Hellapoliisi auttaa ruokapulmissa

Hellapoliisi auttaa ruokapulmissa. Kuva: hellapoliisi.fi

Kati Jaakonen on ensimmäisiä suomalaisia ruokabloggaajia ja hän on tehnyt harrastuksestaan bisnestä - Hellapoliisi-sivustolla käy yli satatuhatta vierailijaa kuukaudessa ja reseptejä on yli 2000.

Kati Jaakonen on neljän tytön äiti ja suurtalouskokki, joten kokemuspohjaa Hellapoliisin työhön löytyy:

- Alun perin lähdin pitämään blogia, koska huomasin vastaavani netissä ihmisten ruokapulmiin. Olin pitkään myös miettinyt, miten voisin tällä alalla poimia vain rusinat pullasta ja tehdä ihania, ihmisiä piristäviä juttuja. Ja nyt se on löytynyt, melkein vahingossa, Kati kertoo.

Hellapoliisi myös vastaa sivustollaan mielellään ruoanlaittoon ja leivontaan liittyviin kysymyksiin, ja palvelu on täysin ilmaista. Nyt uutena juttuna sivustolla on viikon ruokalista, mikä on hyvä apu monille arkiseen ruoanlaittoon tuskastuneille äideille ja isille. Ideoita ruokiin löytyy mistä vain:

- Saatan olla jo kaupan kassalla ja näen, että edellinen asiakas on ostanut mozzarellaa ja pestoa. Siitä saan idean laittaa pestoa tai mozzarellaa omaan lihamurekkeeseen, kati Jaakonen kertoo arjestaan.

Hellapoliisin vinkkejä lapsiperheelle

 • Tuoreiden yrttien käyttö on lisääntynyt ja niitä soisi käytettävän yhä enemmän. Tavallisenkin kotiruoan saa tuunattua uuteen uskoon vaihtelemalla yrttejä ja salaattinirso lapsikin voi innostua napsimaan tuoreiden yrttien lehtiä ja mutustella niitä ihan huomaamatta.
 • Arkinen ruoanlaitto aiheuttaa harmaita hiuksia usealle vanhemmalle. Mielikuvitusta käyttämällä monia perusruokia voi muunnella uusiksi ja esimerkiksi pienellä kasvislisällä tai yrteillä saa makaroninlaatikonkin uuden oloiseksi.
 • Monissa lapsiperheiden ruokavinkeissä kehotetaan tekemään ruokaa kerralla paljon, jotta sitä voi syödä seuraavanakin päivänä. Useat lapset kuitenkin protestoivat: ”Taas tätä samaa, en syö!”. Hellapoliisi vinkkaa pakastamaan ylimääräruoat - tällöin joka päiväksi on mahdollisuus tehdä ”uutta” ruokaa, eivätkä nirsotkaan lapset pääse kiukuttelemaan.
 • Nirsoiluun auttaa sitkeys – maista 15 kertaa, niin makuaisti tottuu uuteen makuun ja siitä voi oppia jopa pitämään. Syyllisyyttä ei kannata tuntea: jos lapselle ei ruoka maistu, niin hän vain ei syö sitä. Lapsilta voi myös kysellä toiveruokia ja tehdä vuoropäivinä jokaisen maun mukaista ruokaa, niin he myös oppivat arvostamaan eri makuja ja toiveita.
 • Tunnemme liikaa syyllisyyttä puolivalmiiden ruokien käyttämisestä. Mutta: joululaatikoihin voi aivan hyvin käyttää valmiiksi soseutettuja lanttu- ja porkkanasoseita. Sädekehää ei saa itse kuorimalla! Välillä on myös lupa syödä ihan valmiita ruokia.
 • Arkiruoka kannattaa valmistella edellisenä iltana esimerkiksi kuorimalla perunat muusia varten kylmään veteen jääkaappiin. Illalla, kun lapset ovat nukkumassa, voi hyvin käyttää hetkisen seuraavan päivän ruokien valmisteluun.
 • Koko viikon etukäteen suunniteltu ruokalista helpottaa elämää.
 • Kiertävä neljän viikon ruokalista on myös toimiva ratkaisu, mikäli muistaa käyttää erilaisia raaka-aineita ja tehdä erityylisiä ruokia.
 • Jos haluaisi joskus olla ”pullantuoksuinen” äiti, hommaa voi helpottaa piipahtamalla kaupan pakastealtaalla – sieltä löytyy pakastetaikinaa, josta saa tehtyä omannäköistä pullaa.
 • Muffinit ovat tällä hetkellä kova juttu - niitä on helppo tehdä ja koristella. Muffinien leipomiseen voi ottaa lapsetkin mukaan. Perustaikinaa voi maustaa marjoilla, hedelmillä tai karkki- tai suklaarouheilla. Joulun alla opettajille tai hoitajille voi viedä joululahjaksi itsetehtyjä kauniisti koristeltuja ja pakattuja muffineita.
 • Hyviin välineisiin kannattaa satsata, vaikka ei ryhtyisikään hifistelemään ja ostamaan kalleimpia välineitä mitä kaupasta löytyy. Kannattaa esimerkiksi kysellä enemmän leipomista harrastavilta ihmisiltä, mitkä välineet ovat hyviä tai tarpeellisia. Nettisivustoilta saa myös paljon vinkkejä.
 • Reseptejä kannattaa seurata perusaineiden - jauhot, munat, sokeri, rasva – osalta, muuten voi leikitellä. Ensin kannattaa kuitenkin opetella perusasiat ja sitten vasta leikkiä!
 • Sotkua syntyy lasten kanssa leipoessa. Jälkisiivoukseenkin voi ottaa lapset mukaan. Vähän kehumalla syntyy hyvää tulosta!

Hellapoliisi Kati Jaakonen oli Perheen ajan vieraana. Tiina Lundberg haastatteli. Kuuntele koko haastattelu:

Perheen aika kuullaan Yle Puheen Päiväntasaajassa joka torstai klo 14.03.

 

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä