Vauhtia ja vapautta - tyttörullalautailusta tulee elämäntapa

Vauhtia ja vapautta. Kuva: Siiri Huttunen, Yle Olotila

Miksi kolmekymppinen nainen haluaa skeitata? Rullalautailua on pidetty pikkupoikien ja miesten lajina. Vauhdin huuma ja itsensä ylittäminen koukuttaa jatkamaan. Kea Soza aloitti longboardilla, mutta skeittilauta olikin enemmän se oma juttu.

Kea etsi itselleen uutta harrastusta lumilautailun rinnalle, kun muutti takaisin Alaskasta Suomeen. Keaa houkuteltiin kokeilemaan rullalautaa muutama vuosi sitten.

– Kaipasin sitä vapauden tunnetta, kun voi luonnossa viilettää kavereiden kanssa. Rullalautailu eri muodoissa on uskollinen jatkumo lumilautailulle. Totesin, että mun olisi aina pitänyt tehdä tätä.

Kea päätyi lonkkarointia harrastavien tyttöjen sessareille ja tapasi uusia ihmisiä. Uuden harrastuksen myötä on löytynyt uusi ystäväporukka.

– Oli hienoa huomata, että voi vielä löytää uusia ystäviä tämän ikäisenä. Varsinkin naispuolisista on yleensä vaikea löytää samanhenkisiä, Kea tuumaa.

Adrenaliinit ja endorfiinit rullaa

Kea lonkkaroi koko kevään ja kesän, kunnes tuli sateinen syksy eikä lonkkarilla voinut enää kulkea. Mieli kaipasi kuitenkin rullien päälle ystävien kanssa, joten Kea päätyi Kontulan skeittihallille. Miten siirtyminen longboardista tavalliseen skeittiin onnistui?

– Lonkkaria on yleisesti pidetty aikuisille ja etenkin tytöille sopivana. Mietin, että miten mulla kestää paikat skeitillä. Mutta lainasin laudan ja pian ostinkin jo oman. Skeittaamisesta tuli melkein pakkomielle. Se oli kuin punttisali joillekin, eli kävin parhaimmillaan kolme neljä kertaa viikossa. Adrenaliinit ja endorfiinit rullasi, kun oppi koko ajan lisää.

– Lonkkarissa vierastan aina käden laittamista maahan. Myös siksi skeittaaminen on enemmän mun juttu. Mutta tuskin luovun koskaan lonkkarista, koska siinäkin saa sen vauhdin tunteen. Sitä varten pitää kuitenkin aina matkustaa johonkin. Skeittipaikkoja on Helsingissä kymmeniä ja kymmeniä. Lonkkaripaikkoja on tietääkseni Helsingissä vain muutama hyvä.

Longboard on myös hyvä kulkuväline kesäisin ja niitä näkeekin kaduilla niin miehillä kuin naisilla.Vauhtia ja vapautta. Kuva: Siiri Huttunen"Onnistuminen on vaan niin siistiä"

Skeittaaminen on vaikeaa eikä sitä oteta haltuun hetkessä. Oppiminen on itsestä kiinni ja se vaatii toistoja toiston perään. Skeittaamisen luonteeseen kuuluu kaatuminen.

– Mitä enemmän epäilee ja empii, sitä varmemmin sattuu. Pitää olla tosi itsevarma ja luottaa siihen, että pärjää. Monilla ei kantti kestä. Jos kaadut ja satutat, niin ei voi jäädä voivottelemaan, vaan siitä huolimatta on pakko taas jatkaa, Kea pohtii skeittaamisen oppimisen psykologiaa.

Mikä skeittaamisessa sitten oikein viehättää?

– Ensimmäisenä yhteisöllisyys - jotain mitä voi tehdä yhdessä ikään tai sukupuoleen katsomatta. Hallilla en ole ikinä kokenut, että mua olisi pidetty eriarvoisena, koska olen tyttö.

– Toisena on vauhti ja kovaa meneminen. Vauhtiin liittyy myös vapaus. Kun hallitsee lautaa ja seisoo laudan päällä, on kuin ratsastaisi hevosella. Se viehätys ja tunne, kun hallitsee jonkun välineen eikä kaikki ole vain kehosta kiinni.

– Itsensä ylittäminen. Temppujen ei tarvitse olla mitään kickflippejä tai heelflippejä, mutta koko ajan on seuraava juttu, jonka oppii. Sitä kiljahtelee itsekseen, kun saa tehtyä fronttikäännöksen onnistuneesti. Onnistuminen on vaan niin siistiä.

Vauhtia ja vapautta. Kuva: Siiri HuttunenSkeittaamisessa pystyy ilmaisemaan

Tyttörullalautailussa on yleisesti avoin ja solidaarinen ilmapiiri. Jokainen on tervetullut kokeilemaan, eikä aloittelijoihin suhtauduta väheksyvästi. Kea sanoo vierastavansa muutenkin tyttömäisiä muotteja.

Skeittaamisessa kukaan ei sano, minkälainen mun pitää olla ja miten pitää käyttäytyä. Skeittaamisessa pystyy ilmaisemaan itseään, elämäntapaa ja kulttuuria.

Kolmenkympin iässä Kea tuntee suhtautuvansa avoimemmin kaikkeen. Ei ole väliä onko skeittikaveri kymmenen vuotta nuorempi vai saman ikäinen. Harrastus on yhdistävä tekijä, mutta se ei sido mihinkään.

– Tuntuu että kaikki kolmenkympin jälkeen on ollut helpompaa. Vaikka oppimiskäyrä on vaikeampi saavuttaa niin nousujohteisesti kuin nuorempana, niin sekään ei haittaa. Tämä on sitä, mitä olen tarvinnut tähän elämäntilanteeseen.

– Nyt mulle on ihan yhdentekevää mitä jengi ajattelee, pääasia että on hauskaa. Ei pidä olla liian tiukkapipoinen tällaisessa lajissa, jossa voi aina tapahtua jotain.

Vauhtia ja vapautta. Kuva: Siiri HuttunenTasapainoilua laudalla ja elämässä

Kea Soza on ammatiltaan kääntäjä. Kansainvälisen uran ja muutaman mutkan kautta Kea on päätynyt asiakaspalvelutöihin. Hän puhuu kahdeksaa kieltä ja pääsee puhumaan niitä lähes päivittäin.

– Matkustin kansainvälisessä työssäni tosi paljon, eikä elämäntilanteeni olisi silloin sallinut skeittaamista. Jossain vaiheessa en jaksanut sitä enää, ja päätin että sellainen elämä ei ole mua varten.

– Työ ei saa sitoa mua. Työ tehdään hyvin ja lähtiessä ovi menee kiinni. Lupasin itselleni, että sellaista ei tule enää olemaan kuin ennen. Olin onneton, vaikka tapasin paljon ihmisiä.

Nyt Kea on löytänyt tasapainon työn ja rakkaan harrastuksen välille, vaikka ei tiedäkään, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Skeittaamisessa yhdistyy vapaus elää niin kuin haluaa ja vapaus päättää, mitä tekee juuri nyt.

– Kun menee skeittihallille, kaikki unohtuu. Siellä pitää olla koko ajan läsnä, koska jos keskittyminen herpaantuu, kaatuu.

Vauhtia ja vapautta. Kuva: Siiri Huttunen

kommentit

Tytöt eivät siis harrasta rullalautailua vaan "tyttörullalautailua". Samalla vierastetaan tyttömäisiä muotteja, ikään kuin tyttöys olisi jotain mistä pitää luopua ollakseen uskottava skeittari. "Rullalautailua on pidetty pikkupoikien ja miesten lajina" - Odotankin sitä päivää kun nainen voi harrastaa mitä haluaa, ilman että sukupuolelle annetaan ylimitoitettu merkitys asiassa. Tai vaihtoehtoisesti voimme alkaa puhua sekä poikarullalautailusta että tyttörullalautailusta, sen sijaan että mies on aina normi ja nainen poikkeus, jonka sukupuoli on tuotava esiin.

>Johanna Ke, 2013-05-08 18:42

Eiköhän tää oo melkein sama asia kuin se, kun jossain kohtaa myssyjä neulovista pojista oli joka lehdessä juttu - oli se niin ihmeellistä kun pojillakin pysyy puikot ja koukut kädessä! Miksen ole koskaan lukenut samanlaisia juttuja tytöistä, jotka tekevät käsitöitä? Niin joo, johtuiskohan siitä että niitä on aina pidetty "naisten töinä" ja pojat olivat tässä kohtaa se sensaatiomainen poikkeus..

Edelleen - valitettavasti - skeittaavia tyttöjä tuijotetaan - ihailevasti, hämmästyneesti, oudoksuen.. Koska skeittauksella on edelleen ns. miesten lajin leima.

Niin kauan kuin tytöt ovat selvä vähemmistö skeittauksessa, tullaan tytöt ja pojat erottelemaan toisistaan, vaikkei se ole toivottavaa. Lumilautailu on hyvä esimerkki siitä, kuinka nais- ja mieslaskijoita on jo lähestulkoon yhtä paljon rinteissä ja kaikki snoukkaajat ovat käytännössä yhtä ja samaa massaa.

Mutta toisaalta, mun mielestä siinä ei ole mitään pahaa että on tyttörullalautailijoita ja poikarullalautailijoita - ainakin tytöt saavat edelleen huomattavasti enemmän positiivista kuin negatiivista huomiota harrastuksestaan :-)

>Maili Pe, 2013-05-10 20:11

lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

linkit

Sanastoa

Longboard eli lonkkari, käytetään myös nimitystä mäkirullalauta.

Sessarit, kokoonnutaan yhdessä skeittamaan tai lonkkaroimaan.

Kickflip ja heelflip, rullalaudalla suoritettavia temppuja, joissa lauta pyörii ilmassa.

Fronttikäännös, laudalla kääntyminen menosuuntaan päin.

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä