Itsestä huolehtiminen on arjen pieniä tekoja ja valintoja

Äiti kuntoon! Itsestä huolehtiminen synnytyksen jälkeen. Kuva: Seppo Sirkka

Synnytyksen jälkeen on tärkeää tehdä pelisäännöt selväksi itsellensä ja muille. Ulkomaailma saa nyt pärjätä jonkin aikaa ilman yhtä suorittajaa. Kannattaa ottaa aikalisä, koska jokainen äiti on äitiyslomalla syystä.

Tuoreen äidin ei pitäisi asettaa itselleen kovin kummallisia vaatimuksia päivärutiiniensa suhteen. Mieli kannattaa pitää avoinna ja ottaa jokainen päivä sellaisena, kuin se saapuu.

Aikaa itselle on lapsen vauvaiässä melko vähän ja varsinkin ensimmäisen lapsensa tuoreet isät eivät sitä aina ymmärrä. Mahdollisen riitelyn sijaan asiasta kannattaa jutella ja sopia, että myös äiti saa omat hengähdystaukonsa. Erilaisissa vertaisryhmissä voi pohtia erilaisia, uusia tunteita ja opetella ajankäyttöä sekä itsestä huolehtimista. Jos olo on kovin väsynyt ja apea, tai parisuhde natisee liitoksistaan, kannattaa tuntemuksista puhua avoimesti ja hakea apua esimerkiksi omasta neuvolasta. Myös ajatustenvaihto muiden äitien kanssa tukee päivittäistä jaksamista ja on vertaistukea parhimmillaan.

Äiti kuntoon! Itsestä huolehtiminen synnytyksen jälkeen. Kuva: Seppo Sirkka
Aina ei tarvitse mennä kovaa

Äidiksi tuleminen muuttaa ja sen pitäisikin muuttaa naisen suhtautumista omaan kehoonsa: ylimääräisiin sentteihin suhtaudutaan armollisemmin ja omaan peilikuvaan aikaisempaa lempeämmin.

Myös monella suhde liikuntaan saa uuden merkityksen. Jos siihen aikaisemmin liittyi pinnallisia tavoitteita ja huolta siitä, miltä oma takapuoli näyttää farkuissa, synnytyksen jälkeisessä liikunnassa motiivina on mielihyvä.

Neljän kuukauden ikäisen Olivian äiti Roosa, 32, muistelee hymyssä suin ensimmäisiä synnytyksen jälkeisiä treenikertoja. Hän käveli vartin verran ullakolle meneviä rappusia seitsemän kerrosta ylös ja alas. Lantionpohjan lihaksia Roosa harjoitti imettäessään, muuten niiden jumppaaminen olisi arjen keskellä unohtunut.

Kun työpaikkana on koti ja arki pyörii vauvanhoidon ympärillä, tulee liikunnasta monelle se pieni henkireikä, jolloin saa olla hetken yksin.

Viiden kuukauden ikäisen Tuulin äiti Mari, 28, sanoo, ettei olisi ennen vauvaa ikinä uskonut hurahtavansa zumbaan. Nyt puolen tunnin tanssihetki vauvan päiväunien aikaan on nautinnollinen, iloa ja voimaa antava kokemus.


Huono omatunto romukoppaan

Eikö riitä, että synnyttää ja kärsii jälkisupistuksista ja syöttää pienokaista aina tarpeen tullen? Nytkö pitäisi vielä ehtiä harjoittamaan arkaa lantionpohjaakin?

- Se kuitenkin kannattaa ja palkitsee, sanoo kahden pojan äiti, personal trainer Siru Pulliainen.

Lantionpohjan lihasten kuntoon saaminen synnytyksen jälkeen vaikuttaa niin wc-asiointiin, rakasteluun kuin yleisesti selän ja lantion hyvinvointiin sekä tasapainoa vaativiin liikkeisiin.

- Jos lantionpohjan lihasten hahmottaminen tuntuu vaikealta, kannattaa asiasta kysyä heti synnytyssairaalassa, Pulliainen vinkkaa.

Myös fysioterapiasta saa apua lihasten löytymiseen. Liikunnankin osalta tuoreen äidin huono omatunto joutaa romukoppaan: asioita voi tehdä pikkuhiljaa, kun hetki on sopiva.

Jo ulkoilu raittiissa ilmassa kantaa ptkälle - pienikin happihyppely tekee hyvää. Vaunukävelyt ulkona vauvan kanssa edistävät mainiosti energiankulutusta ja saavat äidin virkeälle mielelle.

Jälkitarkastuksessa lääkäri kertoo, voiko liikkumisen turvallisesti aloittaa. Tärkeintä on se, että äiti voi hyvin ja jaksaa raskaat yöheräämiset ja vauvan hoitamisen.

- Liikunnan suhteen kannattaa ajatella niin, että liikkumisesta saa energiaa sen sijaan, että liikkumaan lähteminen on liian rankkaa, Siru vinkkaa.Äiti kuntoon! Itsestä huolehtiminen synnytyksen jälkeen. Kuva: Seppo Sirkka


Syömisen vaikeus

Synnytyksen jälkeen on tärkeää, että äiti syö monipuolisesti ja terveellisesti ruuasta nipistämättä. Imetys ja äitiys vie voimia ja äiti tarvitsee energiaa jaksaakseen.

Kaikki dieetit ja kovat treeniputket on alussa syytä unohtaa ja keskittyä riittävään lepoon ja värikkääseen ruokavalioon. Kaikkea saa syödä, kunhan ruokailussa on selkeä linja ja ajatus siitä, että sekä lapsi että äiti saavat ruuasta oikeanlaista energiaa ja elinvoimaa.

Imettävän äidin energian tarpeeseen vaikuttavat rintamaidon määrä ja kertynyt varastorasva. Energian lisätarve on noin 500 kcal/vrk. Kaksosten äidille energiantarve on loogisesti suurempi, samoin äidinmaidon luovuttajalla, kun taas ei-imettävällä äidillä energiaa ei tarvitse lisätä.

Jos ruokahalu on huono ja väsymys tuntuu voittamattomalta, kannattaa kokeilla lyhyempiä ruokailuvälejä ja huolehtia riittävästä nesteen saannista. Huikopaloina tuoreet kasvikset, marjat ja hedelmät ovat oivallinen valinta.

Asiat tulee laittaa tärkeysjärjestykseen. Äidin jaksaminen on vauvalle tärkein asia ensimmäisinä kuukausina. Lapselle ei ole tärkeää vaikkapa se, kuinka hoikka äiti on.

Naisilla ulkonäköpaineet ovat melkoiset, kun 60-vuotiaat Hollywood-tähdet näyttävät ohuilta 20-vuotiailta tytöiltä.

- Anna itsellesi valta päättää omasta ulkonäöstäsi, ajattele realistisesti omaa elämääsi, kapasiteettiasi ja nauti tästä hetkestä, Siru Pulliainen neuvoo tuoreita äitejä.

kommentit

Niin onhan se lapsenteko kivaa, mutta hoitaminen ei aina olekkaan.

>Petteri27 Ke, 2011-02-02 16:07

lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä