Omenapuun leikkaaminen

Tuleeko rautatieomenapuusta riippaoksainen puu automaattisesti vai pitääkö sitä leikata jotenkin erityisesti? Entä miten leikataan kääpiöivä omenapuu?

Riippapuut

Riippaomenapuu, riippajalava, riippapihlaja ja riippahernepensas kasvavat luonnostaan riippaoksaisena, vaikkei niinä leikattaisi. Leikkaustarvetta aiheuttaa useimmiten se, että niiden oksat tuppaavat olemaan turhankin riippuvat.

Poista oksistosta turhan jyrkästi alaspäin kasvavat oksat kokonaan tai typistä oksia siten, etteivät oksat suuntaudu kohti runkoa tai maata tai etteivät oksankärjet ulotu maahan. Oksistoon tavoitellaan ilmavuutta, jolloin puu näyttää kauempaa katsottuna kuin sateenvarjolta. Myös rungosta tai sen tyveltä versovat oksat on syytä poistaa, sillä ne eivät ole samaa lajiketta kuin varsinainen riippaosa. Suuret oksien leikkaukset ja typistykset tehdään lepokaudella maalis-huhtikuussa ennen silmujen avautumista. Villiversoja ja kuolleita oksia voi poistaa heti tavattaessa, vaikkapa kesällä.

Kääpiömäinen omenapuu

Kääpiömäiset omenapuut kasvavat maltillisesti, joten leikkaustarvekin on vähäisempi kuin tavallisilla omenapuilla. Jotkut suosittelevat leikkaamisen sijaan vain taivuttamaan oksia vaakatasoon, mutta kasvun rehevyys ratkaisee leikkaustarpeen.

 

Takaisin

 

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä