Maan happamoittaminen alppiruusuille

Haluan istuttaa alppiruusun. Kuinka maata voidaan happamoittaa sille sopivaksi?

Alppiruusut ja jotkut muut lajit, kuten pensasmustikka, vaativat happaman kasvualustan. Jos maa on kalkittua ja sen happamuusaste (pH) on niille liian korkea, kasvit kellastuvat, kituvat ja kuolevat. Kyse on yleensä siitä, että eräiden tärkeiden ravinteiden, kuten raudan, liukoisuus maassa heikkenee, ja se taas johtaa lehtivihreän vähenemiseen.

Sopiva maan pH alppiruusuille on jossain 4,5 ja 6,0 välillä riippuen maan mineraalipitoisuuksista. Sopivan happaman kasvualustan saat istutettaville alppiruusuillesi lisäämällä siihen reilusti kalkitsematonta turvetta. Voit myös hankkia säkillisen havukasveille ja alppiruusuille tarkoitettua turvemultaa kutakin istutettavaa taimea kohden. Täytä istutuskuoppa tällä turpeella tai sekoita se paikalla olevaan maahan.

Maan happamuutta voit tutkia itsekin pikatestillä, joita myydään puutarhaliikkeissä. Tarvitset vain nokareen maata noin 10 cm syvyydestä ja tilkan puhdasta vettä. Laita ne testipakkauksen koeputkeen, sekoita ja anna laskeutua. pH:n saat selville vertaamalla nesteen väriä pakkauksen väritaulukkoon.

Takaisin

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä