Villiintyneen puutarhan työjärjestys

Ostimme mökin ja puutarhan, joka on aivan villiintynyt. Mikä olisi nyt työjärjestys?

Puutarhasi on aarreaitta – tai sitten ei. Todennäköisesti jo vastaustani lukiessasi on selvinnyt, mitä kaikkea puutarhassasi kasvaa. Olet kenties iloisesti yllättynyt heinikosta nousevista hennoista perennoista ja toisaalta rehevänä joukosta ponnistava taimi onkin saattanut osoittautua mitättömästi kukkivaksi rikkaruohoksi.

Kun hankkii vanhan puutarhan talvisaikaan, älä tee ensimmäisenä kesänä mitään isompaa. Muista, että ruohonleikkuri on perennojen pahin vihollinen: ensimmäisenä kesänä tyydy niittämään vain polkuja, ettet turmele kasvustoa. Kuolleet pensaat ja niiden oksat kannattaa kuitenkin leikata pois rumentamasta näkymää. Myös monivuotiset rikkaruohot kannattaa nyhtää pois aina tavattaessa.

Seuraa puutarhaa keväästä syksyyn ja pane merkille, millaisia kasveja sieltä haluat säilyttää. Kun huomaat jonkin perennan heinikon joukosta, merkitse tieto ylös (esim. keppi säilytettävän kasvin kohdalle) tai siirrä kasvi turvaan puutarhaan perustamaasi taimistoon. Puuvartisen kasvien siirtämiselle syksy on sopiva aika.

Seuraavana kesänä on rikkaruohojen selätyksen vuoro. Joskus on parasta nostaa kaikki kasvit ylös (puut kenties jätetään paikoilleen), puhdistaa ne perusteellisesti rikkaruohoista ja istuttaa uudelleen puhdistettuun multaan tai vaihdettuun kasvualustaan. Tosinaan rikkaruohoja ei ole niin paljoa, että ne isommin haittaisivat. Säännöllinen nurmikon leikkaaminen saattaa riittää puutarhan taltuttamiseen asumiskuntoon.

Joka tapauksessa nyt sinulla on jännittävä kesä takanasi. On varmasti ollut hauska seurata puutarhaa, jonka kasveja ei pikkuisista lehdistä vielä tunnista. Pärjäät kyllä, kun etenet maltillisesti. Kunnosta ainakin isoa puutarhaa rauhassa pala kerrallaan!


Takaisin Puutarhaunelmien kysymys-vastausarkistoon

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä