Virpiangervojen alasleikkaaminen

Leikkasimme ränsistymään päässeen virpiangervoaidan harventamalla vanhimpia oksia, mutta uusiutuminen on nyt heikkoa. Olisiko pitänyt leikata koko aita matalaksi?

Kaikkia pensaslajeja voi leikata harventaen, mutta alas leikkaamisen kestävät vain tietyt runsaasti tyviversoja tekevät nopeakasvuiset lajit, kuten virpiangervo (Spiraea chamaedryfolia).

Virpiangervo voidaan leikata joko harventaen vanhimpia oksia tyveltä saakka tai leikkaamalla sen kaikki versot 15-20-senttisiksi. Molemmissa tapauksessa paras leikkausajankohta on keväällä lumikinosten sulettua mutta ennen pensaiden silmujen puhkeamista.

Harventaen leikatun pensaan uudistuminen saattaa olla verkkaisempaa kuin kerralla alas leikatun. Toisaalta pensaiden kasvupaikka ei jää missään vaiheessa aivan tyhjäksi, joten uudistumista jaksaa paremmin odottaa. Harventaen leikkaaminen sopii huolelliselle puutarhan hoitajalle, joka leikkaa pensaat vuosittain.

Hyvin ränsistyneet pensaat eivät enää muutaman oksan poistolla parane, vaan ne kaipaavat perusteellista uudistamista. Keväällä alas leikatut pensaat lähtevät ripeästi kasvuun ja uusia versoja tulee tukku entisten tilalle. Pensas ei kuki ensimmäisen vuonna leikkaamisen jälkeen, mutta myöhemmin sitäkin runsaammin.

 

Takaisin

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä