Nokkossmoothie tuoreista nokkosista

Nokkos-smoothie tuoreista nokkosista. Kuva: Strömsö

Nokkosen lehdet ovat niin ravinteikkaita, että nokkosta voidaan pitää Skandinavian terveellisimpänä vihanneskasvina. Nokkosessa on muun muassa rautaa, piitä, kaliumia, magnesiumia, karoteenia, C-vitamiinia ja serotoniinia.

Monet käyttävät ryöpättyjä nokkosia ruoanlaitossa, mutta niitä voi hyvin käyttää myös tuoreina, jos ne pyöräyttää tehosekoittimessa niin, että polttiaiskarvat tuhoutuvat. Näin nokkosesta saa loistavan ravinnelisän energiajuomaan.

Strömsön Alexandralla on tapana tehdä nokkos-smoothieta kesällä, kun ei jaksa tai ehdi laittaa kunnon ruokaa. Smoothie on todellinen energiapommi! Väri on vähän ikävän harmaanvihertävä, mutta juoman voi helposti koristella muutamalla kauniilla kukalla.

 

Tarvitset näitä:
(ainekset kahdelle)

  • noin 20 nuorta nokkosta (tai täysikasvuisen nokkosen latvaa)
  • 2 banaania
  • 40 kuorimatonta mantelia (kuoressa on runsaasti kalsiumia)
  • 1 rkl hunajaa, mielellään lähellä tuotettua
  • 5 dl soijamaitoa

 

Tee näin:

1. Huuhtele nokkoset ja nypi niistä lehdet.
2. Laita lehdet tehosekoittimeen.
3. Lisää banaanit, mantelit, hunaja ja soijamaito.
4. Sekoita kunnes seos tasaista. Alexandra jättää mielellään smoothieen pieniä mantelinpaloja pureskeltaviksi, mutta smoothiesta voi tehdä myös aivan tasaista ja hienojakoista.

Nokkos-smoothie tuoreista nokkosista. Kuva: Strömsö

5. Voit koristella smoothien jollakin syötävällä kukalla, esim. syreenillä, kehäkukalla, kurkkuyrtillä, ruusunlehtisilpulla tai sitruunamelissan lehdillä.

Smoothie maistuu parhaimmalta heti juotuna.

 

 

kommentit

Kuulostaa todella hurjalta syödä nokkosia...

>rikke Ma, 2010-08-23 12:43

...mutta kerran kokeillut jää helposti koukkuun : )

>ullav Ma, 2010-09-27 17:41

Minä teen smoothien nokkosista, banaanista, tyrnimarjoista ja karpaloista, kun kyseiset marjat ovat jääneet kirpeytensä vuoksi viimeisiksi pakastimeen. Näin niiden kirpeys pehmenee ja ne antavat raikkaan maun juomaan. Välillä heitän sekaan poimulehteä tai voikukan kukkia tai lehtiä. Tuore nokkonen, banaani ja mustaherukka ovat myös oiva yhdistelmä.

>leppis Ti, 2012-06-12 12:26

Mikä se semmonen smoothie oikein on? Miten se lausutaan?
Miksei puhuta pirtelöstä?

>Jomps Ma, 2013-05-06 21:40

lisää kommentti

linkit

Nokkosia on viljelty Pohjolassa kivikaudelta saakka sekä niiden sisältämien kuitujen että terveellisten lehtien takia. Nokkosen kuidut ovat erittäin pitkiä ja vahvoja, ja niistä on tehty köysiä, mattoja sekä kangasta joka on ominaisuuksiltaan pellavan kaltaista mutta pehmeämpää.

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä