Sipulikukkien istutusajankohta

Voiko sipulikukkia istuttaa vielä alkukesällä, vai onko jo myöhäistä?

Tulppaanit, narsissit, krookukset ja muut keväällä kukkivat sipulikukat istutetaan syksyllä, sillä lajit tarvitsevat viileän kauden virittyäkseen kukkaan. Tavallisesti sipulit pistellään maahan syys-lokakuussa, ja ne kukkivat huhti-toukokuussa - ensimmäiset kevään tulosta riippuen jo paljon aikaisemminkin. Kukintaan tarvittava viileäkausi ajoittuu siis talveen luonnostaan.

Puutarhurit ovat jo aikapäiviä osanneet kukittaa sipulikukkia, kuten jouluhyasinttejä, -krookuksia ja –tulppaaneja, myös sisällä. Silloin sipulit istutetaan laatikoihin tai ruukkuihin ja ne viettävät noin kolmen kuukauden mittaisen viileäkautensa pimeässä kellarissa vajaan +10 asteen lämpötilassa.

Keväällä myynnissä olevat sipulikukkaruukut on tuotettu tällä tavoin. Tarjolla on ainakin narsisseja, sinililjoja, helmililjoja ja tulppaaneja, joiden ostettaessa nupulla olevat kukat avautuvat puutarhassa.

Syyskesällä kukkivat sipuli- ja mukulakasvit, daaliat, gladiolukset ja freesiat, eivät tarvitse viileäkautta, vaan ne istutetaan keväällä puutarhaan.

 

Takaisin

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä