Monivuotisten rikkakasvien hävitys

Miten saisi puutarhan rikkakasvit tuhottua nurmikon/perennapenkin/kivikkotarhan/pensasryhmän alta?

Puutarhaunelmiin tulee tasaista tahtia tietoja puutarhoista, jotka ovat monivuotisten rikkakasvien valtaamia. Myös alun perin kukkapenkkiin istutetut kasvit, kuten suikeroalpi tai karhunköynnös, ovat saattaneet vallata tilan toisilta kasveilta.

Pikkupihan mullat voi seuloa talikon kanssa käsin ja kerätä tarkkaan pois kaikki juolavehnän ja muiden monivuotisten rikkaruohojen juuret. Rikkakasvien valtaaman alueen voi myös tukahduttaa puhtaaksi kaikesta vihreästä asettamalla paksun valoa läpäisemättömän peiton haluttuihin kohtiin kesän ajaksi. Jatkoa silmällä pitäen puhdistetut istutusalueet kannattaa eristää puutarhamyymälöistä saatavan juurimaton avulla.

Jos maa on hyvin rikkaruohottunutta ja halutaan päästä ongelmasta eroon nopeasti, mullat saattaa olla parasta jopa vaihtaa kokonaan. Jos uuden, rikkaruohottoman mullan päälle asentaa vielä saman tien siirtonurmikon, lopputuloksena on jokseenkin varmasti täydellinen samettinurmi vuosiksi. Paratiisin puikahtavat "käärmeet", eli siemenistä leviävät rikkakasvit kannattaa kuitenkin siitäkin kitkeä heti pois.

Rikkakasveja ja muita hävitettäväksi tuomittuja kasveja voi torjua myös torjunta-aineilla, joiden tehoaineina ovat esimerkiksi glyfosaatti tai etikkahappo. Edellä mainittuja tehoaineita sisältävien valmisteiden käyttöaika on kasvukaudella ennen kasvien tuleentumista eli valmistautumista talveen. Molempien käytössä tulee olla varovainen, sillä ne tuhoavat kaiken (muutamia rajoituksia lukuun ottamatta) vihreän kasvuston, johon ainetta joutuu.

Tutustu torjunta-aineiden käyttöohjeisiin, käyttörajoituksiin ja levityksen turvaohjeisiin tarkoin ennen tuotteen hankintaa myymälässä.

Kesämökkitontille kasvimaata perustavan kannattaa muistaa myös kesannointi. Kesannoitaessa maata muokataan pitkin kesää niin monta kertaa, että rikkaruohot vihdoin nääntyvät. Kesannointiin yhdistetään monesti vihantalannoituskasvin kylvö. Kesannointiin kannattaa pyytää apua vaikkapa naapuriviljelijältä, sillä onnistunut kesannointi vaatii tietoa ja tarkkuutta.

 

Takaisin

 

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä