Hempukka menee miehiin - Keskenmeno

Kyyneleitä lehdellä. Kuva: stock.xhng

Moni sanoo, ettei alkuvaiheessa huomannut olevansa raskaana ja että se tuli yllätyksenä. Lehdissä kirjoitetaan heistä, jotka tajuavat odottavansa lasta vasta synnytyksen käynnistyttyä. Mutta yhtä moni sanoo tienneensä ja tunteneensa ensi hetkestä lähtien, että sisuksissa itää uusi elämä.

Keskenmeno on riipivä paikka erityisesti naiselle. Toki se koskettaa miestäkin, mutta naiselle se on konkreettisempaa. Vaikka sikiö oli poissa silmistä, niin se silti kasvoi omassa kropassa. Sen saattoi tuntea, sen kanssa oli yhtä ja se oli läsnä joka tilanteessa. Ajatukseen sen olemassaolosta upposi hetkessä, käsi viipyi pyöristyneen vatsan päällä.

Se odotettu, haluttu, kaivattu, vaalittu. Se on poissa. Olo on tyhjä, paljon tyhjempi kuin ennen raskautta. On niin kaikella mahdollisella tavalla väärin sanoa, että ei se vielä lapsi ollut, vasta alkio tai erilaistuneita soluja. Biologisella faktalla ei ole mitään merkitystä. Raskaana ollut suree lupausta lapsesta, jo alkaneen perheen menetystä, äitiytensä kuolemista. Mitä myöhäisemmin keskenmeno tapahtuu, sitä suuremmalta menetys tuntuu. Jo seitsenviikkoiselta sikiöltä voi kuulla sydänäänet, ja se tekee alkiosta oman, pienen ihmisen. Menetyksen mukana kuolee myös pieni osa itsestä.

Syyllisyys on kalvava vieras. Mitä tein väärin? Stressasinko liikaa, enkö syönyt oikein? Oliko liikunta liian rajua? Onko minussa jotain vikaa? Enkö kykene maailmaan luonnollisimpaan asiaan, kantamaan lasta sisälläni? Rangaistaanko minua jostakin? Järki tietää, ettei keskenmeno ole harvinaista ja että syy on tavallisesti sikiöperäinen, jolloin äidin elimistö vain poistaa alun, jolla ei ole mahdollisuuksia kehittyä elinkelpoiseksi. Silti sydän tuumii toista. Kaipaa ja pohtii. Jos keskenmeno toistuu, niin kohta päähän ei muuta mahdukaan kuin elävältä syövät ajatukset ja epätoivo. Miten vaarallisen noidankehän siitä saakaan.

Hän olisi nyt neljä vuotta. Nauravainen tyttö, jolla on kanttinauhoilla rusetille sidotut saparot. Tai poika, joka sinisessä haalarissaan kasaa hiekkaa ämpäriin. Nyt hän olisi innokas kuusivuotias, tavailisi sanoja ja tuuli hiuksissaan opettelisi ajamaan ilman apupyöriä. Kahdeksanvuotiaana hän kysyvä ilme kasvoillaan pyytäisi apua läksyissään ja yksitoistavuotiaana miettisi haaveitaan valitessaan yläkoulua.

Kun se jonain päivänä lakkaa sattumasta, niin siitä on kulunut ihmisikä. Jos on saanut lapsen keskenmenon jälkeen, niin voi laastarina ajatella pienokaisensa yrittäneen maailmaan jo kerran aiemmin, mutta onnistui vasta toisella yrittämällä. Se ikään kuin pyyhkii pois sitä, että jonkun sydän löi, mutta ei lyö enää.  

Koskaan se ei unohdu.

 

Hempukka pelästytti kotiväkensä kuluneella viikolla. Onneksi lopulta kyseessä oli vain väärä hälytys. Narttu saattaa hieman vuotaa kirkasta limaa tiineyden aikana, mutta mikäli vuoto on esimerkiksi veristä, tummaa, kellertävää, pahanhajuista tai runsasta, niin silloin on välittömästi mentävä eläinlääkäriin. Vauhdilla.

Koiralla ei tapahdu varsinaista keskenmenoa, ainakaan samalla tavalla kuin ihmisellä. Mikäli raskaus päättyy varhaisessa vaiheessa, koira luo pentunsa eli alkiot imeytyvät nartun elimistöön. Tämä on tyypillistä myös muilla eläinlajeilla. Jos sikiöt tulevat ulos ennen laskettua aikaa, puhutaan lähinnä ennenaikaisesta synnytyksestä. Vaikka koiran tiineyden kesto on 63vrk, voi synnytys käynnistyä 58-67vrk välillä, sillä tarkkaa hedelmöitysajankohtaa on vaikea määrittää. Jos synnytys käynnistyy vielä aiemmin, on pentueen elinennuste heikko.

Toisinaan elävien pentujen joukossa voi syntyä ns. muumioitunut pentu, eli pentu on kuollut kohtuun, mutta se on ollut liian kehittynyt imeytyäkseen pois ja tulee ulos vasta muun pentueen syntyessä. Joskus se aiheuttaa sen, että narttu on pakko keisarileikata.

Hempukan sikiöt ovat nyt pienten koirien näköisiä. Niillä on selvät raajat, pää ja kuono-osa, ja ne ovat muutaman sentin kokoisia. Niiden aivot ovat kehitysvaiheessa ja muut elimet ovat erilaistuneet. Tiineyden loppuajan sikiöt lähinnä kasvavat ja keräävät painoa.

Hempukka voi hyvin ja iloisesti, ja sen maha suurenee selvää vauhtia.

 

Lue muut Hempukka menee miehiin -sarjan osat täällä.

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

Hempukka menee miehiin - huomioita naiseudesta ja koiranelämästä

Sarjassa seurataan Hempukka-nimisen kultaisennoutajan perheenlisäykseen tähtäävää matkaa sulhasvalinnasta alkaen. Samalla avautuu herkullinen tilaisuus pohtia myös naiseutta.

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä