Valkohäntäpeuran karkoitus

Miten valkohäntäpeuran tuhoja voisi estää puutarhassa?

Pohjois-Amerikasta 70 vuotta sitten tuotu valkohäntäpeura on Lounais- ja Etelä-Suomessa jo niin hyvin kotiutunut, että se pelottomasti tulee pihapiireihinkin. Talvella tämä pieni, soma hirvieläin syö varpuja, oksia ja saattaa tehdä harmillista tuhoa omenapuillekin. Keväällä sille kelpaa kaikenlainen vihreä, myös sipulikukkien varret ja kasvunsa aloittaneet perennat.

Valkohäntäpeura liikkuu pienissä laumoissa etupäässä yöaikaan, joten sitä on vaikea päästä häätämään puutarhasta. Aitaaminen on varmin keino suojata kasvit, mutta kannattaa kokeilla myös "hirvikellon" tehoa.

"Hirvikello": Pistä muovimukin pohjaan reikä ja pujota pätkä notkeaa rautalankaa reiästä läpi. Kiedo rautalangan avulla kellon kieleksi pala tuoksuvaa saippuaa ja ripusta valmis "hirvikello" omenapuun oksalle. Outo tuoksu pelottaa eläintä, ja saa sen jättämään kasvin rauhaan - ainakin joksikin aikaa.

Kokeile myös pistellä kukkaryhmiin keppejä piikkisiiliksi tai muotoile katiskaverkosta häkkejä, jotka kiinnität puukoukuilla maahan suojattavien kasvien päälle.


Takaisin Puutarhaunelmien kysymys-vastausarkistoon

 

 

 

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä