Kotipalvelulla arjen palasia kohdalleen?

Mikä on palveluseteli ja kuka sellaisen voi saada? Kuva: Alex Bramwell, stock.xc

Kotona lapsia hoitava äiti kävi pienessä leikkauksessa ja tarvitsi lastenhoitoapua leikkauksen jälkeen. Kertaluontoiseen tilanteeseen apu järjestyi kunnan palvelusetelillä. Tämä äiti hoksasi pyytää apua, mutta yleisesti ottaen palvelusetelijärjestelmä ei ole vielä hyvin tunnettu.

Vaikka syytä olisi. Kuunnelkaa tätä: palvelusetelillä voi saada kotipalveluapua vaikkapa silloin, kuin vauva nukkuu huonosti ja vanhempi tarvitsee lepoa.

Mikä tarkalleen ottaen on palveluseteli ja kuka sen voi saada? Lapsiperheiden kotipalvelun ja varhaisen tuen päällikkö Sonja Mattila Helsingin sosiaalivirastosta vastaa.

Millaisissa tilanteissa palvelusetelin voi saada?

- Lapsiperheiden kotipalvelua voi saada erilaisiin elämässä vastaantuleviin tilanteisiin, kun tarvitaan apua arjen sujumiseksi tai sen varmistamiseksi. Tyypillisiä esimerkkitilanteita, joissa apua pyydetään ovat esimerkiksi nämä tapaukset

- monikkoperheeseen, varsinkin jos perheessä on jo ennestään pieniä lapsia
- perheessä on pitkäaikaissairas tai vammainen lapsi tai vanhempi
- äkillinen kriisi, perheenjäsenen kuolema, avioero jne.
- yksinhuoltajaperheen ainoa vanhempi sairastuu tai muu vastaava tilanne
- perheen omien sukulais- tai lähiverkostojen puute, perheen yksinäisyys
- synnytyksen jälkeisen masennuksen hoidon aikana jaksamisen tueksi

Lisäksi kotipalvelua voi saada esimerkiksi silloin, kun tarvitaan apua huonosti nukkuvan vauvan hoitoon eli vauvan hoitoon silloin kun vanhempi nukkuu tai vaikka vauvan unikouluun.

Tilanteita on yhtä paljon kuin perheitäkin. Usein myös autetaan perheitä löytämään omalta asuinalueelta heille sopivia palveluja kuten esimerkiksi leikkipuiston, perhekahvilan tai perhetalon toiminnan parissa.

Lapsiperheiden kotipalvelu on kotiin annettavaa palvelua, jonka tavoitteena on auttaa, tukea ja ohjata perheitä lasten hoitoon ja kasvatukseen sekä kodin hoitoon liittyvissä asioissa. Palvelusetelillä ostettava kotipalvelu on siis käytännön apua. Mutta esimerkiksi pelkkään siivoukseen palvelua ei myönnetä.

Palveluseteli on tarkoitettu tilapäiseen tai lyhytkestoiseen kotipalvelun tarpeeseen eli korkeintaan kaksi kuukautta kestävään tai harvemmin kuin kerran viikossa tapahtuvaan palveluun.

Kotipalvelu on lakisääteistä toimintaa, jota pitää olla saatavilla kaikissa kunnissa. Lapsiperheiden kotipalvelun palveluseteli on tapa järjestää kotipalvelua, ei sinänsä erillinen palvelu.

Onko palveluseteliä vaikea saada?

- Yhteinen kokemuksemme on, ettei kukaan pyydä turhaan apua. Jos on epävarma miten saa yhteyttä kotipalveluun, voi pyytää yhteystietoja päiväkodista, leikkipuistosta, neuvolasta, perheneuvolasta, sosiaaliasemilta tai tehdä yhteydenottopyynnön heidän kauttaan.

Nykyisin perheet osaavat myös jo itsekin suoraan kysyä palveluseteliä, mutta sitä myös tarjotaan aktiivisesti.

Kuka palvelusetelin myöntää?

- Usein kunnissa on vain yksi kotipalvelutoimisto, joka antaa palvelua kaikille ikäryhmille. Helsingissä, niin kuin muissakin vähän isommissa kunnissa ja kaupungeissa, lapsiperheiden kotipalvelu on eriytetty omaksi toiminnakseen.

Helsingissä lapsiperheiden kotipalvelu järjestetään alueellisesti, ja sitä voi tiedustella alueellisista kotipalvelun ja varhaisen tuen toimipisteistä. Lapsiperheiden kotipalvelun palveluseteliä kokeillaan tällä hetkellä Helsingissä vuoden 2013 loppuun asti.

Miten palvelusetelillä saatavan palvelun tarve arvioidaan?

- Palvelutarpeen selvittäminen tapahtuu neuvotellen yhteistyössä asiakkaan kanssa ja tarvittaessa voidaan tehdä kotikäynti. Asiakas voi valita kaupungin oman palvelun tai yksityiseltä palveluntuottajalta ostetun palvelun ja siihen liittyvän palvelusetelin.

Palvelun antamisesta päättää asuinalueen johtava ohjaaja.

Kuinka palveluseteliä käytetään?

- Asiakas, jolle palveluseteli myönnetään, saa kotiin kirjeitse palveluntuottajien yhteystiedot ja palvelusetelin. Sen jälkeen hän itse valitsee palveluntuottajan ja sopii kotipalvelusta. Siksi palveluseteli ei sovellu akuuttiin tai kiireelliseen avun tarpeeseen.

Palvelusetelin arvo on 24 euroa/tunti. Palvelun hinnan ja setelin arvon välisen erotuksen asiakas maksaa itse suoraan palveluntuottajalle.

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä