Pasha

Pasha. Kuva: Kirsi Viljaala

Pashalla on erityinen asema venäläisen keittiön makeiden herkkujen joukossa. Sama sana kuvaa sekä pääsiäistä että tätä perinteikästä juhlapyhien herkkua – rahkasta, voista, sokerista, smetanasta tai kermasta ja kananmunista valmistettua ja tuntien ajan tekeytynyttä herkkua.

Pasha voi olla raaka (lämmittämättä sekoitettu) tai haudutettu eli lämmitetty.

Perinteisesti pashaa syödään kulitsan, hieman englantilaista hedelmäkakkua muistuttavan vehnäpullan kanssa. Pashaa voi valmistaa myös pelkästään smetanasta tai rjazhenkasta eli uunissa hiljalleen haudutetusta hieman kinuskinmakuisesta maitojuomasta.

Venäläinen rahka on rakeisempaa ja paljon rasvaisempaa kuin suomalainen. Venäläistyyppistä rahkaa voi ostaa nykyään jo ainakin pääkaupunkiseudulta. Kerman tilalla voi hyvin käyttää smetanaa.

Pashan voi maustaa oman maun mukaan esimerkiksi erilaisilla pähkinöillä, kaakaolla, suklaalla ja erilaisilla kuivatuilla hedelmillä, vadelma- tai mansikkahillolla.

Pashaa tulee aina valuttaa vähintään yön yli, jopa 12 - 24 tuntia ylimääräisen nesteen poistamiseksi. Samalla pasha ”kypsyy” ja maku tasaantuu täyteläiseksi.


Ainekset

1 prk rahkaa
50 g voita
¾ dl sokeria
1 keltuainen
1 tl vaniljasokeria
vajaa desilitra kuohukermaa
1 rkl sokeria
2 rkl rusinoita
(pari tl sukaattia tai pähkinärouhetta)

 

1. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi ja lisää keltuainen hyvin vatkaten.

2. Kaada voi-sokeri-keltuaisseos ja rahka paksupohjaiseen kattilaan.

3. Kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen kunnes seos on tasaista. Älä keitä!

4. Nosta kattila levyltä ja sekoita kunnes se jäähtyy.

5. Vaahdota kerma ja lisää siihen sokeri ja vaniljasokeri. Sekoita kaikki loput ainekset rahkamassaan varovaisesti nostellen.

6. Peitä pashamuotin pohja ja reunat kostutetulla sideharsolla ja kaada seos siihen. Nosta sideharson reunat pashan päälle. Voit laittaa siihen kevyehkön painon päälle.

7. Nosta muotti kupin tai kulhon päälle valumaan ja anna seistä kylmässä yön yli. Kumoa lautaselle ja koristele.

8. Pashasta valuneen liemen voi käyttää kulitsan tai pullien valmistukseen.


Resepti: Helsingin Suomalais-venäläisen koulun kotitalousopettaja Kirsi Viljaala

Pashalla on erityinen asema venäläisen keittiön makeiden herkkujen joukossa. Sama sana kuvaa sekä pääsiäistä että perinteikästä juhlapyhien herkkua – rahkasta, voista, sokerista, smetanasta tai kermasta ja kananmunista valmistettua tuntien ajan tekeytynyttä herkkua.

Pasha voi olla raaka (lämmittämättä sekoitettu) tai haudutettu eli lämmitetty.

Perinteisesti pashaa syödään kulitsan, hieman englantilaista hedelmäkakkua muistuttavan vehnäpullan kanssa.  Pashaa voi valmistaa myös pelkästään smetanasta tai rjazhenkasta eli uunissa hiljalleen haudutetusta hieman kinuskinmakuisesta maitojuomasta.

Venäläinen rahka on rakeisempaa ja paljon rasvaisempaa kuin suomalainen. Venäläistyyppistä rahkaa voi ostaa nykyään jo ainakin pääkaupunkiseudulta.  Kerman tilalla voi hyvin käyttää smetanaa.

Pashan voi maustaa oman maun mukaan esimerkiksi erilaisilla pähkinöillä, kaakaolla, suklaalla ja erilaisilla kuivatuilla hedelmillä ja vadelma- tai mansikkahillolla. 

Pashaa tulee aina valuttaa vähintään yön yli, jopa 12 - 24 tuntia ylimääräisen nesteen poistamiseksi.  Samalla pasha ”kypsyy”, maku tasaantuu täyteläiseksi.

                  

Venäjällä myydään makeaa, vaniljalla ja rusinoilla maustettua rahkaseosta ympäri vuoden, mutta sitä ei missään nimessä kutsuta pashaksi.

 

Oikea pashamuotti on puinen ja sen seinämillä on risti ja XB-kaiverrus. 

XB – Христос Воскресе tarkoittaa suomeksi Kristus nousi kuolleista.  Tämä on hyvän pääsiäisen toivotus, johon vastataan Воистину Воскресе!– Totisesti nousi!

 

Hyvä ja helppokäyttöinen on muovinen, osista koottava muotti.  Hyvin pesty kahvinsuodatin ja suodatinpaperi käyvät myös loistavasti.

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

Oikea pashamuotti on puinen ja sen seinämillä on risti ja XB-kaiverrus. XB – Христос Воскресе, hristos voskrese tarkoittaa suomeksi Kristus nousi kuolleista. Tämä on hyvän pääsiäisen toivotus, johon vastataan Воистину Воскресе, voistinu voskrese eli Totisesti nousi.

Hyvä ja helppokäyttöinen on muovinen, osista koottava muotti.

Hyvin pesty kahvinsuodatin ja suodatinpaperi käyvät myös loistavasti pashan valmistukseen.

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä