Perennan siirto

Suureksi kasvanut perhoangervo ei pidä siirtelemisestä. Miten siirron voi tehdä mahdollisimman pienin vaurioin?

Ihana perhoangervo (Gillenia trifoliata) ei tosiaankaan pidä juuristonsa kopeloinnista, vaan kasvaa mieluiten samalla paikalla vuosia, mutta pakkohan se on siirtää sopivampaan paikkaan! Parhaiten reheväkasvuisten perennojen, kuten perhoangervon, siirto onnistuu kevät- tai syyskesällä.
 

Perennojen muuttomatka

Sää - Valitse muuttopäiväksi pilvinen, kosteahko sää. Parhaiten siirrot onnistuvat kevät- tai syyskesällä, mutta tänä kesänä sateinen ja viileä sää ovat pitäneet huolta, että ainakin pienien perennojen istutuksia on voinut uusia keskikesälläkin.

Uusi kasvupaikka - Valmistele ensin uusi kasvupaikka: perhoangervo viihtyy ravinteikkaassa, kosteutta pidättävässä multamaassa. Paranna ja möyhennä maata laajemmalti kuin kuopan koon verran. Kaiva kuoppa valmiiksi ennen kasvin irrottamista vanhalta kasvupaikalta.

Perennan siirto - Leikkaa perennan ympärillä terävällä lapiolla maasta iso paakku (leveälti kasvin ympäriltä ja syvältä kasvin alta), nosta paakku mahdollisimman ehjänä muovin päälle ja peittele tarvittaessa varjostuskankaalla. Vedä paakku muovin avulla tai kottikärryihin nostettuna uudelle kasvupaikalle. Istuta kasvi entiseen syvyyteen, tiivistä käsin ja kastelemalla.

Jälkihoito - Leikkaa kasvista kaikki vahingoittuneet versot ja typistä muitakin versoja, jos kasvi alkaa nuutua. Varjosta kasvi auringolta. Kastele 2-3 päivän välein, jos sää ei ole kovin sateinen.

Jakaminen - Jos haluat samalla jakaa kasvia, siirtäminen on parasta tehdä keväällä tai syksyllä. Keväällä jaetaan syyskukkijat ja syksyllä kevätkukkijat. Leikkaa ja irrottele käsissäsi paakku osiin siten, että jokaiseen palaan jää riittävästi juuria, kasvupisteitä ja versonalkuja.

 

Takaisin

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä