Yksinhuoltaja - merkki otsassa?

Yksinhuoltaja - merkki otsassa? Kuva: Stock.xchng

Eija Tuominen toimii Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry:n puheenjohtajana. Hän tuntee yksinhuoltajan arjen ilot ja huolet paitsi työnsä puolesta myös kotoa – Eija on 6-vuotiaan tyttönsä yksinhuoltaja ja ollut hänen kanssaan kahden alusta alkaen.

– Yksinhuoltajia on kahdenlaista sorttia eli on niitä, jotka ovat eronneet ja niitä, jotka ovat niin sanottuja totaaliyksinhuoltajia eli he olleet lapsen kanssa yksin alusta asti. Surkutteluun ei silti ole aihetta: Yhtään sellaista äitiä, joka olisi onneton siitä, että on äiti, en ole vielä tavannut!

Esimerkiksi vuonna 2007 erosi kaikkiaan 17 000 paria ja 4 500 äitiä sai lapsen yksin.

Totaaliyksinhuoltajien tarinoista löytyy monenlaisia kohtaloita. Nopeat erot ovat tyypillisimpiä hyvin nuorille pareille. Eijan mukaan yleinen tarina on se, että nuori pari rakastuu, on yhdessä muutaman vuoden, saa lapsen ja huomaa sitten ettei suhde toimikaan.

Vaikka monista on ihan ok elää kaksistaan lapsen kanssa, usein yksinhuoltajuus on vain välivaihe elämässä: jossain vaiheessa vastaan tulee uusi kumppani. Suomen lapsiperheistä noin 10 prosenttia on uusperheitä.

Siitä huolimatta, että yksinhuoltajien määrä on kasvanut ja yhden vanhemman perheistä tullut normaali perhemalli perinteisen äiti, isä ja lapset -yhdistelmän rinnalle, asenteet yksinhuoltajia kohtaan eivät ole lieventyneet. Päinvastoin. Yksinhuoltajien vihjaillaan himoitsevan lapsia tekemällä yhteiskunnan tukia ja helppoa rahaa.

– Ihmisillä on täysin vääristyneitä käsityksiä! Sen huomaa, että viime vuosina ovat asenteet yhden vanhemman perheitä kohtaan koventuneet, mutta ei kukaan Suomessa lapsia tekemällä tai elatusmaksuja nostamalla rikastu. Joka neljäs yksinhuoltaja elää köyhyydessä.

Usein ihmiset myös olettavat, että yksinhuoltajat lähtevät lemmenseikkailuihin muita helpommin. Näillekin väitteille Eija nauraa päin naamaa.

Kolme väärää myyttiä yksinhuoltajista

1. ”Yksinhuoltajat ovat helppoja seksikumppaneina – he kaipaavat hellyyttä ja seksiä niin epätoivoisesti, että kuka tahansa kelpaa seuraksi. ”

Yleisesti ottaen yksinhuoltajilla on lapsettomia sinkkuja suurempi kynnys aloittaa uusi parisuhde, sillä kyseessä ei ole vain heidän onnensa, vaan myös lapsen. Ketä tahansa retkua ei kukaan halua lapsensa elämään eivätkä epävakaat tuuliviirisuhteet houkuta äitejä ja isejä.

2. ”Yksinhuoltajat haluavat vain rahaa. Lapsia kannattaa tehdä tukien vuoksi, ja entiseltä puolisolta saatujen elatusmaksujen avulla on sitten helppo elää itsekin leveästi. ”

Yksinhuoltajat ovat Suomessa kaikista köyhin taloustyyppi – heistä joka neljäs tarvitsee toimeentulotukea, kun kahden vanhemman perheistä toimeentulotukea tarvitsee vain 5 prosenttia. Tilastokeskuksen vuonna 2005 tekemän tutkimuksen mukaan lapsen elättäminen kaikkine tarpeineen maksaa noin 525 euroa kuukaudessa. Keskimääräinen elatusmaksu lasta kohti on noin 150 euroa.

3. ”Yksinhuoltajat ovat laiskaa sakkia – he vain pummaavat yhteiskunnalta tukea kotona olemiseen eivätkä välitä mennä töihin.”

Tutkimusten mukaan yksinhuoltajat hinkuvat töihin parisuhteessa eläviä enemmän. Tämän selittää helposti paitsi talouteen liittyvät seikat myös sosiaalisen ammattiverkoston ja aikuisen seuran puute kotona.

Lue myös: Yksinhuoltajat - parinmuodostuksen kakkoskansalaiset?

kommentit

Tämän kirjoituksen ja kirjoittajan ensimmäinen väärä myyti on: YH = Äiti.

Tervetuloa todellisuuteen. Isiä on paljon YH:nä.

>Pho Ke, 2010-10-20 10:52

Ei pitäisi yleistää YH-vanhempia samaan kategoriaan. Eri nimitys kaikille äpäriä tehneille.

>Mukavaa To, 2014-05-15 12:19

Miten AINA unohtuu se että lapsen toinen vanhempi voi myös olla kuollut! Siinä sitä on leskirukalla opettelemista kun tuen sijasta tulee vain yleistä halveksuntaa.

>Ylpeä yh Ke, 2010-10-20 11:51

Itse nimenomaan koen sanan leski jotenkin oudoksi, kun olen reilusti alle 50v...Mutta istuinpa kerran kahvilla yhden miespuolisen tuttuni kanssa (kuolleen mieheni ystävä) ja naapuripöydässä istuvat nuoret miehet mulkoilivat lapsen uhmakiukkua ja minun väsynyttä kriisinhallintaani halveksuen, toinen sanoi YH toiselle sellaisella äänensävyllä..se oli niin uskomattoman loukkaavaa.

>siviilisääty..?!? Ke, 2011-09-14 20:53

Olen yksinhuoltaja. En kuitenkaan harrasta milloinkaan yhdenyönsuhteita. Seksiä ei tipu edes viidennellä kerralla, vaikka olen tosi kiinnostunut siitä ja se on aina ollut minulle suuri ilo. Minulla on poikalapsi, eikä hänen kuulu nähdä mitään irtosuhteita. Käyn myös töissä ja maksan veroja. Saan lapsilisää muutaman kympin enemmän kuin kahden vanhemman perheissä. Tiukkaa on, mutta lapseni kasvatuksesta ja koulutuksesta en tingi. Ihmetyttää tämä miesten yksinhuoltajakammo, kun monet sinkkututtavat ryyppääväät, käyvät vieraissa ja tuhlaavat rahansa rihkamaan, mutta yksinhuoltajatuttavat elävät siivosti. Vaan eipä uskalla mennä mainostamaan itseään kunnollisena, uskollisena ja seksistä innostuneena. Siitäkin miehet näyttävät saavan väärän käsityksen.

>Lisa Ti, 2010-11-23 00:19

lisää kommentti

linkit

Yhden vanhemman perheitä oli vuonna 2009 yhteensä 117 695. Näistä yksinhuoltajaisien perheitä oli 15 549 eli noin 13 %. Kaikista lapsiperheistä yhden vanhemman perheitä oli 20,1 %. Lapsia näissä perheissä on yli 180 000.

Pääkaupunkiseudulla yksinhuoltajien luku on vielä suurempi - noin 30 % kaikista lapsiperheistä on yhden vanhemman perheitä.

Lähde: Tilastokeskus

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä