Synnytyksen jälkeinen masennus ei ole huonon äidin merkki

Kuva: YLE/Derrick Frilund

Anu ei selvinnyt arjen askareista

Anun tytär syntyi 10 vuotta sitten. Ensimmäiset päivänsä pieni Sanni-tyttö vietti tarkkailussa eivätkä vanhemmat saaneet kuin katsella häntä.

Kotiin tulon jälkeen alkoivat ongelmat: Anu masentui ja alkoi kokea kodin ja arjen hoitamisen täysin mahdottomaksi. Anu ei myöskään uskaltanut lähteä Sannin kanssa ulos, sillä hän pelkäsi, että muut ihmiset pitävät häntä huonona äitinä. Kun Sannin luonne alkoi tulla enemmän esiin, Anun oli vaikea saada kontaktia lapseen

Vasta yhdeksän kuukauden jälkeen sairaus diagnosoitiin synnytyksen jälkeiseksi masennukseksi.
 

Tiina linnoittautui kotiinsa

Tiinan nuorempi poika Frans oli syntyessään vakavasti sairas ja joutui viettämään tehotarkkailussa monta viikkoa. Kun perhe pääsi kotiin, Tiina alkoi oireilla. Hän nukkui, mutta väsymys ei kadonnut. Lisäksi Tiinasta tuntui, että hän toimii kuin kone – että lasten ja hänen välissä on verho eikä hän ole todella paikalla.

Tiinalla diagnosoitiin vaikea masennus kaksi kuukautta hänen nuoremman poikansa syntymän jälkeen.

Aamusydämellä-ohjelmassa kuultiin Tiinan ja Anun tarinat:

Ohjelman voi katsoa Areenassa 8.6.2010 asti.

 
Häpeä ja parantuminen

Anu ja Tiina tunsivat häpeää siitä, että he eivät kyenneet hoitamaan kotia ja pyörittämään arkea kotona, vaan urakka kaatui puolisoiden niskoille. Pelkkä sohvalta nouseminen oli välillä molemmille iso ponnistus. Elämänilon myötä heiltä katosi myös ilo lapsen kanssa olemisesta, ja he kokivat itsensä huonoiksi äideiksi.

Nyt molemmat ovat toipuneet pitkäaikaisesta masennuksestaan.

Anun ja Tiinan mielestä on tärkeää puhua ja jakaa tietoa synnytyksen jälkeisestä masennuksesta, jotta äidit eivät jäisi turhassa syyllisyyden tunnossaan asian kanssa yksin. Synnytyksen jälkeinen masennus ei ole äidiksi kykenemättömyyden merkki, vaan sairaus.
 

Lue Tiinan ja Anun koko tarinat Aamusydämellä-ohjelman sivulta

Lue Olotilan artikkeli Synnytyksen jälkeinen masennus
Lue Olotilan blogi Kielletytkin tunteet auki

 

Linda Lappalainen

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä