Unisex-vaatteita lapsille?

Unisex-vaatteita lapsille? kuva: Valentina Juri.

Lastenpsykiatri Janna Rantalan kirjoitus Vääränvärinen pipo – Tyttöjen värit ja poikien värit herätti Olotilan lukijat keskustelemaan unisex-vaatteista. Unisex-vaatteella tarkoitetaan molemmille sukupuolelle sopivaa vaatetta. 

Isojen vaateketjujen liikkeistä unisex-vaatteita etsiessään saa käyttää luovuuttaan. Suurien vaateketjujen lastenvaateosastoilla vaatteet on jaoteltu koon ja sukupuolen mukaan.

Tyttöjen puolelta harvemmin löytyy mitään sukupuolineutraalia. Tyttöjen vaatteiden väreinä tarjotaan pinkkiä, pinkkiä ja lisäksi hieman violettia. Tyttöjen vaatteista löytyy useasti myös tyttösymboleita, kuten glitteriä, paljetteja, aplikointeja ja röyhelöitä. Poikien osastolta löytyy enemmän sukupuolineutraaleja värejä ja malleja: Väreistä keltainen, vihreä, oranssi ja sininen kelpaavat niin pojalle kuin tytöllekin, ja farkut ovat vain farkut, ilman vasaran tai moottoripyörän kuvia.

Useat pienet kotimaiset lastenvaatekaupat netissä ovat ottaneet huomioon unisex-vaatteiden kysynnän ja tarjonta on runsas. Vaatteet ovat kotimaisia tai naapurimaissa tehtyjä sekä hyvälaatuisia, mutta hinnaltaan kalliimpia. Unisex-vaatteen käyttöikä on pidempi, koska vaatteen kierrättäminen on helpompaa. Hyvä unisex-vaate on esimerkiksi yksivärinen, johon voi yhdistää erivärisiä asusteita. 

Pienten nettiputiikkien unisex-vaatteita yhdistää yksi leimaava piirre; kankaina on usein frotee tai velour ja väreinä ruskea ja oranssi eli rehellistä retroilua. Onko 1970-luku sukupuolineutraalisuuden mekka?  

Kuuluuko tiedostavan vanhemman oikeasti pukea lapsensa sukupuolineutraalisti? Vai onko vaatteen eettisyydellä, ekologisuudella tai käyttöominaisuuksilla enemmän merkitystä? 

Lapset ovat usein konservatiiveja ja haluavat useimmiten pukeutua sukupuolisidonnaisesti, mutta muistaako tiedostava vanhempi kysyä lapsen mielipidettä? 

kommentit

Itse puen lapseni kohtalaisen sukupuolineutraalisti. Tai no, lapset saavat pääsääntöisesti itse valita minkä värisiin ja mallisiin vaatteisiin pukeutuvat, mutta tarjonnan pyrin pitämään monipuolisena.

Syynä on puhtaasti aikuisten suhtautuminen. Erityisesti alle kouluikäisten lasten kohdalla suhtautumisessa huomaa selvästi eroja riippuen siitä mitä lapsella on päällä.
Jos lapsella on punainen haalari puistossa häntä varoitellaa liian kovista vauhdeista ja ohjataan leikkimään rauhallisempia leikkejä kun taas siniseen haalariin puettua lasta rohkaistaan ottamaan kovat vauhdit keinussa tai kehoitetaan juoksemaan kilpaa muiden kanssa.
Mekkoon puettu pieni rattaita työntävä lapsi saa kehuja siitä kuinka hienosti hän hoitaa nukkevauvoja kun samaan aikaan sinisiin housuihin puettu, rattaita työntävä lapsi saa kehuja siitä kuinka kovaa rattaiden renkaat pyörivät.
Täysin riippumatta siitä kumpaa sukupuolta lapsi on.

>3*äiti Pe, 2013-03-01 09:51

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä