Kompostointi

Tarvitaanko puutarhajätekompostiin "kemikaaleja"? Miten tapahtuu talousjätteen jälkikompostointi?

 Puutarhajäte on ruohosilppua lukuun ottamatta vähätyppistä, joten typen lisäys on tarpeen kahdesta syystä: typpivedellä kastelu nopeuttaa jätteiden kompostoitumista ja sen lisäys parantaa syntyvän kompostin ravinteikkuutta, ainakin teoriassa.

Mistä sitä typpeä sitten saa? Typpeä lisätään kompostiin liottamalla kasteluvedessä kananlantarakeita, ureaa tai nokkosia. Kanankakkaa voi lisätä myös kuiviltaan ja kastella päälle. Kastelun jälkeen seosta hieman pöyhitään.

Jälkikompostointi

Vuoden ikäinen talouskomposti on vielä niin väkevää lannoitetta, että sitä ei voi muokata maahan, vaan se käytetään kasvualustan päälle levitettävänä katteena keväällä ja kesällä.

Mikäli halutaan kompostista maanparannusainetta, kompostorista purettu puolikypsä komposti täytyy jälkikompostoida, kunnes se on kypsää. Kypsä komposti on ulkonäöltään multamaista ja sen lämpötila on sama kuin ympäristön lämpötila.

Jälkikompostointi sujuu parhaiten lautakehikossa, jossa komposti peitetään muovilla, etteivät ravinteet huuhtoudu. Muovi asetetaan päälle kuitenkin niin ilmavasti, että komposti saa happea ja seosta sekoitetaan silloin tällöin. Puolikypsän kompostin lisääminen puutarhajätekompostiin käy myös edellä puhutusta typpilisästä.


Takaisin Puutarhaunelmien kysymys-vastausarkistoon

 

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä