Havukasvien leikkaaminen

Vanhan pihan havukasvit rehottavat hoitamattomina, muotopuolinakin. Kuinka rajusti havukasveja uskaltaa leikata?

Havukasvit ovat hidaskasvuisia. Ne eivät uusiudu yhtä nopsasti kuin lehtipuut ja -pensaat, joten niitä täytyy leikata harkiten ja vain vähän kerrallaan.

Kuusiaitaa leikattaessa oksankärkiin tulee jättää aina hieman uutta kasvua. Ränsistyneitä pihakuusia voit siistiä kokonaisia oksia poistamalla, mutta siten, että toiset oksat peittävät kätköihinsä leikkauskohdat. Valkokartiokuusen kuivuneet oksat tai latvat voi huoletta leikata pois, sillä pörheä kasvi korjaa vaurion nopeasti. Jos aukko kuitenkin häiritsee, sen voi kuroa umpeen toisia oksi rautalangalla vääntämällä.

Vuorimännyt pysyvät tuuheina ja matalina, kun pensaan kaikista uusista vuosikasvaimista typistetään vuosittain noin puolet pois. Typistäminen tulee tehdä ennen juhannusta, että vuosikasvaimet ovat vielä pehmeät. Vuorimännyt kestävät tarvittaessa myös aika isojenkin oksien karsintaa. Tuijat, marjakuuset ja katajat kestävät leikkausta kaikkein parhaiten. Esimerkiksi ränsistyneitä marjakuusia voi muotoilla melko reippaastikin. Suuret leikkaukset on kuitenkin viisainta tehdä kevättalvella. Kuolleita oksia voi poistaa milloin vain ja eläviä (esim. kilpalatvoja) loppukesällä.


Takaisin Puutarhaunelmien kysymys-vastausarkistoon

 

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä