Sammalta - kyllä vai ei?

Kysymyksiä on tullut runsaasti sekä sammalta pihaansa kaipaavilta, että nurmikon sammaloitumista vastaan taistelevilta.

Sammalta pihaan ja kivien saumoihin

Monet metsäsammalet viihtyvät kosteassa, varjoisassa paikassa myös puutarhassa. Nopeimmin vihreän maton loihtiminen onnistuu sammalta pihaan siirtämällä, mutta silloin on muistettava, että sammalta saa kerätä vain maanomistajan luvalla.

Noin kämmenen kokoiset sammaleen palaset irrotetaan maasta, painellaan tiiviisti uudelle kasvupaikalleen ja kastellaan hyvin. Isommalle alueelle sammalta istutettaessa sammalen voi pilkkoa palasiksi ja kylvää maahan joko oluen tai piimän joukossa. Myös piimällä valelun on todettu nopeuttavan kivien, ruukkujen ja betoniportaiden sammaloitumista.

Jatkossa sammalvaippa pysyy vihreänä, kun sataa riittävästi. Kuivalla kaudella se kellastuu herkästi, mutta vihreä väri palautuu sateiden alettua.

Sammal pois nurmikolta

Nurmikko sammaloituu herkästi varjossa. Myös maan märkyys, ravinneköyhyys ja tiivistyminen saavat nurmikon sammaloitumaan.

Sammal poistetaan nurmikolta joko mekaanisesti lehtiharavalla rapsuttamalla tai se tapetaan ensin kemiallisesti sammalen poistoon tarkoitetulla lannoitteella (käyttöaika keväällä). Sammalen jäljiltä jääneisiin aukkoihin kylvetään uutta siementä.

Sammalta tulee nopeasti uudelleen ellei huolehdi nurmikon jatkohoidosta. Tiivistynyttä maata pitää ilmastaa rei’ittämällä sitä vaikkapa talikolla ja haravoimalla reikiin hiekkaa. Kasvua piristetään lannoittamalla nurmikkoa; sammalten torjuntaan tarkoitetut lannoitteet sisältävät typpeä, jonka ansiosta nurmikko elpyy ja pystyy jatkossa paremmin taistelemaan sammaloitumista vastaan.

Lisätietoa sammalista http://pro.tsv.fi/sammalseura/

Takaisin Puutarhaunelmien kysymys-vastausarkistoon

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä