Heinäsota varvikossa

Miten saisi heinät pois sammalen ja varpujen joukosta?

Mistä heinät ovat metsäpuutarhaanne tulleet? Onko pohjana melko valoisa puutarha, johon on alettu rakentaa metsäpuutarhaa, oletteko kaataneet puita, jolloin valo on lisääntynyt vai tulivatko heinät mahdollisten siirrettyjen sammalten tai varpujen mukana?

Metsäpuutarha on varjoisa sammalten, saniaisten ja varpukasvien kotipaikka. Syvässä varjossa eivät heinät yleensä riesaksi asti viihdy. Entisestä pellostakin tulee metsää aikojen kuluessa, kun sinne istutetut puut alkavat varjostaa riittävästi. Ei vain malttaisi odottaa kymmeniä tai satoja vuosia!

Kun aletaan rakentaa metsäpuutarhaa uuteen paikkaan puiden alle, rikkakasvit on puhdistettava pois mahdollisimman tarkkaan. Etenkin vuohenputki on saatava nitistettyä ennen kuin uudet kasvit istutetaan.

Kun heiniä ilmestyy myöhemmin metsäpuutarhaan, häiritsevimmät kitketään sieltä käsin pois. Pahimmin ruohottuneet paikat voi nostaa ylös, perata kunnolla ja istuttaa uudelleen. Kannattaa kuitenkin silmäillä heiniä tarkasti ennen niiden hävittämistä: monet niistä sopivat luontevasti metsäpuutarhaankin.

Tarkimmat sammalpuutarhan hoitajat harjaavat sammalmatolta pois sinne lennähtäneet siemenetkin. Varpujen viihtymistä parantaa karikkeen jättäminen niiden alustoille ja rodo- ja havuturve on turvetta, joka hapattaa maata ja sopii havuille ja pensasmustikoille.


Takaisin Puutarhaunelmien kysymys-vastausarkistoon

 

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä