Krassin kukat vai lehdet?

Miksi krassi tekee joskus vain isoja lehtiä, mutta toisaalta olen nähnyt upeasti kukkivia lähes lehdettömiä yksilöitä?

Kasvi tarvitsee lehtiään yhteyttämiseen ja kukkia lisääntymiseen. Puutarhakasveilla on usein tavoitteena sekä tasapainoinen, elinvoimainen lehdistö että näyttävä kukinta.

Kasvin kehitykseen vaikuttavat monet tekijät, yhtenä tärkeimmistä ravinnetasapaino. Esimerkiksi typpipitoiset lannoitteet lisäävät lehtimassan määrää ja erityisesti fosfori on tarpeen kukkien muodostukselle. Tasapainoisen kasvun ja kukinnan turvaamiseksi puutarhakasveille suositellaan moniravinteisia seoslannoitteita.

Jos kasvi voi huonosti, se saattaa silti "hätäpäissään" kukkia lisääntyäkseen, mutta monesti sen kukat ovat pienemmät kuin hyvävoimaisella kasvilla.

Krassit kukkivat takuuvarmasti, vaikka niitä koettelisivat monet vitsaukset (kylmyys, kuivuus, märkyys, kirvat, etanat...). Vain liiallinen typpilannoitus tai varjoisa kasvupaikka saattavat joskus estää kukinnan.

Paulan kolmensadan neliön pihalla varjossa viheriöi kukkimaton krassinlehtien pensas ja auringon paahteessa läkähdyksiin kukkia pukkaa krassi, jonka lehdet ovat minikokoa. Pisin ilo näyttäisi kuitenkin koituvan puolivarjossa kasvavasta rehevähköstä krassista, joka viihtyy paikallaan terveen ja tasapainoisen oloisena: lehtiä ja kukkia muodostuu vähemmän kuin minilehtisestä kasvista, mutta ne ovat suuria ja niitä tulee tasaista tahtia.

 

Takaisin

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä