Perennojen leikkaaminen

Mitkä perennat pitää leikata maan tasalle syksyisin ja mitkä keväällä? Ja jos leikataan vain kukkavarret, milloin se tehdään?

Perennojen varsien leikkaamisen tarpeellisuudesta ollaan montaa mieltä:

  • Yhdet leikkaavat perennanvarret syksyllä, koska muuten keväällä puutarhassa on tuhottomasti siivottavaa. Kasvinjäte on helpompi poistaa syksyllä ja paksu jätekerros saattaa jarruttaa uutta kasvuun lähtöä keväällä.
  • Toiset leikkaavat varret vasta keväällä, koska talveksi pystyyn jätetyt perennan varret ovat heidän mielestään kauniita. He haluavat kuitenkin puutarhan ”siistiksi” uuden kasvukauden kynnyksellä.
  • Kolmannet eivät leikkaa perennojaan lähes lainkaan. Heidän mielestään liiallinen siisteysintoilu on turhaa, ja kasvitkin nousevat aikanaan kasvujätteen joukosta, kun malttaa odottaa. Jos jokunen verso vielä keväällä pistää silmään, he pilkkovat kasvin pakoilleen ja jättävät lannoittamaan puutarhaa.
  • Neljännet yhdistelevät yllä mainittuja tapoja: pihan paraatipaikoilla penkit siivotaan syksyllä ja peitellään vaikkapa sievällä havukerroksella; kauempaa katseltava ja luonnontilaisempi osa puutarhasta saa tulla toimeen luonnon omilla ehdoilla.

 

Kukat: Kukkineet versot voit poistaa heti, kun kukat ovat kuihtuneet. Jos kuitenkin haluat kerätä itse siemeniä, versot täytyy jättää paikoilleen, kunnes siemenet kypsyvät.

Vinkki: Syksyllä leikkaamista ei suositella lajeille, joilla on isot putkilomaiset varret (esim. tattarit, nauhukset, putkilot). Ne saattavat muuten kerätä vettä, joka jäätyy taimen tyvellä.

 

Takaisin Puutarhaunelmien kysymysarkistoon

 

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä