Adoptioperheen tarina

Adoptioperheen tarina. Kuva: stock.xchng

Elina Mieho-Suonisesta tuli äiti viitisen vuotta sitten, kun hän miehensä kanssa haki Kiinasta kotiin pienen yksivuotiaan tytön.

Lapsen odotus oli lyhyt nykyisiin odotusaikoihin nähden, sillä kaksi ja puoli vuotta ensimmäisen puhelinsoiton jälkeen tyttöä oltiin jo hakemassa. Aika tuntui silti välillä pitkältä. Odotusaikaan kuului adoptioneuvontaa ja tiedon hankintaa.

- En kokenut sitä kyttäämisenä, vaikka suurennusalasin alla olimmekin, sanoo Elina Mieho-Suoninen.

Neuvonnassa käytiin läpi sitoutuneisuutta vanhemmuuteen, luettiin kirjallisuutta ja keskusteltiin sen pohjalta. Yksi kotivierailu kuului ohjelmaan sekä erillisiä tapaamisia sekä isälle että äidille.

- Onhan se silti erikoinen tilanne kun pitää olla arvioitavana, mutta kyllä sen ymmärtää koska lapsellehan siinä haetaan vanhempia eikä päinvastoin. Joskus tulee kyllä mieleen, että tällainen niin sanottu vanhemmuuden ajokortti tekisi hyvää kaikille vanhemmille, nauraa Mieho-Suoninen.

Sitten vihdoin tuli päivä, jolloin perheenjäsenet kohtasivat toisensa. Matilda oli vuoden ja kaksi kuukautta vanha ja hyvin pieni - alle 70 cm pitkä ja painoi noin 7 kiloa.

Ensimmäistä kertaa tavatessa pikku-Matildalta pääsi poru, mutta hän tottui nopeasti.

- Rankkaa on se, että tutustumisprosessia ei ollut, vaan tyttö joutui heti luopumaan tutusta hoitajasta ja hänet laitettiin vieraiden, kummallisen näköisten ihmisten syliin, toteaa Elina.


Tunneside syntyy hitaasti

Adoptiovanhempaa huolettaa aina se, mitä lapsi on aiemmin joutunut kokemaan ja mitä arpia kokemukset ovat hänen mieleensä kenties jättäneet.

- Tiesimme, että Matilda on löydetty muutaman päivän ikäisenä. Lastenkodin hoitajat tuntuivat empaattisilta, ja olimme saaneet lapsesta tarkkaa tietoa. Meille kerrottiin esimerkiksi, että hän pitää liikkumisesta ja musiikista, joten tuli tunne, että häneen on kiinnitetty huomiota. Se oli lohdullista, sanoo Elina.

Lapsen tulo perheeseen muuttaa aina elämän ja adoptioperheessä se muutos on täydellinen.

- Kun on elänyt 15 vuotta lapsettomana pariskuntana, niin kyllähän siinä on shokkia kun lapsi tulee, naurahtaa Elina Mieho-Suoninen, muttei muista suurempia ongelmia perheen yhteiseltä alkutaipaleelta.

Matilda alkoi kutsua vanhempiaan äidiksi ja isäksi melko nopeasti, mutta tunnesiteen muodostumiseen meni aikaa.

- Monelle adoptiovanhemmalle on ongelmallista ja raskasta, että tunnesiteen muodostumiseen menee aikaa. Meillä meni muutamia vuosia siihen, että Matilda oli täysin levollisesti perheenjäsenenä. Toki toisenlaisiakin kokemuksia on, kertoo Elina.

Matildalle adoptiosta on puhuttu koko ajan. Tyttö puhuu asiasta itsekin avoimesti ja on kysynyt, että miksi hänet haluttiin antaa pois. Se on kysymys, jota adoptoitu käsittelee ehkä koko elämänsä ajan. Kaiken kaikkiaan avoimuus asian suhteen on tärkeää - että lapselle annetaan sanoja ja mahdollisuuksia puhua tapahtuneesta.


Adoptiovanhemman terapeuttinen vanhemmuus

Vertaistuki on tärkeää niin adoptiovanhemmille kuin lapsillekin painottaa Elina Mieho-Suoninen:

- Matilda ei joudu koskaan ihmettelemään, miksi hän on erilainen, kun lähipiirissä ja ystävinä on muita samassa tilanteessa olevia, adoptoituja ja erinäköisiä lapsia.

Elina vinkkaa tulevia adoptiovanhempia ottamaan rohkeasti yhteyttä muihin adoptiovanhempiin esimerkiksi Adoptiovanhemmat ry:n kautta ja keskustelemaan kokemuksistaan.

- Kannattaa lukea kirjallisuutta ja hakea tietoa myös ongelmista, joita voi tulla vastaan.
Jotkut asiantuntijat sanovat, että adoptiovanhemmuus on aina terapeuttista vanhemmuutta ja että vanhemmalta vaaditaan erityistä jaksamista: aina ei voi tietää, mitä vaurioita lapsen tunnemuistiin on jäänyt varhaislapsuuden kokemuksista.

- Positiivinen, mutta realistinen ote, summaa Elina Mieho-Suoninen adoptiovanhemman elämää.

Tänä päivänä Matilda on touhukas ja temperamenttinen tyttö, joka aloittaa koulun syksyllä. Äitiä jännittää jo aikataulujen uusiksi laittaminen, mutta koko perhe on innoissaan:

- Se on iso askel, mutta hauskaa ja kivaa. Koulu on sama, jota äiti on käynyt lapsena, joten nostalgisia askeleita otetaan yhdessä koulun käytävillä, toteaa Elina-äiti.

Perheen aika -radio-ohjelmassa puhuttiin adoptiosta. Tiina Lundberg tapasi Elina Mieho-Suonisen. Kuuntele koko keskustelu!

Perheen aika kuullaan YLE Puheen Päiväntasaajassa torstaisin klo 14 jälkeen.

 

 

lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä