Puiden siirto luonnosta

Voiko pienen puuntaimen siirtää luonnosta omalle pihalle, onnistuuko?

Kasvien siirtoon luonnosta, metsästä, ojanpientareilta tai jopa hylätyiltäkin tonteilta tarvitaan aina maanomistajan lupa. Luonnosta ei saa ottaa alueella rauhoitettuja tai harvinaisia kasveja.

Kun lupa-asiat ovat kunnossa, nuoren puun siirto onnistuu kyllä. Parhaiten siirtoa sietävät pienet taimet, mutta myös miestä korkeina siirretyt koivut, pihlajat ja vaahterat ovat näyttäneet onnistuvan.

Puu siirretään helpoiten syksyllä lehtien kellastumisen jälkeen, sillä keväällä siirtämistä haittaa jäinen maa. Juuripaakku pyritään saamaan mukaan mahdollisimman suurena, sillä tärkeä osa juuristosta sijaitsee latvuksen tasolla, siis melko kaukana rungosta. Koska juuristo joka tapauksessa kärsii, puun latvuksen ja juuriston välistä tasapainoa parannetaan leikkaamalla puuta seuraavana keväänä (ei vaahteraa ja koivua mahlavuodon vuoksi).

Valittua puuta voi valmistella tulevaan siirtoon parina edellisenä kesänä: ensimmäisenä vuonna leikataan puolet juuristosta pystysuunnassa poikki (työnnetään lapio maahan muutaman kymmenen sentin päästä runkoa), jolloin juuristo reagoi leikkaukseen kasvattamalla hiusjuuria leikattuun kohtaan. Seuraavana kesänä leikataan toinen puoli puusta. Näin varmistuu, että toimivaa hiusjuuristoa saadaan riittävästi mukaan.

Samalla menetelmällä voi siirtää puita ja pensaita paikasta toiseen myös omalla tontilla. Pensaat onnistuvat yleensä ilman erillistä juuriston valmistelua. Jotkut ottavat myös muuttaessaan rakkaimmat taimensa mukaan, mutta siitä on jo syytä sopia tontin uuden asukkaan kanssa ennakolta!

Kaikkein varmimmin kasvuun lähtevät taimistotaimet, joiden juuristo on kasvatettu nimenomaan siirtoa varten. Lisäksi luonnosta siirrettävien taimien kasvua saattaa haitata äkkinäinen valo-olosuhteiden muutos: tiheässä kasvanut taimi saattaa aluksi kärsiä avoimelle paikalle joutuessaan.

 

Takaisin

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä