Pakastevihanneksia ja perunaa – kasvissyöjänä 70-luvulla

Kasvissyöjänä 70-luvulla. Kuva: Vangelis Thomaidis, stock.xchng

Siskokset Päivi ja Outi ryhtyivät 1970-luvulla kasvissyöjiksi. Mitä siskokset saivat syödäkseen, kun 70-luvun ravintoloissa ei kasvisruokavaliota tunnettu lainkaan? Mikä sai jättämään lihan pois?

Päivin tarina

"Vietin paljon aikaa Helsingissä siskoni ja tämän miehen luona. He seurasivat tiiviisti Rudolf Steinerin oppia, ja sieltä sain idean kasvisruokailuun. Ei siis saanut tappaa eläimiä ja syödä lihaa. En piitannut niinkään uskonnosta, vaan kasvissyöntini liittyi vahvasti hippiaatteeseen, joka tuli Suomeen muodin ja musiikin myötä. Rauha- ja rakkausfiilikset loksahtivat minuun. Melkein kaikki hipit olivat kasvissyöjiä ja siihen vain ryhdyttiin. Minulle se oli tosi helppoa, piti vain varmistaa, että sai kaikki tarpeelliset vitamiinit.

Porkkana, peruna - kaikki juurekset olivat kova sana. Idätin myös itse ituja. Kananmunasta sai kaikki tärkeät proteiinit ja valkuaiset. Ei siihen aikaan ollut mitään soijarouheita. Joskus veriarvoni olivat huonot, jolloin piti syödä paljon persiljaa ja pinaattia. Ravintoloista ei saanut erikseen kasvisruokaa, vaan piti pyytää esimerkiksi pakastevihanneksia ja sen kanssa salaattia. Aluksi en syönyt edes kalaa, mutta vuonna -79 odottaessani ensimmäistä lastani, otin kalan ruokavaliooni.

Makeanhimo kasvoi aika paljon, kun ei ollut aina saatavilla oikeanlaista kasvisruokaa. Kehittelin sitten kotona erilaisia kasvisruokia. Myös juuston syönti lisääntyi, kun laatikkoruuat oli helppo kuorruttaa juustolla. Laihana ei siis pysynyt. Onneksi Turkuun perustettiin kasvisravintola 1980 tai -81. Siellä kävin joskus vapaaehtoisena töissä iltaisin ruokapalkalla. Myös ravintola Pippurimyllyssä oli listalla kasvispitsaa, joten sielläkin tuli käytyä aika usein. Pitsat taisivatkin olla ensimmäisiä kasvisruokia täällä Turussa.

Olen nyt ollut 45 vuotta syömättä kanaa tai lihaa. Eikä sitä ole tehnyt edes mieli maistaa. Kasvissyöntini ei ole uskontoa eikä dieettiä, vaan jäännös hippiajoista."

Outin tarina

"Olin suuri Beatles-fani ja Paul McCartney oli kasvissyöjä. Kun lopetin lihan syönnin 1970, isä oli hyvin epäileväinen ja sanoi, että tuskin elän talven yli ilman lihaa. Olen hyvin paksustikin elänyt jo 43 vuotta tuosta päätöksestä. Mutta isälle se oli shokki, koska elimme maaseudulla. Siskoni Päivi ja toinen siskoni miehensä kanssa jättivät silloin myös lihan pois. Päivi on pysynyt päätöksessään, mutta useimmat tuntemani ihmiset vain kokeilivat ja alkoivat taas uudestaan lihansyöjiksi.

Aluksi mukana oli myös uskonnollinen ajatus - hindulaisethan eivät syö lihaa. Oltiin hippejä ja rakastettiin kaikkia, eikä hindulaisten mukaisesti mitään elävää saa tappaa ihmisen syötäväksi. Vegetarismiini kuului aatemaailma ja sodanvastaisuus.

Asuin 70-luvulla Helsingissä, mutta ei sieltä mitään kasvisravintoloita löytynyt. Yleensä sai vain perunaa ja yhden salaatinlehden ja ehkä tomaatinviipaleen. Kotona tein sitten jotain kasvisvuokia. Lähdettiin 70-luvulla poikakaverini kanssa interreilaamaan ja Välimeren maissa oli vain liha- ja kalaruokia. Tosin Kreikan saarilla sai aina tavernasta papumuhennosta ja leipää. Oikeastaan matkoilla söin parhaiten, koska kreikkalaiskylissä omelettia oli aina ruokalistalla, ja siitä sai hyvin energiaa patikointiin. Lisäksi söin fetaa ja oliiveja.

Työssä olen aina ollut omin eväin. Kylässä käydessä se on ollut vähän noloa, kun emännän on aina pitänyt tehdä minulle kasvisruokaa. Tyypillinen kotiruoka kasviksista on ollut jotain hernemaissipaprikamössöä suolalla maustettuna. Oma äitini oli tässä poikkeus. 70-luvulla hän opetteli kasvisruokareseptejä ja sain aina ihania kotiruokia puhtaista kasviksista.

Olen ollut kasvissyöjä koko aikuisikäni enkä muusta tiedä. Olen ollut erittäin tyytyväinen tähän ruokavalioon. 2000-luvun Suomessa saa jo ravintoloista muutakin kuin perunaa ja porkkanaa."

kasvissyöjä 70-luvulla. Kuva: Vangelis Thomaidis, stock.xchng

Nykyään monesta Suomen kaupungista löytyy kasvisravintola tai useampi. Helsingin kouluissa otettiin vuonna 2011 käyttöön viikoittainen kasvisruokapäivä. Niin ikään Turun yläkouluissa ja lukioissa syödään kerran viikossa kasvisruokaa. Myös Tampereen kouluissa on kasvisruokapäivä.

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä