Hoida kesäkukkia hyvin

Hoida kesäkukkia hyvin. Kuva: Arja Lento, Yle

Kevätkylmillä istutetut kasvit ovat saattaneet kärsiä kylmistä kevättuulista, mutta parhaassa tapauksessa ne ovat niin kevätsäiden karaisemia, etteivät ne kylmiä öitä enää kavahda. Jos kylmävioituksia on lehdistöön tai kukkiin tullut, vaurioituneet kasvinosat kannattaa leikata pois heti kesän alussa.

  • Hanki kesäkukkien taimet luotettavasta paikasta. Varmista ostaessasi, että taimia on hoidettu asianmukaisesti. Nuutuneet kasvit ovat huono merkki, vaikka ne kastelun jälkeen virkistyisivätkin. Kuivamaan päässeitten taimien juurtuminen voi viivästyä.
  • Jos tilaat postimyyntitaimia, hae lähetys heti sen saavuttua ja istuta taimet saman tien. Mitä pienempinä taimet hankit, sitä edullisempia ne ovat, mutta kehitys kukoistavaksi yksilöksi on pikkutaimista tietysti hitaampaa kuin isoista.
  • Istuta kesäkukat melko suuriin astioihin ja monen yksilön ryhmiin, sillä pieniin ruukkuihin yksitellen istutetut taimet ovat vaikeita hoitaa. Vain pelargonit kannattaa pitää pienehköissä ruukuissaan, sillä ne suorastaan nauttivat kuivahtamisesta silloin tällöin.
  • Käytä kesäkukille uutta, puhdasta kukkamultaa. Vanhat mullat voit käyttää puutarhassa maanparannusaineena monivuotisten kasvien juurella. Tarjolla on myös multaa, johon on lisätty kastelukiteitä. Kiteet varastoivat itseensä kasteluvettä ja luovuttavat sitä pikkuhiljaa kasvin käyttöön.
  • Työtä helpottaa, jos lisäät multaan jo istutettaessa pitkävaikutteista lannoitetta, joka luovuttaa ravinteen pikkuhiljaa kesän aikana. Toinen, mutta työläämpi, tapa lannoittaa on lisätä lannoitetta vähintään kerran viikossa kasteluveden joukossa.
  • Varo taimia istuttaessasi rikkomasta sen versoja. Tiivistä multaa aina vain taimen ympäriltä, älä juuripaakun päältä. Jos ruukusta paljastuva kasvin juuristo on kuitenkin hyvin tiivis, sitä kannattaa hieman oikoa. Mutta multapaakkua ei tule koskaan rikkoa kokonaan.
  • Kun kasvu alkaa, latvo kesäkukkia ainakin alkukesällä, jos haluat niistä tuuheita. Poista vanhat kukat säännöllisesti, niin uusia muodostuu tilalle sitä enemmän. Poista marketasta kokonaisia versojakin, jottei kukinta taannu. Verenpisaroista, samettikukista ja petunioista napsaise mukaan myös kuka tyvi, älä nypi vain terälehtiä.
  • Kastele ja lannoita kesäkukkia säännöllisesti, niin kasvu on tasaista ja kukkia riittää. Kesäkukat tarvitsevat paljon ravinteita, että ne jaksavat kasvaa ja kukkia koko kesän, aina syksyyn saakka! Jos kasveihin ilmestyy kirvoja, suihkuta ne pois vedellä. Jos se ei riitä, eristä kasvi joksikin aikaa muista ja suihkuttele pariin otteeseen 2 %:lla mäntysuopaliuoksella.

Hortonomi Juha Toikka näyttää, kuinka verenpisara latvotaan.

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä