Yli erosta

Yli erosta - Marika Rosenborg kertoo oman tarinansa. Kuva: Linda Lappalainen

Jos kumppanit eivät pysty kasvamaan samassa tilassa, ero voi olla joskus paras ratkaisu.

Marika Rosenborg erosi miehestään 12 vuotta sitten. Hänen mukaansa kyseessä oli tyypillinen tilastoero: Marika ja hänen miehensä tapasivat nuorina, seurustelivat pari vuotta ja menivät naimisiin. Ensimmäinen lapsi sai alkunsa häämatkalla, toisen lapsen jälkeen parisuhde kriisiytyi. Pari vuotta pariskunta vielä sinnitteli yhdessä kunnes Marikan mies muutti toiseen osoitteeseen.

­– Ero oli ihan hirveä kokemus. Nuorena naisena sitä kuvitteli, että kaikki päättyy siihen, perhe on rikki ja tulevaisuus peruttu. Oli järkyttävän suuri oivallus tajuta, että elämä jatkuu eron jälkeenkin.

Uusi alku eron jälkeen on vaikea. Vaikka Marika ymmärtää, että kaikki eivät voi olla erottuaan ystäviä, kunnioitus toista kohtaan pitää säilyttää. Etenkin lasten vanhemmat joutuvat erosta huolimatta olemaan loppuelämän ajan toistensa kanssa tekemisissä.

– Me kunnioitimme toisiamme eron jälkeenkin, joten pystyimme keskenämme asettamaan rajat. Jos en esimerkiksi halunnut lasten heti tapaavan ex-mieheni uutta naisystävää, hän kunnioitti sitä. Suurin piirtein kolmen vuoden jälkeen erosta meistä alkoi kasvaa ystävät.

Marikalla on lasten yhteishuoltajuus ex-miehensä kanssa, ja he asuvat lähekkäin. Entisen pariskunnan välit ovat lämpimät. Molemmat ymmärtävät, ettei eroperheen tarvitse olla rikkinäinen perhe.

– Voi olla kokonainen perhe, vaikka ei ole ydinperhe. Me olemme perhe, jossa on kaksi kotia.

Jätettyjä ja jättäjiä

Suomessa järjestettävät eroseminaarit perustuvat yhdysvaltalaisen Bruce Fisherin oppeihin, jotka Kari Kiianmaa toi Suomeen 1990-luvun alussa. Fisherin eroseminaarit eivät ole terapiaryhmiä, vaan niissä osallistujat opettelevat uuden elämänasenteen ja käyvät eroa läpi vertaistuen kautta.

Hyvässä eroseminaariryhmässä on eri vaiheessa olevia ihmisiä. Marika osallistui eroseminaariin vuosituhannen vaihteessa, kun suurin osa surutyöstä oli jo takana. Hän sai ryhmältä apua eronsa työstämiseen, ja toisaalta hän toimi itse esimerkkinä niille, joille tilanne oli kipeämpi. Kolme vuotta myöhemmin hän kouluttautui itse eroseminaarin vetäjäksi.

Vaikka eroseminaareihin osallistujat ovat yleensä parisuhteen jätettyjä osapuolia, Marika on luotsannut myös ryhmiä, joissa on ollut useita jättäjiä, jotka hakevat rohkaisua oikeiden ratkaisujen tekemiseen ja apua syyllisyyden tunteisiinsa.

– Usein jätetyt luulevat, että jättäjät vain porskuttavat. Mutta eihän se niin ole.

Avioeron myötä Marika on myös itse joutunut käymään läpi hylätyksi tulemisen tunteet. Hän ei ollut käsitellyt edellistä eroaan aloittaessaan suhteen entisen aviopuolisonsa kanssa, ja uuden suhteen huumassa oli helppo jättää aiemman suhteen päättymiseen liittyneet tunteet käsittelemättä. Avioerokriisin aikana nekin nousivat jälleen uudelleen esiin.

– Usein, kun jotakin pelkää, siinä käy juuri niin. Se, että avioliittoni päättyi juuri siten kuin pahiten pelkäsin, oli aivan hirveää, mutta samalla se aukaisi tulevaisuuden minulle. Se antoi rohkeuden todella tutustua itseeni.

Fisherin kehittelemän eroseminaarin tarkoituksena ei ole vain auttaa osallistujia selviämään erokriisistä, vaan rakentamaan elämä uudelleen eron jälkeen ja oppimaan kokemuksista. Eroseminaarien teho perustuu ensisijaisesti oppimisprosessiin ja omien voimavarojen löytämiseen. Ryhmiin ei kokoonnuta syyttelemään ex-puolisoita, vaan tavoittelemaan uutta asennetta elämään.

– Minun mielestäni olennaisinta on ajatus itsestä itsesi parhaana ystävänä. Silloin sinun ei tarvitse enää koskaan pelätä hylätyksi tulemista. Tämän tavoitteen asetan myös kaikille ryhmieni osanottajille.

Parasta palautetta on Marikan mukaan se muutos, jonka hän näkee osallistujissa tapahtuvan 10 viikon aikana. Eroseminaarien tapaamiskohtaiset teemat on rakennettu saman ajatuksen mukaan, surullisemmasta ja kipeämmästä kuljetaan kerta kerralta kohti elämäniloisempaa suuntaa. Marika uskoo, että ero voi olla loppujen lopuksi jopa myönteinen kokemus.

– Lähes kymmenen vuoden kokemuksella eroryhmistä sanon usein, että ero ei ole elämän loppu, vaan uusi mahdollisuus. Siinä on kyse siitä, miten rakennat suhteen omaan itseesi.

Marikan viiden askeleen selviytymispolku juuri eronneelle

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

Kaunokirjallisuutta eronneille ja eroaville:

  • Tukivoimia, Maija Paavilainen
  • Syntymäpäiväkirjeitä, Ted Hughes
  • Lähtö ja neljä muuta tarinaa, Hanif Kureishi,
  • Syntymäpäivän jälkeen, Lionel Shriver
  • Paikkaa ja mieltä, Mari Mörö
  • Viiniä keittiössä, Anna Gavalda
  • Hylkäämisen päivät, Elena Ferrante
  • Kung Po, Anu Silfverberg

Tietokirjallisuutta eronneille ja eroaville:

  • Selibaattipäiväkirjat, Minttu Hapuli
  • Kuinka löytää se oikea ja pitää samalla hauskaa, Elina Pirinen
  • Mieheksi joka olet, Kaija Maria Junkkari ja Lari Junkkari
  • Naiseksi joka olet, Kaija Maria Junkkari
  • Rakkauden psykologia, M Scott Peck
  • Kaikki se rakkaus, joka sinulle kuuluu, Harville Hendrix
  • Mies ja ero, Päivi Lipponen ja Pirjo Wesaniemi
  • Nainen ja ero, Päivi Lipponen ja Pirjo Wesaniemi

 

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä