Omenapuut jyrsitty

Kaikki omenapuuni on jyrsitty sieltä täältä. Toipuvatko kasvit, mitä voisin vielä tehdä?

Jänikset ja rusakot tekevät usein tihutöitä. Niille näyttävät kelpaavan vanhojenkin omenapuiden rungot ja joissakin paikoin tuntuu, että ne ovat oppineet kiipeämään puuhun, sillä puita on syöty korkealtakin oksistosta.

Jos oksasta kuori on syöty ympäriinsä, kannattaa harkita koko oksan leikkaamista pois. Jos tervettä kuorta on jäljellä mutta vaurio on suuri ja rosoinen, sen reunat voi siistiä terävällä veitsellä. Isojen haavapintojen suojaksi voi laittaa mehiläisvahaa.

Pienistä puremajäljistä omenapuu kuitenkin toipuu ihan hyvin ja ilman apua. Puu korjaa haavan kasvattamalla sen peitoksi uutta kuorta. Mikäli ristiturpa on pistellyt poskeensa oksien kärjet, leikkuupinnat vain siistitään sopivampiin kohtiin: oksat leikataan terävillä oksasaksilla ulospäin suuntautuvan oksan yläpuolelta.

Mikäli puun rungosta kuori on syöty ympäri puun, peli on menetetty ennen pitkää. Vesi kulkee puun rungon sisällä, mutta ravinteet eivät pääse kulkeutumaan kuorta pitkin latvasta juuristoon. Puun kuolee muutamassa vuodessa.

Ennen puun kaatamista voi kuitenkin kokeilla sillastusta. Siinä nuorten oksien avulla muodostetaan "siltoja" syödyn kohdan yli. Oikea aika on toukokuussa puiden ollessa hiirenkorvalla. Ohjeita sillastukseen löytyy varsinkin vanhoista puutarhakirjoista.

 

Takaisin

 

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä