Kiire ja ajankäytön pulmat kuormittavat perheitä

Kiire ja ajankäytön pulmat kuormittavat perheitä. Kuva: Stock.xchng

Yle Olotilan ja Meidän Perhe -lehden yhteisen perhekyselyn mukaan ajankäyttö on yksi suurimmista riidanaiheuttajista perheissä, joissa on lapsia.

Oman ajan ottamisesta perhe-elämän tuoksinassa muistutetaan tänä päivänä joka ikisessä lehtijutussa, jopa niin, että lukijalla kasvaa tunne perhe-elämästä, jonka parasta antia on oma yksityinen aika. ”Otan omaa aikaa”, muistuttaa jokainen julkkis naistenlehtien vauvantuoksuisissa haastatteluissaan vaikka käärö olisi vaivaiset viisi päivää vanha.

Toki myös on ymmärrettävää, että täydellinen hautautuminen vaippojen ja legopalikoiden maailmaan ja samalla omien toiveiden sekä halujen hautaaminen ja torjuminen toisten vuoksi ei sekään ole täysin tervettä.

Mistä löytää tasapaino, kun vuorokaudessa on vain 24 tuntia ja niin paljon pitäisi tehdä?

Mannerheimin lastensuojeluliiton vanhempainpuhelimen päivystysohjaaja Maarita Kettunen vinkkaa kiireisiä vanhempia löysäämään tavoitteissaan

- Meidän ei pitäisi vaatia niin paljon itseltämme elämän joka saralla. Ehkä sen maratonin voi juosta sitten kun lapset ovat vähän isompia? Ja jättää kodin puunaamisen vähemmälle?

Vinkkejä ajankäyttöön

  • Madalla suoritustasoa - kaikilla elämän osa-alueilla ei voi samanaikaisesti saavuttaa huipputuloksia, jos lapsetkin ovat pieniä.
  • Omaa aikaa voi ottaa kotonakin. Silloin kumppani voi vastata lasten pyyntöihin ja tarpeisiin. Puolikin tuntia aikaa, jolloin kukaan ei sinua tarvitse, antaa virtaa arkeen.
  • Anna vastuuta kumppanille! Molempien vanhempien tulisi saada alusta alkaen osallistua lapsen hoitoon, niin vastuu jakautuu tasaisemmin ja siitä tulee perheen tapa toimia. Kukaan ei näin jää yksin vastuuseen lapsista tai kodista.
  • Jos äitinä tunnet syyllisyyttä oman ajan ottamisesta, niin mieti, mistä se kumpuaa - onko kyseessä sisäsyntyinen syyllisyys, joka aina seuraa olkapäällä, olipa äiti antanut aikaa lapselle kuinka paljon tahansa vai onko kyseessä terve syyllisyys siitä, että aika lapsen kanssa on jäänyt vähälle töiden ja harrastusten vuoksi? Jälkimmäisessä tapauksessa syyllisyys on merkityksellistä, jotta voi miettiä, mikä elämässä on tärkeää ja miltä valinnat näyttävät lapsen näkökulmasta.
  • Anna aikaa lapselle! Lapsen kokemus omasta merkityksellisyydestä ja arvokkuudesta konkretisoituu mielenkiinnosta tai ajasta, jota vanhemmat hänen kanssaan viettävät. Lasta ei lämmitä se, että hänelle sanotaan, että hän on tärkeä, jos yhteinen aika on vähäistä.
  • Hoida parisuhdetta arjessa. Hyvinvoiva parisuhdekin tarvitsee hoivaa mutta niin sanottu parisuhdeaika - kerran kuussa yhdessä vietetty viikonloppu - ei riitä, vaan parisuhdetta pitäisi hoivata arjessakin. Sekin onnistuu vaikka lapset olisivat kotona - lämmin katse, toisen tekemisiin osoitettu mielenkiinto, halaus, positiivinen palaute toisen tekemistä töistä tai jaksamisesta lasten kanssa viestivät toiselle siitä, että hän on tärkeä. Arkinen parisuhteenhoito välittyy myös lapsille. He saavat mallin, miten parisuhteessa ollaan ja he saavat kasvaa välittämisen ilmapiirissä.
  • Unohda yksinpärjäämisen kulttuuri. Tukiverkkojen, toisin sanoen mummojen ja vaarien, puuttuessa vanhempien täytyy olla kekseliäitä etsiessään tapoja saada yhteistä aikaa. Hoitovaihdot ystäväperheiden kesken tai päiväkotituttujen kanssa ovat pelastaneet monet pulasta. Ja ne voivat olla myös lapsen näkökulmasta mielekkäitä – lapsesta on kiva päästä parhaan kaverin luo leikkimään tai saada hänet kylään omaan kotiin.
  • Viettäkää aikaa myös perheenä. Koko perheen yhteinen aika on lapselle merkityksellistä. Yhteisen ajan ei kuitenkaan tarvitse olla ihmeellistä ja järjestettyä. Esimerkiksi ruokahetket ovat yhteistä leppoisaa aikaa, joita ei pitäisi vain suorittaa pois alta, että päästäisiin viettämään oikeaa laatuaikaa yhdessä.
  • Ole jouten. Näin et välitä lapsillesi pakkosuorittamisen ilmapiiriä. Lapsiin vanhempien kiire vaikuttaa siten, että he kokevat, että vanhemmilla ei ole aikaa kuunnella. Lapset myös suojelevat vanhempiaan – he kokevat, että vanhemmat ovat niin stressaantuneita, ettei heitä uskalla enää kuormittaa omilla asioilla.

Perheen aika -radio-ohjelmassa puhuttiin perheiden ajankäytön pulmista. Mannerheimin lastensuojeluliiton vanhempainpuhelimen päivystysohjaaja Maarita Kettunen on Tiina Lundbergin haastateltavana. Ohjelmassa kuullaan myös vanhempien mietteitä omasta ajankäytöstään. Kommentit ovat Yle Olotilan ja Meidän Perhe -lehden perhekyselystä.

Perheen aika kuullaan YLE Puheen Päiväntasaajassa torstaisin klo 14 jälkeen.

lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

linkit

"Kun lapset ovat pieniä, olen työssäkäyvänä äitinä tietoinen oman ajan puutteesta. Toivon, että pienet hetket riittävät. Ei mene enää kuin hetki, kun lapset jo pärjäävät itsenäisesti pieniä hetkiä, jolloin saan omaa aikaa."

 

"Oma aikamme on minulle sitä että käyn toisessa kaupungissa kerran viikossa yhden yön ja kaksi päivää opiskelemassa. Miehelle oma aika on kirjan lukemista vapaapäivänä tai kun lapsi on mennyt nukkumaan. Ja tämä toimii."

 

"Minä vietän "omaa aikaani" kodin ulkopuolella harrastamalla liikuntaa tai tapaamalla ystäviäni. Tuntuu, että kotona en pysty olemaan itsekseni, kun koko ajan on jotain hommaa tai seurustelua lasten kanssa. Mieheni sen sijaan ottaa enemmän omaa aikaa kotona esimerkiksi pelaamalla tietokonepelejä tai lukemalla."

 

"Meille sattuneet isovanhemmat jotka ei lainkaan ymmärrä antaa aikaa meille ottamalla muksuja hoitoon/reissuille mukaan. Tai yksi ymmärtää mutta asuu taas satojen kilometrien päässä. Hänen vierailut onkin riemukkaita koko perheelle. Yhteisen ajan puute aiheuttaa selvästi molemmissa hidasta alkoholisoitumista, näin suoraan sanottuna. Alkoholi on tapa jolla saa pikkuhetkeksi unohtaa arjen ja parisuhteen vajaakäynnin."

 

"Mieheni on työssä ja minä kotona ja minä lähden helpommin omille asioilleni ja jätän miehen lapsen kanssa kotiin. Miehelle se sopii hyvin, mutta joskus minua mietityttää, tarvitsisiko mieheni enemmän aikaa vain itselleen. Hän ei asiasta ole valittanut, ja tuntuu olevan täysin tyytyväinen tilanteeseen."

 

"Oma aika? Miksi perustaa perhettä jos haluaa omaa aikaa tai kokee sitä olevan liian vähän!? Kyllä minusta voi ihan hyvin ottaa jonku lapsen mukaan kauppaan tai lenkille jne. Ja se on mukavampaakin yhdessä kuin yksin. Meillä tehdään paljon asioita perheenä. Ja meille se on luontevaa ja sopiva ratkaisu. Me vanhemmat kyllä halutaan välillä kahden keskistä aikaa iltaisin, kun pienet ovat nukkumassa ja kaikki olemme syöneet iltapalan, niin isot voi mennä omaan huoneeseen katsomaan telkkaria jotta meille jää hetki jutella kahden ilman lapsia ennen kuin mennään nukkumaan."


Lähde: Yle Olotilan ja Meidän Perhe -lehden Suuri perhekysely

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä