Luonnonpuutarhan lannoitustarve

Tulisiko luonnontilaista puutarhaani lannoittaa sinne levitetyn kompostin lisäksi?

Puutarha kaipaa lannoitusta, jos ravinteet eivät kierrä siellä yhtä tehokkaasti kuin luonnossa. Luonnossa kasvit ottavat maasta ravinteita, mutta ne palautuvat takaisin maahan kasvien pudottaessaan lehtensä tai kuollessa; puutarhan lannoitustarvetta lisäävät esimerkiksi ruohonleikkuujätteen pois kerääminen, lehtien haravointi ja kukkapenkkien kitkeminen.

Mikäli puutarhanne on ”luonnontilassa” ja hyvävoimaisessa kasvussa, ei lisälannoitusta tarvita. Kerrotte levittäneenne puutarhaan kompostia ja kasvijätettä, joten se on varmasti riittävä ravinnelisä ainakin tällä hetkellä. Mikäli jossain vaiheessa päädytte lannoittamaan, käyttäkää maltillisesti typpeä sisältäviä valmisteita (esim. syyslannokset).

Tietoa maan ravinnetilasta saa varmimmin ottamalla maanäytteen ja lähettämällä sen viljavuustutkimuksia tekevän laboratorion tutkittavaksi. Ravinteita voi lisätä maahan luonnonlannoitteina tai väkilannoitteina. Tarjolla on sekä pitkä- että lyhytvaikutteisia valmisteita. Tutustu pakkausteksteihin ja käyttöohjeisiin huolella.

 

Takaisin

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä