Rakkauden vaiheet: himo, ihastuminen, kiintyminen

Rakkauden vaiheet: himo, ihastuminen, kiintyminen: Kuva: stock.xchng

Himon tarkoitus on houkutella ihmiset rakastelemaan keskenään. Kun luonto on saattanut kaksi ihmistä seksuaaliseen kanssakäymiseen, himon tilalle nousee ihastus. Ihastumisen tehtävä on saada kaksi rakastunutta muodostamaan parisuhde.

Koska himon tuloksena syntyy yleensä lapsia, lisääntymissysteemin kolmas vaihe on kiintyminen. Se saa lopulta kaksi rakastunutta muodostamaan pitkäkestoisen parisuhteen, joka tehostaa jälkeläisten hoitoa.

Kuulostaa aika epäromanttiselta ja sitähän se oikeastaan onkin. 


Rakkaus näkyy aivoissa

Tutkimuksilla on havaittu, että rakastuminen aiheuttaa ihmisen aivoissa yhtä voimakkaita muutoksia kuin kokaiinin käyttö. Itse asiassa rakkauden tunteen tiedetään olevan pitkälti kemiaa. Rakkauden eri vaiheet voidaan jopa kuvata aivoista.

Himovaiheessa jylläävät testosteronit. Ihastumisvaiheessa puolestaan noradrenaliini saa sydämen tykyttämään. Dopamiini antaa onnen tunteen.

Ihastuneilla henkilöillä serotoniinitasot romahtavat yhtä alas kuin pakko-oireyhtymästä kärsivällä mielenterveyspotilaalla. Rakastunut alkaa pakonomaisesti ajatella ihastumisen kohdetta ja muuttaa vaikkapa omaa aikatauluaan niin, että saa tavata rakastettuaan mahdollisimman paljon.

Parhaiten rakkauskemikaalien voima näkyy tietyillä eläimillä kuten preeriamyyrällä, joka leimautuu koko loppuiäkseen ensimmäiseen parittelukumppaniinsa.

Gibbonit ovat preeriamyyrien tapaan yksiavioisia, toisin kuin simpanssit, joilla on aivoissa vähän oksitosiinia ja vasopressiiniä. Me ihmiset asetumme parisuhteissamme gibbonin ja simpanssin väliin. Suhteet voivat olla pitkiä, mutta niitä voi elämän aikana olla useampia.


Ihminen voi olla himon vallassa ja kiintynyt

Rakkauden vaiheet: himo, ihastuminen, kiintyminen: Kuva: stock.xchngIhminen voi samaan aikaan olla rakkauden kaikissa eri vaiheissa. Hän voi tuntea kiintymistä pitkäaikaiseen kumppaniinsa, ihastua työkaveriin ja kokea suunnatonta himoa komeaan naapuriinsa.

Evoluutiotutkijan loppuhuomautus voisi kuulua, että rakkauden kuuluukin sekoittaa pää. Järjen kanssa asialla ei ole juurikaan tekemistä.

Evoluutio on muokannut ihmistä niin, että tietoiset systeemit eivät saa liikaa sotkea ihmisen ihastumista ja rakastumista. Ihminen ei pysty tietoisesti ihastumaan kehenkään - eikä päinvastoin estämään ihastumistaan. 

 

Pasi Toiviaisen haastateltavina olivat vanhempi tutkija Minna Huotilainen Työterveyslaitokselta ja akatemiatutkija Markus Rantala Turun yliopistosta.

kommentit

Eikö tässä ole nyt menneet asiat väärään järjestykseen, itse olen oppinut että ensin ihastutaan ja sitten voidaan harjoittaa "seksuaalista kanssakäymistä" :D

>Tiuku Ma, 2011-11-28 10:26

Nimenomaan ei näin päin. Sinulle on opetettu "kristillistä" seksuaalikasvatusta, jossa luullaan, että seksi tulee vasta ihastumisen (ja tietysti avioliiton) jälkeen. Tosiasiassahan ihminen ensin haluaa toista, ja vasta sitten ihastuu tähän muuten.

>Repe Ti, 2012-02-14 22:39

Kyllä minäkin vain koen, että seksin ajatteleminen tulee kuvioon vasta ihastumisen jälkeen. Ei ihan kuka hyvänsä heti etunenässä herätä seksuaalisia tunteita, vaikka häneen ihastuisikin. Ehkä tämä artikkeli pohjautuu miesnäkökulmaan ja siksi tuntuu kummalliselta...

>DuPont Su, 2013-02-17 15:12

No halleluja! Evoluutipsykologia vapauttaa meidät himon synnistä ja pettämisen moraalisesta arvelluttavuudesta.

Valitettavaa, että evoluutioteoria on kritiikitön perusolettamus suomalaisessa viitekehyksessä.

>Matti Ke, 2012-02-15 10:10

Minä ainakin koen agnostikkonakin, että henkisen puolen on mentävä fyysisen edellä ja haluan ensin tuntea toisen henkisesti ja sitten vasta olla fyysisesti lähekkäin. Minusta tämä on luonnollinen järjestys. Mutta nykyään tuntuu tosiaan useimmilla menevän tämän artikkelin mukaan, ja seurauksena on lyhyitä ja kevyitä suhteita ja rikkonaisia ihmisiä.

>Pavetskin Ke, 2012-02-15 12:39

lisää kommentti

linkit

kysely

Missä rakkauden vaiheessa haluaisit elää?

Rakkauden eri vaiheet

HIMO: Ympäröivä todellisuus katoaa. Kaikki huomio keskittyy himon kohteeseen. On valmis ottamaan suuria riskejä saavuttaakseen himon kohteen.

IHASTUMINEN: Kumppaniin ei osaa suhtautua kriittisesti. "Sammakko näyttää prinssiltä." Ajatukset pyörivät usein ihastuksen kohteessa.

KIINTYMYS: Kumppanin ei-niin-viehättävät piirteet alkavat näkyä. Tuntee siitä huolimatta halua olla yhdessä. Hoivavietti pitää otteessaan.

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä