Villiviinin harveneva lehdistö

Pitävätkö villiviinit välivuosia lehtien teon kanssa?

Imukärhivilliviini (Parthenocissus quinquefolia 'Engelmannii') ja säleikkövilliviini (Parthenocissus inserta) ovat tainneet aika monessa paikassa kärsiä viime kesien kuivuudesta. Myös pakkanen saattaa aloittaa kasvin kiusaamisen. Vaikka kasvit saisivat vettä mielin määrin, kuolleita versoja se ei auta.

Vastaajan pihalla pääkaupunkiseudulla on kaksi imukärhivilliviiniä, joista toinen miltei kuoli (kituminen näkyi jo edellisenä kesänä) ja toinen on harvalehtisempi kuin vuosiin.

Kokeilkaa tätä keinoa, joka auttoi näillä kasveilla: Leikatkaa pois kuolleet oksat kasvista ja tarkkailkaa, nouseeko kasvin tyveltä tai eläviltä tuntuvista versoista sen siivittämänä uusia alkuja. Muuten kasvin hoitoa (lannoitusta, kastelua) ei ainakaan loppukesästä juuri kannattane tehostaa, ettei kasvi hairahdu liian ripeään kasvuun ja talvehtiminen vaarannu.

Kuolleen oksan tuntee siitä, että se napsahtaa poikki versoa taivutettaessa. Kun leikkaa kasvia pikku hiljaa verson kärjestä alkaen, päätyy ennen pitkää elävään osaan, jos sitä ylipäätään kasvissa enää on.

 

Takaisin

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä