Puhunko lapselleni Jumalasta?

Yle Uutiset kertoi vasta, että vain runsas neljännes suomalaisista sanoo uskovansa kristinuskon Jumalaan. Tämä ilmenee Kirkon tutkimuskeskuksen teettämästä kyselystä.

Samassa tutkimuksessa kuitenkin suuri enemmistö suhtautui myönteisesti kristillisten kulttuuripiirteiden näkymiseen kouluissa. Valtaosan mielestä suvivirsi kuuluu koulujen kevätjuhlaan ja kristillinen ohjelma joulujuhlaan.

Kun uskonnon merkitys suomalaisten elämässä vähenee, ja kun meillä on yhä monikulttuurisempia koululuokkia, vakaumusten kirjo kasvaa. Arjessa lapset pohtivat kuitenkin niitä samoja kysymyksiä kuin aina ennenkin: mitä sitten tapahtuu kun me kuolemme, miten maailma syntyi ja onko enkeleitä olemassa. Näihin kysymyksiin vanhemmat sitten vastaavat, mutta miten?

Toiset perustavat vastauksensa kristinuskoon, toiset uskonnottomuuteen, ja eroavaisuudet näiden vastausten välillä ovat valtavat. Miten vanhempien vakaumus näkyy sitten arjessa ja lasten kasvatuksessa?

Perheen ajassa kaksi äitiä kertoo oman kokemuksensa. Miten näissä perheissä puhutaan Jumalasta, muista uskonnoista tai vaikkapa siitä miksi toinen uskoo ja toinen ei? Erilaisista vakaumuksistaan huolimatta Kaisa Robins ja Elina Vaittinen peräänkuuluttavat kunnioitusta toisia kohtaan. Toimittajana Salla Vuolteenaho.

kommentit

Hei!. Kyllä meillä on opetettu lapselle kristinuskoa ja opetetaan ja itse myös olemme EvLut;kirkon jäseniä. Tämä on huolestuttava ilmiö kun meidän valta uskontommo rupeaa olemaan jo siinä ja siinä. Kohta täällä on musliimit valtapuolueena. Kyllä euroopan maiden pitää pitää kiinni kristinuskonnon opetuksesta koulussa lapsille. Emme ole mitään kiihko uskovaisa käymme yleensä joulukirkossa ja se riittää, tietysti mitä muuta kirkkojuhlia on rippi häät hautajaiset kasteet ym ym. Hienoa, että on kristinusko. EvLut nousuun Kiitos

>Tave To, 2012-05-17 22:17

Olen huolissani lasten henkisestä tilasta. minulla oli lapsuudessa helppo asettua yhteiskuntaan kun kasvatus oli kristinuskon tukema. Opittiin että kaikki ovat samanarvoisia ja jos haluat itseäsi kohdeltavan hyvin tee se myös muille.Vieläkin(60v) teen valintani elämässä kristilliseltä pohjalta.
Lapset eivät tänä päivänä tiedä miten pitäisi olla. Fyysinen hyvinvointi ja itsensä esiintuominen tuntuvat olevan tärkeimpiä ominaisuuksia nuorille ja heitä matkivat jo lapset jotka eivät edes ole koulussa vielä. Hengellisyys on asia joka kuuluu kokonaishyvinvointiin. Ilman sitä emme ole eläintä kummoisempia.

>Pipa La, 2012-05-19 14:12

Helsingin sanomat ja YLE työntävät meille ja lapsillemme väkisin ei-kristillistä sisältöä ja ateismia, siitä on kyse!

>Perusluterilainen La, 2012-05-19 14:36

Minä en ole millään tavalla opettanut uskontoa lapselleni!Koen että se on hänen oma valinta,jokaisella vapaus valita mihin uskoo,ja sen kerkee aikuisena.Itse erosin kirkosta,jonninjoutavaa hapatusta!Kirkko on aikansa elänyt,ihmiset tarvitsee muuta kuin joku joka luettelee sääntöjä.
Lapseni kuuluu vielä kirkkoon,mutta on ilmoittanut eroavansa,kunhan riparit käyty ja lahjat saatu!

>humpuukia La, 2012-05-19 15:39

Ihminen on olento, jonka oleminen ja tekemiset perustuvat aina joihinkin arvoihin, moraali- ja eettisiin näkemyksiin ja uskomuksiin. Aikamme uskonnottomuus tuhoaa yhteiskuntamme aikaisemman kristillisen maailmankatsomuksen jo lähivuosikymmeninä. Hengellisen tai maailmankatsomuksellisen tyhjiön täyttää muslimifundamentalismi, joka kasvaa nopeasti Euroopassa ja Suomessa ja jota ei uskalleta, kyetä tai haluta vastustaa. Ehkäpä eurooppalaisille ja erityisesti suomalaisille on hyväksi, että sharia-laki, fatwat ja profeetan elämän jäljittely muodostaa elämän ohjeet ja pääsisällön tulevaisuuden yhteiskunnassamme, jota imaamit johtavat.

>Tulevaisuus Su, 2012-05-20 12:23

tässä ihmettelen miten lapsi voi valita jos ei kerro lapselle molempia vaihtoehtoja: Jumala ja ei-Jumala. Vastuu on jossain määrin vanhemmilla tässä tapauksessa. Motiivit riparille menoon on aivan väärät, kun vaan lahjoja ajatellaan ja kirkko häitä, ei sitten menis riparille jos ei voi hyväksyä koko pakettia: että oikeasti uskoisi siihen minkä vakuuttaa.

>ee La, 2012-05-19 18:28

Kuka uskoo mihinkin,joku uskoo jumalaan,toinen moottoripyöräilyyn,kolmas vaikka kerää arabian kuppeja!Minusta lapsellani hyvin terve suhtautuminen uskontoon,riparilla ollaan kavereiden kanssa,mitäpä muuta hyötyä siitä? ; ))Mikä vastuu minulla on opettaa,enhän itsekään usko jumalaan,miten sitten voisin opettaa.??

>humpuukia La, 2012-05-19 18:42

Tämän päivän suosituin uskonto on Raha ja materialismi!Sitä toteutetaan eläen kuin viimeistä päivää; sisältönä rahan maksimaalinen haaliminen ja sen hyväksikäyttö. Ja jumalia on vain yksi: MINÄ MINÄ ja MINÄ ! Vain minä olen kaikkein tärkein ja siis kaikkitietävä ja kaikkeenkykenevä, kaiken yläpuolella ja kuolematon. Ei ole muita totuuksia kuin minun kaikkivoipaisuuteni. Kaikki muu on hapatusta, humpuukia ja yksilön kontrollointia ja määräilyä. Minuahan eivät mitkään uskonnon opit määräile, olen narsismissani kaiken sen yläpuolella...

>Minä minä minä La, 2012-05-19 18:58

Uskon tosissani, joten opetan lapsenikin uskomaan. Totta kai, enhän halua opettaa lastani väärälle tielle. Samalla tavalla kuin ateisti ei opeta lapsestaan uskovaa. Opetan hänelle, että mielestäni tämä on oikea tie, mutta on myös muiden teiden kulkijoita. Epäily ja oma usko tulevat kyllä luonnollisesti, vaikka toivonkin että lapseni perii oikean uskon.

>Uskonnollinen La, 2012-05-19 19:10

Meillä me vanhemmat olemme pakanoita, joten lapsemme eivät myöskään kuulu kristilliseen kirkkoon, koska se vaatisi näin nuorten lasten kohdalla jommankumman vanhemmankin kuulumisen.

Kaikki lapsemme kuitenkin osallistuvat kristilliseen uskonnonopetukseen, kristillisviritteisiin juhliin ja käyvät koulun kanssa kirkossa. Tämä on ollut ihan itsestään selvää kun kerran asutaan maassa, jossa on kristillinen arvopohja, mutta lapsillamme on oikeus itse valita osallistumisensa. Yksi lapsista uskoo kristittyjen Jumalaan ja liittynee kirkkoon heti kun ikä sallii, muut taas ilmeisesti eivät, mutta sekin on heidän oma päätöksensä.

Meillä on aina avoimesti vastattu lasten kysymyksiin, eikä koskaan siltä pohjalta mitä me itse uskomme, vaan pyritty mahdollisimman neutraalisti tuomaan esille erilaisia näkemyksiä.

>pakanamuori La, 2012-05-19 19:27

Mielestäni maallistunut kulttuuri voi menettää jotain erittäin tärkeää uskonnon menettämisen myötä. En halua lähteä kiistelemään Jumalan olemassalosta, mutta aivotutkimukset ovat osoittaneet, että meditaatio ja rukoilu on hyväksi ihmisen aivoille ja erityisesti tunne-elämän hallinnalle. Tätä on tutkittu aivoja kuvaamalla. Näiden ei tarvitse tietenkään välttämättä liittyä tunnustukselliseen uskontoon, mutta käytännössä maallistumisen myötä myös nämä aivotreenit jäävät pois. Käytännössä nämä traditiot kuuluvat uskontoihin, joten voidaan perustellusti väittää, että uskonnot eivät ole vain "turhaa hapatusta". Mikäli nämä tutkimukset ovat oikeassa yhteiskunta(tulevat aikuiset mukaanlukien), jossa ei ruokoilla tai meditoida on onnettomampi, mitä se voisi olla. Tämä siis perustuu tieteelliseen tutkimukseen ja se on parasta mitä meillä on tiedonhankinnan näkökulmasta. Itse siis opettaisin lapsilleni nämä taidot heidän parastaan ajatellen. Uskonto ei ole vain sitä, että onko Jumala olemassa vai ei.

>opettaisin rukoilemaan La, 2012-05-19 19:39

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä