Runkoruusun talvetus

Miten runkoruusu saadaan menemään talven yli?

Tavalliset runkoruusut viedään syksyllä lehtien putoamisen jälkeen talvehtimaan kellariin tai muuhun viileään paikkaan. Talvella paikka saa olla pimeä. Sopiva varastointilämpötila on nollan tienoilla. Ruusuja kastellaan jonkin verran talven aikana, ettei multa täysin kuivu. Liika märkyys on myös kohtalokasta! Ruusut leikataan pallomaiseen muotoonsa keväällä ja siirretään valoon ja pikku hiljaa myös lämpimään.

Jotkut ovat onnistuneet talvettamaan runkoruusut maahan haudattuina. Myös ainakin Etelä-Suomessa talvenkestäviä rungollisia pensasruusuja on ollut satunnaisesti myynnissä.

Miten pitäisi toimia, kun kellarissa talvehtineissa runkoruusuissa on kymmensenttiset valkoiset idut?

Kyllä kasvi tietää, milloin kevät on tullut, vaikka se vietäisiin kellariinkin. Siksi talvetettavia kasveja kannattaa siellä tarkkailla ja tuoda ne valoon heti, kun kasvu alkaa.

Noin lyhyistä etioloituneista versoista ei varmaankaan ole pitemmän päälle ruusulle haittaa. Ne vihertyvät ja voimistuvat, kun kasvi totutellaan pikku hiljaa ulkoilmaan. Kasveja ei kellarista pidä tuoda suoraan aurinkoon, vaan aluksi varjoon.

Takaisin

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä