Pinaattien kellastuminen

Miksi tänä vuonna kasvimaalla erikasvatetut pinaatit kellastuivat ja pavut eivät nousseet kuin tosi huonosti? Samaan aikaan kyllä rikkaruohot rehottavat.

Esikasvatettujen taimien kellastuminen johtuu tavallisimmin liian rankoista olojen muutoksesta, kun taimet siirretään suojaisesta taimikasvatuspaikasta avomaalle. Taimien karaisussahan on kyse paitsi kylmään totuttamisesta myös totuttamisesta tuuleen, sateeseen ja runsaaseen valoon.

Valosokki kellastuttaa nopeasti avomaalle istutetun taimen, solut voivat vaurioitua kuumetessaan ja lehtivihreä tuhoutua. Tämä hidastaa luonnollisesti taimen kehitystä, mutta usein se toipuu ja uusi kasvu on terveen vihreää. Tavallinen pinaatti ei ole kylmänarka kasvi, joten sen voi kylvää ulos hyvissä ajoin, ja se myös viihtyy vähän varjoisammassakin kasvupaikassa.

 

Papujen itämättömyyteen voi löytyä kaksi selitystä:

  • Kovin vanhat ja huonosti säilytetyt siemenet menettävät itävyytensä. Kuiva, viileä paikka ja pussin suu tiukasti kiinni on paras tapa säilyttää, ja itävyys voi säilyä jopa 3-6 vuotta.
  • Toinen yleinen syy on liian kylmä kylvömaa. Papujen kanssa ei pidä kiirehtiä, vaan maan on lämmettävä vähintään 10-asteiseksi ennen kylvöä. Kylmässä maassa siemenet mätänevät. Sopiva kylvösyvyys on 3 senttiä. On myös tärkeää, että itämisen alkuun päässeet siemenet eivät enää joudu kuivahtamaan. Maa ei saa kuorettua hapettomaksi, vaan parasta on peittää kylvös kuohkealla mullalla.

 

Takaisin Puutarhaunelmien kysymys-vastausarkistoon

 

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä