Isoja kololintuja pihapiiriin

Isoja kololintuja pihapiiriin – miten?

Jaksossa 8 (2005) metsänhoitaja ja lintuharrastaja Kimmo af Ursin näytti, miten pihapiiriin saadaan houkuteltua isoja kololintuja, telkkiä ja isokoskeloita. Erään rantatontin pihalle ripustettiin pönttö vain muutaman metrin päähän perheen olohuoneesta. Pihalla oli jo ennestään lukuisia pönttöjä, jotka heinäkuussa olivat hiljaisia, mutta asuttuja.

”Pelkkä pönttöjen ripustaminen ei riitä, vaan tärkeintä on hoitaa pönttöjä oikein, jolloin niistä tulee asuttuja”, af Ursin painotti.

Kimmo af Ursinin kokemuksen mukaan pesinnän saa rauhattomaankin pihaan lähelle asutusta, jos vettä on alle sadan metrin päässä. Pönttö kannattaakin ripustaa tarkkailun kannalta juuri sopivaan kohtaan lähelle aamukahvipaikkaa, lentoaukko katsojaan päin.

Samaan pihaan saa vähitellen lisää pesintöjä jopa kymmenen yhteen pieneen pihaan, jos haluaa. Näillä linnuilla ei ole reviiriä, kuten pikkulinnuilla, ja lintumiehen mukaan ne jopa pitävät lähekkäin asumisesta.

”Ja pesintä ei vaarannu intensiivisestäkään seurannasta”, af Ursin vakuutti. ”Emon poistuttua ruokailemaan voi käydä tutkimuskäynnillä. Kun katto on irrallinen ja tarvittaessa avattava, voi halutessaan selvittää munamäärän, poikasten lähdön aikataulun, arvelemansa emolinnun tuhoutumisen, pesän hylkäämisen, näätäeläintuhon, lopullisen pesintätuloksen ja valokuvata pesän edistymistä.”

 

Tässä Kimmo af Ursinin ohjeet telkän ja isokoskelon houkuttelemiseksi pihapiiriin vesistön lähellä.


Huolehdi näistä:

 • Pöntön tärkeimmät mitat ovat oikeat:
  - lentoaukko vähintään 11 cm (isokoskelo 13 cm)
  - sisätilan halkaisija vähintään 20 cm (isokoskelo 23 cm)
  - pöntön sisäetuseinän tulee olla karhea eikä pönttö saa heilua
 • Pöntön pohjalla on kuohkeaa luonnonmateriaalia runsaasti, jopa 15 cm tampattuna.
 • Pöntön ripustuskorkeus on riittävä, vähintään kaksi metriä, liika korkeus on turhaa.
 • Pihan lähistöllä on vettä, kuten lammikko, valtaoja, järvi tai meri. Aivan rannassa pihan ei tarvitse sijaita. Isokoskelo vaatii “suurta” vettä, kuten meren, järvenselän, ison joen tai reittivesistön. Järven pituuden tulisi olla yli kolme kilometriä.
 • Piha ei saa sijaita näädän reviirillä. Myös minkki tuhoaa kolopesiä, mutta ei näädän tavoin systemaattisesti.
 • Itämeren tulisi säilyä tarpeeksi puhtaana.


Takaisin Puutarhaunelmien kysymys-vastausarkistoon

 

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä