Keskiaikaisissa teemahäissä syötiin päreen päältä

Niina ja Timi Aution keskiaikaiset häät. Kuva: Päivi Mattila

- Mutta ilman kommelluksia ei päästy näistäkään häistä ja hääpäivän aattona hoin monta kertaa mantraa "Jos jotain jää tekemättä sen tietää vain me. Vieraat ei huomaa.", muistelee Niina Autio.

Kannuslaiset Niina ja Timi Autio viettivät keskiaika-teemaisia häitään kesällä 2010. Niina kertoo, kuinka häät järjestettiin.


Niina, miksi halusitte juuri keskiaikahäät?

- Halusimme ehdottomasti teemahäät, kun perinteisiä tanssihäitä oli nähty jo ihan tarpeeksi. Keskiaika valittiin Timin harrastusten perusteella: hän kuului Warusseppäin kiltaan ja harrasti keskiaikaista miekkailua. Olemme molemmat kiinnostuneita historian elävöittämisestä ja nimenomaan keskiajasta.

Toinen vahva teemasuosikki oli viikinkihäät, mutta se olisi ollut vieraille liian vaikea toteuttaa jo pelkästään siksi, että netistä ei löydy paljoa tietoa vaatetuksesta. Keskiajasta taas löytyy paljonkin tietoa.

Keskiaikaiset häät. Kuva: Niina Autio
Millaiset olivat hääjärjestelyt?

- Keskiaikaiset häät oli helppo järjestää, koska teema itsessään syö pois kaikki perinteiset häähörhelöt! Alkuun hoidimme paikkojen varaamiset ja pyysimme henkikirjoittajan paikalle jo tammi-helmikuussa, vaikka häät olivat vasta kesällä. Siinäkin oli oma prosessinsa.

Juhlapaikaksi valikoitui Kannuksen Työväentalo, joka ei tosiaankaan ole keskiaikainen miljöö vaan perinteinen pohjalaistalo piharakennuksineen. Sinne saatiin kuitenkin rakennettua kunnon pidot, vaikka nykyaika olikin vahvasti näkyvillä.

Pitopalvelu valittiin Kälviältä. He eivät olleet koskaan järjestäneet keskiaikaisia pitoja, joten pientä jännitystä oli mukana. Mutta kun kerrottiin miten homma menee, niin henkilökunta oli kärryillä heti.

Ruoka hankittiin osittain itse, osa tuli pitopalvelulta. Periaatteena oli, että tehdään yksinkertaista ja sellaista, jonka voi syödä käsin mikäli siltä tuntuu.

Alkuruokana oli kasvissosekeittoa leivän sisältä, päreeltä tarjottua kanaa, kinkkua ja savukalaa sekä ohrahöystöä ja uunijuureksia. Ruokajuomana oli puna- ja valkoviiniä, simaa, kotikaljaa ja vettä. Juoma-astiat olimme appivanhempiemme avustuksella ostelleet vuoden mittaan kirppareilta: kaikille vieraille oli oma saviastia juomaa varten.

Päreet tilattiin puusepältä, mutta kun tilausta olisi pitänyt lähteä hakemaan, ei seppää saanut kiinni millään. Saimme päreet kuitenkin paikalliselta käsityöläiseltä.


Millaista ohjelmaa häissä oli?

- Vanhempamme ottivat vieraat vastaan ja ohjasivat heidät juhlasaliin. Vihkiminen tapahtui siellä paikan päällä, joten vieraat saivat olla paikoillaan koko toimituksen ajan eikä mitään siirtymisiä tullut. Henkikirjoittaja tuli Kokkolan maistraatista. Hän osasi tehdä  "kylmästä" maistraattivihkimisestä todella kauniin. Sitten nostettiin alkumaljat ja aloitettiin pidot.

Syömingit kestivät reilun tunnin. Keskiaikaiseen tapaan maljoja nosteltiin nimipäiväsankareille, paikalle päässeille, selvin päin oleville ja vaikka mille muulle. Taustamusiikkina oli keskiaikainen musiikki, jota löytyi, yllättävää kyllä, ihan kaupasta midprice-osastolta.

Ruokailun jälkeen aloitettiin turnajaiset. Puolison sisko oli ideoinut sukujen välille kilparadan, jossa oli muutama rasti ja ne suoritettuaan sai pisteitä. Tehtävinä oli miekkailua, puujaloilla kävelyä, keppihevosella ratsastamista, jousiammuntaa, toivomuskaivo ja perinteinen pohjalainen rasti eli piilopullo - joka kyllä löytyi yllättävän helposti. 

Ohjelmassa oli myös anoppien ryöstö.

Turnajaisten jälkeen oli kahvitus perinteisen hääkakun kera. Loppuilta meni pääasiassa ilman ohjelmaa. Kahvitus meni niin myöhään, että osa väestä lähti kotiin heti kahvien jälkeen.

Illalla sitten seurusteltiin ja nautiskeltiin alkoholillisia juomia. Juomat olivat tarjolla koko päivän ajan, sillä lämpötila ulkona hipoi 25 astetta.

Keskiaikaiset häät. Niina ja Timi Autio. Kuva: Päivi Mattila
Millaiset asut valitsitte morsiamelle ja sulhaselle?

- Minä tilasin asuni Saksasta. Sain pellavaisen puvun huokeaan 150 euron hintaan – samanlainen puku olisi maksanut Suomessa 650 euroa. Puvun tilaaminen oli helppoa: ei muuta kuin mitat ja osoite menemään -  puku tuli postiennakolla noin kuukauden kuluttua. Palautusoikeutta puvulla ei ollut, mutta mikäli korjattavaa olisi ollut, firma olisi hoitanut sen postitse.

Sulhanen pukeutui keskiaikaiseen sotilastakkiin, jonka tuttu ompelija ompeli. Kengät Timi teki itse, sillä hän on koulutukseltaan muinaistekniikan artesaani.  Hoset (sukkahousujen näköiset lahkeet) ompelin minä. Aluspaita ja braiesit (alushousut) olikin meillä valmiina aikaisemmista historianelävöitysasuista.

Pitopalvelu oli pukeutunut normaaleihin tarjoilijoiden asuihin. Tämä osoittautui hyväksi, koska näin henkilökunnan löysi helposti keskiaikaisesti pukeutuneiden häävieraiden joukosta.

Lue Niinan vinkit teemahäiden järjestämiseen

kommentit

Yksi virhe keskiaikaisissa häissä: naimisiin mentiin keskiaikana kirkossa, tai oikeastaan kirkon ovella.

>huomio La, 2011-01-22 12:52

Jätkä on muinaistekniikan artesaani eikä osannut tehdä savikippoja eikä päreitä itse???

>mitä vittua Ma, 2011-02-14 08:13
mitä vittua kirjoitti:

Jätkä on muinaistekniikan artesaani eikä osannut tehdä savikippoja eikä päreitä itse???

Ei kaikkea tarvitse tehdä itse! Kyllä sitä häitten järjestämisessä on paljon kaikkea muutakin, eikä sitä töitten jälkeen ole aikaa revetä joka hommaan. Edellinen kommentoija on varmaankin savikippojen mestaritekijä.. ;D
Sulhasella ei varmaankaan ollut taidonpuute, ennemminki ajanpuute.

>Yks vaan Ke, 2011-05-04 10:14

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä