Tähtijasmike

Miten tähtijasmikkeen saisi siirrettyä sopivampaan paikkaan?

Lehtipensaita voi siirtää lehdettömänä aikana syksystä kevääseen. Ihan sydäntalven siirroissa tarvitaan kuitenkin erityistoimia, joista kannattaa tarpeen tullen kysellä viherurakoitsijoilta.

Tavallisinta on siirtäminen lehtien kellastuttua syksyllä. Vanhojen kasvien siirtäminen nostaa hien pintaan, mutta onnistuu, kun työ tehdään huolella eikä anneta kasvin juurien kuivua pilalle työn lomassa.

Nuoria kasveja voi siirtää irrottamalla kasvi hyvin isolla juuripaakulla (vaikkapa pienellä kaivurilla) ja istuttamalla se juuripaakkua rikkomatta huolella uuteen paikkaan. Tee istutuskuoppa jo ennakkoon, siirrä kasvi heti uuteen paikkaan ja muista kastella istutuksen jälkeen kunnolla. Siirtoa seuraavana keväänä ainakin runsaasti tyviversoja kasvattavat lajit kannattaa leikata alas 15-20-senttisiksi ja aloittaa pensaan kasvattaminen tavallaan alusta. Tähtijasmiketta en kuitenkaan leikkaisi, hyvin tuuheaa pensasta vain harventaisin ja samalla vähentäisin haihduttavaa lehtipinta-alaa.

Vanhoja arvokkaita yksilöitä (ja puita) kannattaa valmistella siirtoon leikkaamalla juuristoa edellisinä kesinä. Tulevan juuripaakun ympäriltä juuria katkotaan kaivamalla kapea ojanne terävällä lapiolla, ojaan laitetaan turvepitoista multaa ja näin kasvi alkaa kasvattaa uusia hiusjuuria lähemmäs pensaan tyveä. Kaikkia juuria ei kannata katkoa samana vuonna, vaan ajoittaa juuriston hoitoprojekti parille vuodelle.

 

Takaisin

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä