoa, toisinaan käymään vessassa tai jääkaapilla, joskus rapsuttamaan selkää.

 - Joskus keho viestii myös sellaisia asioita, joita mieli ei uskalla päästää vielä tietoisuuteen. Kuka joutuu kuumekierteeseen ahdistavassa työpaikassa, kenen hartiat jumittuvat liian suuren vastuun alla. Ahmitko jäätelölitran joka ilta täyttääksesi tyhjyyttä?

 - Keho puhuu kyllä, mutta oleellisempi kysymys on se, kuinka saa itsensä kuuntelemaan kehoaan. Yleisin tapa olla kuuntelematta kehon viestejä on laiminlyödä levon tarve.

- Kaikkien kehojen ei tarvitse vastailla alitajunnan ja mielen avulla sanoina, joskus viestit ovat on vain hyvää tai huonoa oloa eri tilanteissa. Tunteet ovat kehon puhetta nekin.

4.  Kirjasi aiheuttaa minulle stressiä. Mitä pidemmälle luen sitä, sitä enemmän tajuan että minun pitäisi noudattaa kirjan kehottamaa elämänmuutosta. Miten voisin päästä tuon stressin yli ja antaa itselleni anteeksi jos en pystykään toteuttamaan kaikkia harjoitteita tai noudattamaan kirjan oppeja arkielämässä. Mitä, jos kirjan luku jää minulta kesken?

- Kirjoitan kirjassani useassa kohdassa monella eri tavalla, että en usko itse lainkaan ”elämänmuutoksiin” eli kertalaakista tapahtuviin päätöksiin muuttaa oma arki jotenkin paremmaksi. 

- Se luo turhaa vastakkainasettelua tämän hetken ja hyvän elämän välille. Kun kuitenkin vain tätä hetkeä me voimme elää, on siitä tehtävä siis mukavin mahdollinen! En siis missään tapauksessa kehota ketään elämänmuutokseen, vaan kutsun halukkaita kokeilemaan lyhyitä hengähdyshetkiä. Voi olla, että rentoutus toimii, voi olla, että ei. Siitä seuraavat päätelmät jatkon suhteen ovat lukijan itsensä tehtävissä. 

- Välttelen kirjassa viimeiseen asti ohjeistamasta, neuvomasta tai vaatimasta mitään, vaan yhä uudelleen kehotan lukijaa toimimaan kirjan ja harjoituksien kanssa juuri niin kuin hänestä tuntuu parhaalta. Kirjaa voi selailla, siitä voi testata yksittäisiä harjoituksia tai lukea vain teorian. Innostuessaan tekniikkojen voimasta voi valita tekevänsä vaikka kokonaisen stressittömyyden harjoitusohjelman. 

Stressioppaat ärsyttävät. Kuva: Mikko Harma.


Hengähdyshetkiä – Opas stressittömään elämään
on opas stressin hallitsemiseen arkisessa elämässä, työkaluina konkreettiset ohjeet oman stressitason tunnistamiseen, rentoutumiseen ja stressin ennalta ehkäisyyn. 

 

 

 

Kuuntele: Mia Jokiniva Yle Puheen Iltapäivässä 16.1.2013

lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä