Kun poikalapsi haluaa pukeutua mekkoon

Kun poikalapsi haluaa pukeutua mekkoon. Kuva: Stock.xchng

Amerikkalainen Cheryl Kilodavis on kirjoittanut My Princess Boy -kirjan puolustaakseen 5-vuotiasta poikaansa, joka on kaksivuotiaasta asti pukeutunut kaikkein mieluiten tyttöjen vaatteisiin - prinsessa-asuihin, kimallukseen ja pinkkiin väriin.

Äidin teko on koskettava - hän kirjoitti kirjan siksi, että ihmisten asenteet muuttuisivat suvaitsevaisemmiksi.

- Haluan aloittaa keskustelun ystävyydestä, jossa ei ole ehtoja ja haluan opettaa sekä lapsille että aikuisille, kuinka hyväksyä erilaisuutta. Meidän pitäisi pystyä tukemaan lasta juuri sellaisena kuin hän on ja nimenomaan sellaisena kuin hän itse kokee itsensä, kertoo Cheryl Kilodavis.

Vaikka kyse on periaatteessa niinkin pienestä asiasta kuin pukeutuminen, on rajojen ylittäminen haastavaa, kun eletään totunnaisten normien ja tiettyjen omaksuttujen sopivuuskäytäntöjen alla.

Cheryl Kilodavis ei pakota poikaansa enää muottiin tai muuttumaan, vaikka hänkin aluksi halusi torjua pojan tahdon. Myös pojan isälle on ok, että poika pukeutuu hameisiin.

- No big deal! Hän on aivan tavallinen lapsi - mitä sitten, että hän pitää enemmän mekoista ja pinkistä väristä?

Kilodavisin mukaan kyse on nyt puhtaasti aikuisten asiasta - siitä, että aikuinen pystyy hyväksymään lapsensa. 


"Tunsin, että asiassa on jotain outoa"

Nyt 27-vuotias suomalainen Ville (nimi muutettu) alkoi 2-vuotiaana pukeutua mekkoihin ja muistaa, että sai siitä lapsuusvuosina suurta nautintoa.

- Luulen, että sain siitä samanlaista nautintoa kuin mitä tytöt ylipäätään saavat pukeutuessaan mekkoihin ja meikatessaan.

Vaikka Ville pukeutui intohimiosesti tyttöjen vaatteisiin, hän ei muista, että olisi koskaan lähtenyt kotoa ulos mekossa - se tuntui hänestä lähtökohtaisesti kieroutuneelta

Villen kotona kotona suhtauduttiin asiaan kuitenkin niin hyvin, kuin se oli mahdollista. Villen kohdalla mekkohin pukeutuminen päättyi, kun lapsuuden leikit muutenkin loppuivat.

- Pari vuotta sitten sain virkistävän kokemuksen, kun naamiaisissa pukeuduin naiseksi. Jokin nautinto ja läsnäolon tunne, joka oli jo lapsuudessa tuttu, valtasi minut ja oli hillittömän kiehtovaa tutkiskella naisena olemista tuollaisen roolileikin kautta. Mutta lapsuuden jälkeen en ole kokenut erityistä halua pukeutua naiseksi tai hameisiin.

Villen tarinassa onnellista on se, että vanhemmat eivät pakottaneet häntä lopettamaan pukeutumista tai roolileikkiä, joksi Ville itse pukeutumisen koki. Yhteiskunnan kirjoittamattomat säännöt ovat kuitenkin parikymmentä vuotta sitten olleet erittäin vahvoja, kun myös lapsi on sen itse alitajuntaisesti aistinut.

Missä mennään tänään? Onko sinun poikasi pukeutunut hameisiin ja kuinka sitten kävikään? Saako poika lähteä hameessa päiväkotiin?


Cheryl Kilodavisin ja hänen poikansa haastattelu My son likes to wear dresses. Big deal! Today´s Family -ohjelmassa msnbc.comin sivuilla:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy


kommentit

Suvaitsevaisuusnäkökulmasta haluaisin antaa pukeutua miten haluaa, mutta toisaalta jos (ja kun) olisi aavisteltavissa, että tyttövaatteet johtaisivat kiusaamiseen, pyrkisin kuitenkin estämään tämän.

Toki voisin lapsen kanssa keskustella asiasta ja kertoa asiaan liittyvistä riskeistä, mutta jos lapsi siitä huolimatta kovasti haluaisi pukeutua hameeseen, en kävisi tässä kauheaan taisteluun.

>vaikea juttu Pe, 2011-01-07 09:21

Pyrkisit estämään, koska kuitenkin kiusataan?

Eikö lapsi voi kohdata elämää sellaisena kuin se on, ja eiköhän muilla lapsilla ole ihan samanlaisia kokemuksia ja halu pukeutua fantastisesti ja hienosti. Sinä aliarvioit lasten älyn!

Pikkuveljeni s.1967 pukeutui usein tytöksi ja hienoksi rouvaksi, nykyisin hän on oikein menestyvä naimisissa oleva erikoislääkäri.

Kyllähän häntä kiusatiin, mutta lähinnä prinsessamaisen käytöksen (alentuvaisuus, sievistely) ja lihavuuden vuoksi.

>Riina La, 2013-01-19 08:03

Poikani haluaa aina leikkiä prinsessaa tai keijua. Hän pukeutuu myös mielellään mekkoihin ja hameisiin ja leikkii tyttöjen kanssa monimutkaisia sosiaalisia leikkejä.

Olen vetänyt rajan ulosmenoon. Ulos mennään pojan vaatteissa, onhan hän poika, mutta asia ei ole minulle ollenkaan noin selvä, miten olen sen hänelle määrittänyt.

Hän itki kerran kolme vuotiaana, että isosisko ei saa pitää housuja, jos hän ei saa pitää hameita. Oli vaikea perustella jotain, mikä tuntuu itsestäkin idioottimaiselta. Vastaus: "Se nyt vaan menee niin" on ehkä maailman huonoin, kun siinä ei perustella mitään. Yritin puristaa jonkun tyyliin "hame on tyttöjen asuste ja housut ovat yhteiset, sitä paitsi housuissa on paljon mukavampi leikkiä..." Aika heikko esitys, mutta onhan tuo hankala ja melko kiusallinenkin asia. Miesten maailma on vielä niin kauhean rajoittunut, mutta ehkä nämä tulevaisuuden miehet tekevät siihen muutoksen. Ainakin toivon niin. Poikani sai juuri joulupukilta tummansinisen mekkoyökkärin, josta hän tuli todella onnelliseksi. Haluan eniten, että hän on onnellinen.

>Niina Pe, 2011-01-07 11:29

housuissa on paljon mukavampi leikkiä... Exäni kertoi, kuinka hänen exällään oli jonkinlainen tulehdus "niillä" seuduilla. Mies oli lainannut lyhyen hameen ja todennut: "Jos olisin nainen, pitäisin aina hametta." niinkuin Itsekin sanoit; Aika heikko esitys, mutta onhan tuo hankala ja melko kiusallinenkin asia.

>QDX Pe, 2011-01-07 22:24

Toisinpäin ei liene kysymystä edes olisi tarpeetonta esittää?? Eli mitä jos tyttö haluaa pukeutua pojan vaatteisiin ja käyttäytyä kuin pojat?

Feminiinisyyden näyttäminen on kummallista kyllä jotenkin syntistä taikka kiellettyä. Siinä on jotain hävettävää. Ja sitä pitää estää.

>Nainen La, 2011-01-08 11:28

Noinhan 'modernit' tytöt tekee. Yrittää olla enemmän 'jätkiä' kuin pojat itse ja esikuvaa ei tarvitse hakea kovin kaukaa. Hyvin on feministien 'opit' menneet nykyäiteihin perille.......omat koirat puree!

>Kauraset koppiin ja ovi kiinni La, 2011-01-08 17:03

Tämä nyt ei ihan varsinaisesti liity asiaan mutta... Teen sosiaalista lapsityötä kesätyönä ja vuosi sitten minulla oli työkaverina mies, joka kyllästyi housuihin. Hän tuumasi, että on paljon mukavempaa olla töissä 35-asteisessa helteessä kietaisuhameessa, kuin shortseissa, jotka liimaantuvat ihoon. Hän on hyvin maskuuliininen, parrakas, hiukan dominoiva ja urheilullinen. Hänen maskuliinisuuteensa tai itsetuntoonsa ei tehnyt pientäkään haavaa suunnitella ja ommella hieno kietaisuhame ja sitten käyttää sitä. Lapsetkaan eivät tainneet edes tavallaan tajuta, että se on hame, koska kyseinen mies piti sitä itse niin eleettömän itsevarmasti päällään. Näköjään hän käyttää nykyäänkin hameita myös vapaa-ajalla, vaikkei kova helle olisikaan. Minä olin tasa-arvointoilijana luonnollisesti todella innoissani tästä hametempauksesta ja asia yleensäkin poiki työyhteisössä vain hyviä asioita.

Tämä siis rohkaisuksi kaikille miehille: Miessukupuolen käyttäytymisen rajat ovat jotain, mitä me naiset emme voi, emmekä oikein saakaan tulla murtamaan puolestanne. Hyväksynnän ja ehjän itsetunnon pitää lähteä isistä, isoveljistä ja muista roolimalleista. Älkää ajatelko ahtaasti vaan antakaa poikanne kukkia :)

>E La, 2011-10-01 09:55

lisää kommentti

linkit

kysely

Antaisitko poikasi mennä mekossa päiväkotiin?

SILMINNÄKIJÄ: POIKA VAI TYTTÖ?

Mitä tehdä, jos oma poika haluaa pienestä pitäen olla tyttö? Lasten transseksuaalisuus on aihe, josta ei ole tähän asti juuri puhuttu. Kuitenkin viime vuosina alaikäisten sukupuolenkorjaushoitoon hakeutuvien määrä on kasvanut.

YLE TV2 ke 14.9.11 klo 22.05

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä