Vesijuoksuohjeet

Vesijuoksuohjeet. Kuva: stock.xchng
  • Lainaa tai osta vesijuoksuvyö
    Jos et halua hankkia omaa vesijuoksuvyötä heti, on useimmissa uimahalleissa tarjolla vöitä lainaksi. Hyvä vesijuoksuvyö on harrastuksen a ja o - se pitää vesijuoksijan tai -kävelijän pään pinnalla myös syvässä vedessä.
  • Kiinnitä juoksuvyö oikein
    Vesijuoksuvyö kiinnitetään lantion kohdalle mahdollisimman alas. Vyö on kiinnitettävä napakan tiukasti, jotta se ei juostessa nouse ylös kainaloihin.
  • Aloita vesijuoksu varovasti
    Opettele parilla ensimmäisellä juoksukerralla luontevia liikeratoja sekä kävelyyn että juoksuun. Älä välitä vauhdista! Matki samoja liikeratoja kuin maalla liikkuessasikin. Muista, että kyseessä on kävely tai juokseminen eikä uinti - joten pysy pystyasennossa.
  • Juokse vedessä kuten maalla
    Vedessä juokseminen onnistuu tekemällä aivan normaaleja juoksu- tai kävelyliikkeitä käsillä ja jaloilla. Kehon energia voidaan käyttää täysin vedessä etenemiseen, koska pinnalla pysyminen ei tuota ongelmia.
  • Nosta polvea reippaasti
    Löydettyäsi oikeat liikeradat voit alkaa kiinnittää huomiota tehokkaaseen polven nostoon ja kantapään viemiseen lähelle pakaraa. Älä kuitenkaan liioittele alussa tai saat takareitesi turhaan kipeiksi. Kunnioita veden vastusta ja lisää tehoa vähitellen.
  • Kädet mukaan vesijuoksuun
    Tee juoksuliikettä käsivarsilla kyynärpäät koukussa ja liikuta käsivarsia suoraan vartalon sivulla. Vältä poikittaista liikettä. Huomaat pian, että tehokas pumppaaminen käsivarsilla nostaa vesijuoksun rasittavuutta huomattavasti. Juoksulenkki vedessä voi kestää periaatteessa yhtä kauan kuin maallakin. Aloita 5 – 10 minuutista ja nosta lenkin pituutta vähitellen 20 - 30 minuuttiin ja sitten halutessasi vielä pidemmäksi.
  • Muista venytellä lopuksi
    Vesijuoksulenkin jälkeen kannattaa vedessä tehdä muutaman minuutin ajan erilaisia jumppaliikkeitä. Lopuksi sopii juoksulihasten venyttely rentouttavan lämpimässä vedessä.
  • Veden vastus tuo tehoa juoksuun
    Vedessä juoksijaan kohdistuu joka suunnalta paine, joka aiheuttaa keventävän voiman, nostevoiman. Veden varassa painat vain noin kymmenesosan siitä mitä kuivalla maalla. Nostevoiman ansiosta vedessä liikkuminen säästää liikunta- ja tukielimistöä. Vesi antaa liikkeille joka suunnasta vastuksen, joka on noin 15 kertaa suurempi kuin ilman tarjoama vastus. Tätä vastusta voit käyttää tehokkaasti hyväksesi edetessäsi vedessä kävellen tai juosten.
  • Lisää juoksun tehokkuutta välineillä
    Lisää tehoa harjoitteluun saadaan erilaisilla välineillä kuten vesijuoksukengillä, käsiräpylöillä, nilkkavastuksilla tai vesijuoksusauvoilla. Välineiden käyttöön kannattaa perehtyä jo lajia harrastaneiden kanssa, jotta paras ja kuntoakohottavin tekniikka tulee omaksutuksi oikein alusta alkaen.

 

Lähde: Teksti-TV: Kuntoliikunta/Kuntoliikuntaliitto

 

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

Vesijuoksun aloittamiseen ei tarvita kursseja - vesijuoksuun pätevät samat ohjeet kuin maallakin juoksemiseen. Monet uimahallit kuitenkin perehdyttävät lajiin, mikäli aloittaminen yksin tuntuu hankalalta.

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä