Rikkakasveista eroon

Pysyvästi eroon rikkakasviongelmasta – miten?

Jaksossa 8 (2005) käsiteltiin rikkaruoho-ongelmaa. Puutarhaunelmiin tulevien kysymysten kestoaiheita on, miten päästä eroon voikukista, peltokortteesta, piharatamoista, maahumalasta…. Puutarhaharrastajille on tarjolla paljon hyviä kitkentävälineitä, kukkapenkit rikkaruohoista erottavia maisemakankaita ja torjunta-aineitakin, joita ohjelmassa onkin pitkin matkaa esitelty avuksi rikkaruohojen kanssa painiskelevalle.

Jaksossa haastateltu erikoisasiantuntija puutarhakirjailija MMM Pentti Alanko on kuitenkin pohtinut asiaa hieman toiselta kantilta: Kuinka rikkaruohojen kanssa oppisi elämään niin, etteivät ne suotta stressaisi puutarhan hoitajaa, mutta väärillä paikoilla kasvavat luonnonkasvit - niitähän rikkaruohot oikeastaan ovat - saisivat oman elämisen mahdollisuutensa. On muistettava, että yhdelle rikkaruoho saattaa olla toiselle säilytettävä koristekasvi (esim. lupiini, maahumala, piharatamo, poimulehti…).

Kirjassa Pentti Alanko, Pirkko Kahila: Luonnonmukainen puutarha (Tammi) käsitellään aihetta perusteellisesti. Kirja kannattaa lukea kannesta kanteen, jolloin ajatusten perustelut on helppo ymmärtää.

Haastattelussa Pentti Alangon rikkaruohovinkit "pähkinänkuoressa" menivät suunnilleen näin:

Suosi kasvupaikalla viihtyviä lajeja, jolloin ne valtaavat tilan, eikä rikkaruoho-ongelma pääse äitymään pahaksi. Poimi silti keväisin pois pahimmat rikkaruohomättäät (esim. nokkosmättäät), niin muut kasvit saavat keväästä alkaen yliotteen rikkaruohoilta. Lisää puutarhaan varjostusta, sillä se edistää rehevien perennojen viihtymistä, joka puolestaan vähentää rikkaruohoja.

Liisa ja Pentti Alangon oma omenapuiden alla kukoistava kotipuutarha menestyy näillä keinoilla, eikä rikkaruohoja näy kuin nimeksi. Alangot kitkevät puutarhasta pois rikkaruohot, jotka häiritsevät näkymiä. Korkeita perennoja on runsaasti ja puutarhan kasvillisuus hyvin rehevää. Oleskelutiloihin on leikattu pieni ala matalaa nurmikkoa; muualla kasvit saavat kasvaa täyteen mittaansa. Kasvien väleihin on tehty polkuja käyskentelyä varten.

Rikkaruohojen torjunnasta löytyy tietoja internetistä hakusanoilla ”torjunta-aineet”, ”rikkaruohot” tai kirjoittamalla hakusanaksi rikkaruohon nimen. Puutarhamyymälöistä löytyy tietoa torjunta-aineista ja ammattitaitoinen henkilökunta osaa neuvoa valmisteen valinnassa ja käytössä. Pakkaustiedot kannattaa lukea huolella jo myymälässä, että käyttää tuotetta esim. tehon kannalta oikea-aikaisesti ja osaa hankkia mahdollisesti tarvittavat suojavarusteet samalla.

 

Takaisin Puutarhaunelmien kysymys-vastauspalstalle

 

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä