Nurmikon painumien nostaminen

Muutamia vuosia sitten perustettu nurmikko on painunut. Miten saisin maanpintaa nostettua?

Nurmikkoa perustaessa kasvualusta täytyy aina tiivistää ennen viimeistä tasausta niin hyvin, että jalka ei siihen enää painu astuessa. Jos maa jää löyhäksi, se painuu myöhemmin epätasaisesti.

Myöskään lahoavia kasvijätteitä tai rakennusjätteitä ei multaan pidä jättää. Jos alla on louhosta, se on tiivistettävä savimaalla niin, ettei multa hupene kivenkoloihin.

Pieniä epätasaisuuksia voi vähitellen tasata myös katteella. Paras katteen levitysajankohta on myöhäissyksy tai varhaiskevät, mutta sen voi tehdä myös pariin kertaan kasvukauden aikana lyhyeksi leikatun ja haravoidun nurmikon päälle. Sopiva levitysmäärä on 1-2 cm kerros ohutta hiekkaa, turve-hiekkaseosta tai kompostimultaa sen mukaan, millaista parannusta maa tarvitsee.

Isot painumat on parasta jyrsiä auki, lisätä multaa, tasata, tiivistää riittävästi, tasata uudelleen ja kylvää. Kannattaa myös arvioida, olisiko helpompi käsitellä koko nurmikkopinta yhtenäisesti kuin paikkailla sieltä täältä. Suoraan kasvavan nurmikon pintaan ei uutta multakerrosta pidä levittää, sillä kerroksellisuus haittaa veden ja ilman kulkua ja heinien juurtumista.

Takaisin Puutarhaunelmien kysymys-vastausarkistoon

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä