Orapihlaja-aidasta taimia

Miten ja milloin orapihlaja-aidasta saisi otettua omia taimia? Entä muut aitapensaslajit?

Taimistoilla orapihlajaa lisätään siemenestä, ja sen voi toki tehdä kotonakin, jos taimien tarve ei ole aivan pikainen. Kypsät marjat voi kylvää sellaisinaan tai murskata, pestä siemenet puhtaaksi ja kylvää sitten kosteaan hiekkaan ulos. 2-3 vuoden kuluttua taimet ovat istutuskelpoisia.

Nopeampi tapa lisätä aitataimia on irrottaa emopensaista lehdettömään aikaan juurivesoja terävällä lapiolla. Tämä onnistuu esimerkiksi syreeneille, pensasangervoille ja pensasruusuille. Joitakin runsaasti haarovia ja tiheästi vesovia aitapensaita on helppo suorastaan jakaa: lepotilaisina keväällä tai syksyllä pensas kaivetaan ylös ja juuripaakku jataan osiin. Tämä sopii hyvin esimerkiksi lumimarjalle ja monille pensasangervoille, kuten virpiangervolle. Jotkut pensaat taas siementävät runsaasti itse ja pikkutaimia voi silloin jatkokasvattaa aitataimiksi.

Orapihlaja ei muodosta juurivesoja edellä mainittujen pensaiden tavoin, mutta esimerkiksi ylös kaivettavista vanhoista aitapensaista voi ottaa juuripistokkaita, joista nopeasti kasvaa uusia taimia. Myös kasvavien pensaiden juuria voi varhain keväällä paljastaa ja leikata sieltä täältä kynän vahvuisia, 10-senttisiä juuren kappaleita, jotka pistetään lavaan hiekkamultaan vinottain ja peitetään hiekalla. Tämä ammattilaisten keino vaatii toki hyvää hoitoa ja huolellisuutta, mutta parhaassa tapauksessa pistokkaat juurtuvat jo syksyyn mennessä.

 

Takaisin

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä