Lapsen paras ystävä?

Koira - lapsen paras ystävä? Kuva: Arja Lento, 1980-luku, Yle

Sanna Karppinen on ollut ikänsä koiraihminen. Jo pienenä tyttönä hän rakastui mummolan koiraan ja päätti, että kun hän on aikuinen, hän hankkii itselleen varmasti koiran. Niinpä hän 20-vuotiaana otti perheenjäsenekseen saksan/belgianpaimenkoiran Kiran. Tuolloin hänen siskonsa oli 9-vuotias, ja pentukoira peuhasi hänen kanssaan mielin määrin.

- Nuorena Kira oli kuin tuli ja leimaus, täynnä elämänriemua, ja yhteentörmäyksiä sattui. Välillä siskon ponnari lähti irti, välillä koira tönäisi hänet kumoon. Jos sisko alkoi itkeä, Kira syöksyi sängyn alle eikä suostunut tulemaan pois, ennen kuin siskoni mönki itsekin sinne lohduttamaan häpeävää koiraa ja anelemaan sitä pois. Koira ja pieni lapsi oppivat yhdessä leikkimään ja pyytämään toisiltaan anteeksi, Sanna kertoo.

Nyt hänen raisusta saksan/belgianpaimenkoirastaan on tullut rauhallinen 14-vuotias vanhus, jota kaikki lapset rakastavat sen leppoisuuden vuoksi.

- Kira oppi kerrasta suhtautumaan rauhallisemmin lapsiin, kun kylässä oli sukulaisvauva, jonka kasvot se meni innoissaan nuolemaan. Vauva parahti itkemään, mikä pelästytti koiran. Siitä lähtien se on tajunnut lähestyä vauvoja ja isompiakin lapsia varovasti nuuhkien.

Kira-koiran hyvästä "tunneälystä" kertoo sekin, kun Sannan luo kylään tulee ihmisiä, jotka pelkäävät koiria, tämä viisas paimenkoira menee torkkumaan vieraiden varpaiden päälle.

- Se on hyvää ja tehokasta siedätyshoitoa!

Sannalla on nykyään toinenkin koira, yksivuotias englanninspringerspanieli, joka puolestaan parhaillaan opettelee suhtautumista lapsiin.

- Kadulla se nuuhkii lapsia vain varovasti selkäni takaa kurkkien, mutta sitten kun kylään tulee sukulaislapsia, se pyytää heitä leikkimään menemällä leikkiasentoon samalla tavalla kuin pienten koirien eteen. On aika hauska huomata, että koira suhtautuu lapsiin kuin pentukoiriin, Sanna sanoo.Koira - lapsen paras ystävä? Sanna karppinen. Kuva: Saukki Ruuska.

Sanna sai kimmokkeen kirjoittaa kirjan lapsista ja koirista, kun hänen sukulaisensa, jolla oli koira, odotti ensimmäistä lastaan. Sanna huomasi, että koirien ja lasten yhteiselosta on monissa koirakirjoissa mainintoja, mutta yksissä kansissa tietoa ei ollut saatavissa. Niinpä Sanna alkoi tutkia asiaa perin pohjin ja kirjoitti sitten kirjan Koira lapsiperheessä (Art House, 2013). Aikaisemmin häneltä on ilmestynyt muun muassa Koiransa näköinen -kirja yhdessä karikatyyritaiteilija Tommi Vuorisen kanssa (Otava, 2012).

Koira lapsiperheessä -kirja antaa vinkkejä siitä, miten valita sopiva rotu lapsiperheeseen ja miten tutustuttaa koira ja lapsi toisiinsa. Kirjassa on paljon käytännön koulutusvinkkejä ongelmatilanteisiin: jos koira esimerkiksi näykkäisee lasta, vie tämän lelut, murisee lapselle tai reagoi liian voimakkaasti lapsen itkuun.

Koiran valinta

Sanna Karppisen mielestä ei ole merkitystä sillä, tuleeko perheeseen ensin koira vai vauva. Tärkeintä on joka tapauksessa kasvattaa koira sopeutumaan perheeseen. Sanna ei myöskään allekirjoita sitä, että tietyt rodut olisivat aina huonompia lapsiperheeseen kuin toiset. Rottweileria saatetaan pitää vaarallisena, mutta yhtä lailla kultainennoutaja saattaa hyökätä lapsen kimppuun, jos sen häiriökäyttäytymiseen ei ole jo aiemmin puututtu.

- Hyökkäämisestä ei voi syyttää koiraa, jos sitä ei ole johdonmukaisesti kasvatettu tai sosiaalistettu ihmisiin. Pennulle pitäisi sen ensimmäisten kuuden kuukauden aikana opettaa perustapoja. Tavoite on, että koira oppii suhtautumaan lapsiin joko ystävällisesti tai välinpitämättömästi.

Sannan kirjasta löytyy kuitenkin aina kiinnostavia listoja roduista, jotka ovat erityisen hyviä valintoja lapsiperheeseen. Usein lapsiperheeseen halutaan valita pieni koira, kun ajatellaan, että sen kanssa päästään helpommalla.

- Pienikokoinen rotu saattaa silti olla yllättävän vaativa energisyydessään ja vilkkaudessaan. Kääpiökoirat jäävät myös helposti lasten jalkoihin ja ovat herkempiä säikkymään esimerkiksi yllättävää kosketusta kuin paksuturkkiset isot koirat. Jättikoira on usein hyvä valinta vilkkaaseen lapsiperheeseen, sillä se on rauhallinen ja kärsivällinen. Jos lapsen halutaan jossain vaiheessa osallistuvan koiran ulkoiluttamiseen, koiran ihanteellinen koko voisi olla 5–10 kiloa.

- Tärkeintä on kuitenkin koiran luonne. Yksilöissä on eroja. Kun pentueesta valitsee lapsiperheeseen koiraa, ei kannata ottaa sitä pentueen rohkeimmalta vaikuttavaa yksilöä, joka on jatkuvasti etunenässä menossa kaikkialle. Se saattaa osoittautua liian vilkkaaksi lapsiperheeseen. Aralta vaikuttavaa pentua ei myöskään kannata valita. Mieluiten jotain siltä väliltä.

- Kasvattaja tuntee pennut hyvin ja osaa suositella perheeseen sopivaa pentua. On hyvä merkki, jos kasvattajalla on itsellään lapsia ja jos kasvatustoiminta on siinä määrin pienimuotoista, että pennut elävät perheessä, jossa ne ovat tottuneet lapsiin. Pennut oppivat paljon tapoja myös emältään, kuten sen miten lapsiin suhtaudutaan.

- Luotettava kasvattaja kuuluu Kennelliittoon ja hänen pentunsa ovat rekisteröityjä. Hyvän kasvattajan tunnistaa siitä, että tämä on tarkka ja kyselee paljon perheestä, joka koiraa on hankkimassa. On kasvattajankin etu, että hänen myymänsä pennut menevät sopiviin koteihin.

Koiran kohtaaminen kadulla

Sanna on tyytyväinen siitä, kun hän kohtaa kahden koiransa kanssa kadulla lapsia, nämä osaavat lähes poikkeuksetta kysyä, saako koiria silittää.

- Kun liikkeellä on esimerkiksi äiti vaunujen kanssa ja vierellä kävelee pieni lapsi ja vastaan tulee koira, on paras pyytää lasta odottamaan paikallaan ja antaa koiran lähestyä lasta eikä toisin päin. Kun koira on kiinni hihnassa eikä pääse siitä mihinkään, vaikka lapsi juoksee kohti, koiran reaktioita on vaikeampi hallita kuin että koira saa vapaaehtoisesti lähestyä lasta.

Koirien kohtaamisessa on alkuun hyvä välttää kosketusta, puhetta ja katsekontaktia, mainitsee Sanna kirjassaankin. Vasta kun koira on saanut ensin matkan päästä nuuhkia lasta ja vaikuttaa rauhalliselta ja hyväntahtoisen uteliaalta, se viedään lapsen luo tai annetaan lapselle lupa kutsua se luokseen.

Jos koira vaikuttaa lasten seurassa ärtyneeltä tai hermostuneelta, kannattaa se pitää kaukana lapsista, kunnes syy käytökseen selviää.

- Koira ei saisi olla liian omistus- ja suojelunhaluinen suuntaan eikä toiseen. Jos koira esimerkiksi yrittää ängetä omistajansa ja lasten tai toisten koirien väliin, se on paras jättää huomiotta. Jopa katsekontakti riittää koiralle palkinnoksi, joten sitäkin on vältettävä tällaisessa tilanteesta.Koira - lapsen paras ystävä? Kuva: Seppo Sarkkinen, Yle

kommentit

En kyllä päästä yhtäkään koiraa lapseni lähelle. Liikaa huonoja kokemuksia omasta lähipiiristä. Esim. ystäväni "kiltti" lemmikkikoira hyökkäsi perheen pienimmän lapsen kimppuun provosoimatta. Lapsella naama riekaleina ja toisesta silmästä näkökyky lähes kadonnut. Toistuvasti saa myös lukea uutisia Suomesta ja ulkomailta kuinka koira on tappanut tai raadellut pieniä lapsia. Koira on arvaamaton eläin joka koulutettunakin elää täysin vaistojensa varassa. Nykyaikana koirahössötys ja koiran inhimillistäminen on muodikasta, mutta todella vaarallista kun ei oteta enää huomioon eläimen perusluonnetta.

>Äiti85 Ke, 2013-10-23 13:56

Miksi koiria palvotaan niin paljon että kadulla kävelijöidenkin pitää opetella kohtaamaan koira ? Mielestäni ihmisten tulee saada kulkea kadulla rauhassa, vaikka vastaan kävelisi miten ihana lemmikki vastaan. Koirien omistajille tulee opettaa koirien taluttamista. Se on sama asia kuin ratsastaisi hevosella. Koiran taluttajan tulee seurata ympäristöä, ja hänen on ennakoitava koiransa käyttäytymistä vastaan tuleviin ärsykkeisiin. Koiran omistajan tulee hallita lemmikkiään. Miksi koiraoppaat kirjoitetaan arvioimatta koiran muuttumista ikänsä eri vaiheissa ( en kyllä ole tätä kirjaa lukenut ). Miksi oppaissa ei puhuta myös koiranomistajan elämän muuttumisesta pitkällä aikavälillä ( silti pitäisi jaksaa huolehtia lemmikistä ). Koiran kouluttamista ei voi sitoa aikaan. Koiralle koulutus on koko eliniän jatkuvaa oppimista ja kertaamista. Koiraa tulee arvostaa elävänä olentona, ja sille tulee tarjota opetusta ja huolehtimista niin paljon että se ei koe elämänsä aikana ylivoimaisia vastoinkäymisiä.

>Koirankouluttaja To, 2013-10-24 06:07

Koiran rotu ei ole ainoa keino löytää sopiva koira. Täytyy hyväksyä että, elämässään löytää harvoin yhteistyöhön sopivan koira. Omistajan ja lemmikin luonteet on vain sovittava yhteen. Kysymyksessä on sattuma. Koiran perusoikeus on saada mahdollisuus oppia keskittymään. Sillä on oltava oikeus rauhallinen kotiympäristöön.

>Rauhallinen koira To, 2013-10-24 07:28

Kävelin kerran kaikessa rauhassa kävely-pyörätietä ihan niitä näitä ajatellen, kun yhtäkkiä huomasin, että vastaan tulee rottweiler juoksujalkaa. Vapaana. Jos se olisi ollut puudeli, en olisi liiemmin säikähtänyt, mutta kun iso koira niin juoksi kohti, sydän hyppäsi kurkkuun. Helpotuksekseni huomasin, että koira pysähtyi suunnilleen samoilla kohdin kävelleen henkilön luo ja silminnähden innoissaan. Vastaan kävelevä henkilö oli siis päästänyt koiran irti, että se saa tervehtiä vastaan tulevaa tuttua ihmistä. Minulle se aiheutti melkoisen järkytyksen. Olisin kyllä sillä hetkellä toivonut, että koiran ulkoiluttaja olisi hiukan ajatellut muita tiellä liikkujia. Kaikki eivät todellakaan ole kuin kotonaan koirien seurassa.

>Kohtaamisesta To, 2013-10-24 18:20

Voi Teitä?
Koira on varmasti ihmisen paras- ja uskollisin ystävä.
Olen kasvattanut ja kouluttanut muuaman koiran eikä koskaan ole tullut eteen tilannetta,että koira olisi käyttäytynyt vaarallisesti.
Joidenkin pelokkaiden koirien kohdalla tulee kuitenkin olla varovainen.
Ne saattavat pelästyessään puolustautua. (Samoin kuin ihminen).
Pelokkaan koiran tunnistaa melko helposti. Se ei kulje "remseästi",iloisesti eikä yritä tehdä tuttavuutta muiden (myös ihmisten) kanssa.
Rodut Löfsen,Collie,Karjalan karhukoira ja Vehnäterrieri.
Näistä Collie ja Vehnis olivat ehdottomasti kaikkein itsevarmimmat ja ne eivät koskaan reagoinneet väkivaltaisesti ilman lupaa.

Toki tiedän,että monia koiria hakataan ja kuritetaan ruumiillisesti.
Näitä yksilöitä tulee varoa samoin kuin heidän taluttajiaan!

>Könts To, 2013-10-24 20:56

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä