Riitele rakastaen

Riitele rakastaen. Kuva: stock.xchng

Rakentavan riitelyn voi nähdä myös yhteistä perhekulttuuria hiovana ja suhdetta lujittavana tekijänä. Olennaista on osta riidellä niin, ettei riidasta tule hajottavaa ja persoonaan menevää.

Arjessa riidat syntyvät usein sellaisista tekijöistä, joilla ei oikeastaan ole mitään tekemistä itse riidan aiheen kanssa; ärsyyntyminen väärin puristetusta hammastahnatuubista kertoo ehkä enemmän omasta väsymisestäsi, hallinnan halustasi tai ehkä pyrkimyksestä kauniiseen ja siistiin kotiin. Kun näihin riidan takana pälyileviin syihin pääsee kiinni, pystyy löytämään uusia tapoja ratkaista asiat.


Riitely kuminauhana

Riitely voi olla myös varageneraattori, jotta pysyisi itse toimintakykyisenä ja venyisi arjen vaatimusten yli. Silloin on hyvä pysähtyä pohtimaan, mitä elämässä pitäisi muuttua, jotta riitelyyn ei tarvitsisi enää turvautua.

Pysähtymällä tutkimaan, minkä takia riitelee, voi avata monta porttia solmuun menneestä parisuhteesta. Myös riidan perimmäinen tarkoitus on pyrkimys hyvään. Kysy siis alitajunnaltasi, mihin hyvään se riitelyllä pyrkii.


Riitele tekemisistä

Tuhoava riitely naulaa toiseen pysyviä ominaisuuksia, jotka eivät ole totta. Riidan aikana on helppo syytää väitteitä ”kun sinä olet tuommoinen”, ”kun sinä aina” ja ”kun sinä et koskaan”.

Rakentava riitely ei puutu koskaan toisen ihmisen persoonaan vaan kritisoi tekemistä: ”minua raivostuttaa, kun sinä toimit nyt noin”.


Hormonihuijaus

Riidan uhatessa kannattaa koettaa hankkia itselle aikalisä esimerkiksi lähtemällä kävelylle. Sitä ennen voi vetäytyä hetkeksi toiseen huoneeseen ja kirjoittaa paperille, mikä raivostuttaa ja mitä oli juuri aikeissa sanoa. Jo reilun puolentunnin kävely laukaisee kehossa mielihyvähormonin erityksen, ja maailma näyttää sen jälkeen toiselta. Kun nyt tutkii kirjoittamaansa, voi löytää uuden tulokulman äsken niin raivostuttavaan tilanteeseen.

Näitä erilaisia riitelyn mekanismeja voi kehittää sen perusteella, mikä itselle  tuntuu toimivan. Mielikuvitus tarjoaa rajattomasti mahdollisuuksia riidellä rakastaen ja rakentavasti. Tarvitsee vain pysähtyä miettimään, miksi itse riitelee.

Muista nämä, kun riitelet:

1. Mieti, mikä on kimpaantumisesi todellinen syy.

2. Älä puutu toisen persoonaan, vaan kritisoi tekemistä.

3. Kun riita uhkaa, ota aikalisä. Lähde kävelylle tai vaikka vain toiseen huoneeseen.

 

Harjoittele rakentavampaa riitelyä Parisuhdeakatemian harjoitteen avulla - tutustu harjoitteeseen.

Muut Parisuhdeakatemian harjoitteet

kommentit

Onko kansalaisten ihmissuhdeasioiden neuvonta annettu YLE:n tehtäväksi? Onhan YLE julkisen palvelun radio.

>Jamppa Su, 2011-05-01 21:54

On aika laventaa asiaa ja hyväksyä olla samaa ja eri mieltä asioista olematta hankala tai jotakin vastaan. Meillä vain samaa mieltä olevat ovat hyviä ja jos on eri mieltä, ovat hankalia tai poisajettavia.

Jokainen on erilainen ja näkee asiat omalla tavallaan. Kaikki uusi alka yhdestä, siitä "hankalasta". Mutta muut alkavat olla samaa mieltä sitten pikkuhiljaa. Kukaan ei pyydä käytöstään anteeksi tältä ainoalta oikeassa olleelta, joka ensimmäisenä näki asian oikeassa valossa. Siksi hyväksyminen olla eri mieltä on hedelmällisen vuorovaikutuksen hyvä lähtökohta. Jos sanominen on totta, on viisautta myöntää se ja korjata. Jos ei ole totta,korjata se omaksi totuudeksi ja arvioida, tuleeko kuulluksi omana itsenään vai onko itse antanut väärän kuvan itsestä eli johtanut harhaan. Kysymys on lahjasta ja oppimisesta omasta itsestään.

>On ok olla samaa tai eri mieltä Ma, 2011-05-02 08:03

Jos "hammastahnatuubi on väärin puristettu" sitä hammastahnaa voi kokeilla vaimon kanssa telmiessä 'liukasteena'. Saattaa vähentää turhan naputuksen määrää jatkossa.

>nimi Ke, 2011-05-04 06:15

Tässä nyt ohjeistetaan asioita unohtaen kokonaan tunteet ja luovuus.
Että pitäisikö kirjoittaa oikein tutkielma ja tehdä analyysi tunteistaan ennen kuin niitä rohkenee rakkaalleen esittää.
Lopettakaa jo tällainen ohjeistaminen, normeeraaminen ja syyllistäminen.
Elämän tulee olla luovaa, onnellista, välitöntä, turvallista, luottavaista.

>Mitä ihmettä Ke, 2011-05-04 08:09

Hyvä YLE!

TEEMA kanava on loistava ja ei ole koskaan väärin että suhdeasioista ydinjuttuja selkeästi kerrotaan. Joka osaa nämä niin jättäkööt lukematta. Monilla ihmisillä on parisuhteessaan ja ylipäänsä kommunikoinnissaan esim. työpaikoilla paljon parannettavaa ja pelkästään negatiivisen emotionaalisen latauksen siivilöiminen sanomastaan parantaisi viestintää monessa paikassa tätä yhteiskuntaa. Parisuhteessa on hyvä harjoitella näitä ydinasioita.

>tsar Ke, 2011-05-04 15:45

Kyllä näistä parisuhdeasioista tietoa ja julkistakin keskustelua tarvitaan, koska puolet avioliitoista päättyy eroon, ja yleinen parisuhdeongelmien käsittelytapa on riitely. väkivalta ja alkoholin juominen...

Olen sitä mieltä, että kaikista ongelmista pitäisi pystyä puhumaan - siihenhän terapiakin perustuu, että ihminen itse oivaltaa ongelmiensa syitä ja ymmärtää omaa käyttäytymistään terapeutin esittämien kysymysten avulla.

>only girl Ke, 2011-05-04 21:56

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä